Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Ivanka på stemmejagt

Donald Trumps ældste datter forsøgte at tegne et mere personligt billede af sin far på konventets sidste aften og talte til de vælgere, som republikanernes præsidentkandidat ikke selv har fat i.

CLEVELAND, OHIO: ”Min far er farveblind og kønsneutral. Han finder den bedste kandidat til jobbet.” Sådan sagde Ivanka Trump i sin tale, før Donald Trump skulle på scenen for at acceptere sit partis nominering.

I Ivankas tale var ligestilling et stort punkt. Hun beskrev, hvordan hendes far har været forgangsmand, når det kommer til at ansætte og forfremme kvinder. Hun fortalte også, hvordan Trump sørger for ligeløn og barsel til sine ansatte. Det var ord, som blev mødt fra salen med et kæmpe bifald, hvorefter hun lovede, at Donald Trump nu vil kæmpe for de samme vilkår til alle amerikanere, og at hun vil hjælpe ham i den kamp.

Ivanka brugte sig selv som eksempel og fortalte, hvordan hun selv kender til udfordringerne ved både at passe sit job og sine tre børn på samme tid, selvom hun ved, hun er bedre stillet end de fleste. Hun fortalte også, at hun ikke ser sig selv som hverken demokrat eller republikaner, men at hun stemmer efter, hvad der er rigtigt for hendes familie og hendes land.

Dermed talte Ivanka især til kvinderne – en gruppe Donald Trump slet ikke har fat i. Ifølge en ny meningsmåling fra Washington Post og ABC har 77 procent af de kvindelige vælgere et negativt syn på den kontroversielle erhvervsmand.

En stor årsag til det er, at Donald Trump er berømt og berygtet for at komme med sexistiske kommentarer. For eksempel sagde han om Fox-værten Megyn Kelly, at hun havde blod løbende ud af øjnene og ”ja, løbende ud overalt”. Et andet eksempel var, da Trump sidste år tweetede: ”Hvis Hillary Clinton ikke kunne tilfredsstille sin mand, hvad får hende til at tro, hun kan tilfredsstille Amerika. De nedsættende kommentarer er blevet flittigt brugt som skyts af Trumps modstandere. Hillary Clintons kampagne har udstillet flere af hans citater om kvinder i radioreklamer. Derfor er Ivanka Trump flere gange blevet sendt i byen for at forsvare sin far, og her har hun brugt sig selv som et levende bevis på, at hendes far respekterer kvinder. Til Sunday Times har hun for eksempel udtalt, at hendes far er feminist, og at han er grunden til, at hun er den kvinde, hun er i dag.

34-årige Ivanka Trump spiller en stor rolle i sin fars virksomhed, og hun har også sit eget sko- og taskemærke ved siden af. Det sidste år har Ivanka desuden været en vigtig del af valgkampen. Hun er en af Donald Trumps nærmeste rådgivere bag kulisserne, og derudover holder hun mange taler for sin far. Med talerne skulle hun gerne tiltrække de kvindelige vælgere, som hendes far ellers har så svært ved at få fat i.

Jeg har talt med mange Trump-kritikere, som ikke kan døje ’The Donald’, men til gengæld synes de, at Ivanka virker velartikuleret og sympatisk. Så set i det lys er ældste-datteren et godt kort for Trump at have på hånden.

Før aftenens taler begyndte møder jeg en gruppe kvindelige delegerede fra Minnesota. De har alle et positivt indtryk af Ivanka. De mener, hun er veltalende og en dygtig forretningskvinde.
Jeg spørger dem, hvad de tænker om Trumps sexistiske udtaleser.

”Jeg er for gammel til at tage mig af hans kommentarer,” grinede en midaldrende kvinde, inden hun forlod gruppen.

Marjorie Holsten, som er nogenlunde på samme alder, udbryder, at Trump ikke er sexist: ”Det er jo ikke kun kvinder, han taler sådan om – det er alle.” De to sidste kvinder, som begge er i 30’erne, er bestemt ikke enige. De tager begge stærkt afstand fra Trumps kommentarer og fortæller, at de ikke aner, hvad de skal stemme til november. De havde hellere set Ted Cruz som kandidat. Jeg spørger dem, om Ivanka kan få dem til at ændre mening. ”Nej, så overfladisk er jeg ikke,” siger Lyndi Odegard og tilføjer, at andre kvinder måske kan overtales, men det kan hun ikke: ”Det er jo ikke Ivanka, som stiller op. Det er hendes far.”

Bagefter møder jeg et par unge kvinder fra North Carolina. De vil ikke opgive deres navne, men de er begge meget begejstrede for både Ivanka og Donald Trump. ”Hun er en god rollemodel for unge kvinder, og hun kan helt sikkert hjælpe sin far med at tiltrække flere kvindelige vælgere,” lyder det. Men de to kvinder bliver ikke stødt, når Donald Trump kalder kvinder for duller eller fede svin: ”Det er der så mange andre, som også siger. Det skal man ikke tage sig af.”

Med aftenens tale har Ivanka Trump tegnet et mere personligt portræt af sin far, og med sine budskaber om ligestilling har hun været med til at tegne et mere nuanceret billede af den republikanske kandidat. Hun vil helt sikkert fortsætte i det spor frem til november og forsøge at tiltrække flere kvindelige stemmer til sin fars kampagne.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen