Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Nixon og Watergate

Interviewet, hvor Nixon undskyldte

David Frosts interview med Richard Nixon var alt andet end en oplagt succes. Frost var ikke kendt som en journalistisk sværvægter og Nixon var kendt som en mand lavet af sten. Ikke desto mindre blev interviewet af de mest kendte i amerikansk politisk historie. Ikke mindst fordi det uventede skete – Nixon undskyldte

David Frost var ikke en mand, der lod sig begrænse. Havde han først fået en ide, så skulle den udleves, uanset hvad folk ellers måtte tænke og sige. Således var der ikke ret mange andre end Frost selv, der kunne se ideen i, at den britiske talkshow vært ville lave et længere interview med Richard Nixon.
Nixon havde netop forladt det amerikanske præsidentembede i vanære, som følge af Watergate, men var efterfølgende blevet benådet af sin efterfølger, Gerald Ford. Og havde dermed undgået det juridiske efterspil af skandalen. Til stor frustration for mange amerikanere.

Frost var ikke kendt som nogen stor politisk hardhitter. Tværtimod var han primært kendt som en mand, der lavede underholdende talkshows, jævnligt frekventerede den røde løber og ellers levede et glamourøst liv med stribevis af smukke kvinder. Med andre ord: Ikke manden, der umiddelbart lignede bedste bud på journalisten, der skulle nedbryde Nixons panser.
For modsat Frost, havde Nixon gennem årene skaffet sig et ry som en børste, og som en mand, der var mere end vanskelig at interviewe. Han kunne sno sig ud af selv de mest pressede situationer, og det var ikke uden grund, at han havde fået øgenavnet ’Tricky Dick’.
Derfor lignede det også en walkover for Nixon, da han efter lidt forhandlinger, nåede til enighed med Frost om betingelserne for et interview.

Did you do any fornicating?
Men Frost ville det anderledes. Han hyrede et stærkt team til at hjælpe med at forberede interviewene, som skulle sendes i foråret 1977. Og gik herefter i gang med grundige forberedelser. For Nixon var ikke en mand, der var let at danse med. Tværtimod kunne det gå gruelig galt, hvis ikke Frost var forberedt til tænderne.
Desuden rummede interviewene den risiko for Frost, at han kunne komme til at fremstå yderst uheldigt, hvis ikke han kunne give Nixon kamp til stregen. I værste fald kunne han blive gjort medansvarlig for, at Nixon kunne få rettet op på sit yderst blakkede image.

Det ville Frost for alt i verden undgå, men han måtte sande, at det ikke blev nogen helt let opgave, at give Nixon med grovfilen. Tværtimod spillede Nixon på alle de strenge, han havde at spille på. Han kørte et benhårdt psykisk spil over for Frost, som flere gange dårligt kunne tro sine egne ører.
Eksempelvis da Nixon i forbindelse med en optagelse stillede spørgsmålet: ‘Did you do any fornicating?’. Frost og Nixon havde udvekslet et par hurtige høfligheder om, hvorvidt de hver især havde haft en god aften dagen forinden. Men Nixon satte så det noget uventede spørgsmål ind, som effektivt slog Frost ud af kurs.
Siden hen fortalte Frost, hvordan han efter interviewet måtte spørge flere af teknikerne om de også havde hørt, at Nixon stillede det noget usædvanlige spørgsmål. Det havde de. Og var mindst lige så forbløffede som Frost.

My political life is over
Det uden sammenligning vigtigste tema for interviewet var Watergate. Det var her Frost skulle vise, om han ville være i stand til at få det ud af Nixon, som alle amerikanere ønskede – en undskyldning. Det havde hidtil været umuligt at få noget, der mindede om en beklagelse ud af Nixon, men højest uventet lykkedes det til slut Frost at nedbryde Nixons panser.
I et sjældent følelsesladet øjeblik erkendte Nixon, at han havde svigtet sit ansvar som præsident og at han havde svigtet den amerikanske befolkning.
Med sorg i stemmen og et tomt blik i øjnene erklærede Nixon: ‘My political life is over’ og satte dermed det endegyldige punktum for Watergate-skandalen. Og sit eget politiske virke.

Interviewene blev sendt i maj 1977 og er siden hen gået over i historien som nogle af de mest ikoniske i amerikansk politisk historie. Derudover fik interviewene en ny portion opmærksomhed, da filmproduceren Brian Grazer tilbage i 2008 filmatiserede dramaet i ‘Frost/Nixon’ med Michael Sheen som David Frost og Frank Langella som Richard Nixon. En fremragende film, der på glimrende vis fortalte historien om et af de mest berømte interview i tv-mediets historie. Interviewet, hvor Nixon undskyldte.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen