Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Jay Carson: “Bekymrende at folk ser ‘House Of Cards’ som virkelighed”

‘House Of Cards’ har taget verden med storm de seneste år. Måske næsten for meget. For et af de spørgsmål, der ofte bliver stillet er, om virkeligheden er som i serien. Og den udvikling er ikke så hensigtsmæssig, siger en af hovedarkitekterne bag serien, Jay Carson, i dette interview med Kongressen.com

Du har sikkert selv tænkt tanken mindst et par gange: ‘Er virkelighedens amerikansk politik lige som i ‘House Of Cards’? Eller er bare noget af det lige som i serien?’ Vi ved alle sammen godt at det er fiktion, men alligevel er serien så overbevisende i sit udtryk, at den af mange er blevet opfattet som noget, der minder om dokumentaristisk. Selv om det langt fra er tilfældet.

Jay Carson er en af hovedarkitekterne bag serien, der har lagt gaderne øde over det meste af kloden, hver eneste gang en ny sæson er blevet frigivet. Efter en årrække som politisk strateg for blandt andet Hillary Clinton, takkede han ja, da hans bedste ven, manuskriptforfatteren Beau Willimon, spurgte om han ville hjælpe ham med at udvikle en ny serie om amerikansk politik, nemlig ‘House Of Cards’. Carson takkede ja og har i de første fire sæsoner fungeret som politisk konsulent og med-producer på serien. Hverken han, Willimon, Kevin Spacey eller resten af kredsen af folk, der var med i tilblivelsen af serien, havde set for sig, at den ville blive det globale hit, den er blevet. Og havde i endnu mindre grad set for sig, at serien af mange ville blive opfattet som et spejlbillede af virkelighedens Washington D.C.

Den første del af det uforudsete er han glad og stolt over. Den anden del er lidt bekymrende, erkender han. Kongressen.com møder Jay Carson i forbindelse med hans besøg i København, hvor han var inviteret af Copenhagen TV Festival og Copenhagen Film Fund til at holde et oplæg om serien og dens betydning foran et stopfyldt auditorium med medie- og tv-personer fra Danmark. En interesse, der meget godt illustrerer, hvor populær serien er, også her i Danmark. Og som dermed også er med til at understrege, hvor stor indflydelse serien fortsat har på seernes opfattelse af amerikansk politik. På godt og ondt.

‘House Of Cards’ er blevet en kæmpe succes, og er for mange også blevet introduktionen til amerikansk politik. Et af de spørgsmål, der ofte stilles er, om virkelighedens politik er ligesom ‘House Of Cards’. Og det ved både du og jeg, at nej, sådan er virkeligheden ikke. Men hvor bevidst er du om den indflydelse, en serie som ‘House Of Cards’ har på folks opfattelse af amerikansk politik?
“Det er et utrolig relevant spørgsmål, du her bringer på banen. Og det rammer lige midt ned i det, som lige nu er min store bekymring omkring amerikansk politik, og hvad jeg mener, der er galt med amerikansk politik. Og måske også global politik. Der er jeg ikke ekspert, så det tør jeg ikke sige. Men i USA er der en forvirring omkring, hvad der er underholdning, og hvad der er virkelighed. I Hollywood er vi ikke så forvirrede omkring det. Vi ved godt, hvad det er vi prøver at gøre. Hvis du laver en dokumentarfilm, så har du et ansvar for at tingene i filmen er korrekte. Når du laver fiktion, som ‘House Of Cards’ jo er, så er dit eneste ansvar at underholde dem. Og giver dem et produkt, der er overbevisende, så du ikke spilder deres tid. Men det faktum at så mange mennesker tænker: ´Wow, er det virkelig sådan her det er hver eneste dag?´… Jeg er blevet stillet det spørgsmål et hav af gange. Og som du selv var inde på før, så nej, selvfølgelig er det ikke sådan her det er hver eneste dag. Vi prøver at have styr på fakta, så præsidenten eller kongresmedlemmerne pludselig arbejder med helt andre ting eller på helt andre måder end i virkeligheden. For både jeg og de andre er godt bekendte med den politiske verden fra vores tidligere jobs. Men det er bekymrende, og nogen gange også lidt skræmmende, at nogen anser det vi laver for dokumentaristisk. Og det er vel også en af grundene til at en reality-tv stjerne nu er blevet nomineret som Republikanernes præsidentkandidat. Det synes jeg er bekymrende.”

Hvilke tanker gør du dig om det ansvar, som der er forbundet med at lave fiktion? Netop når du nu kan se, at så mange tænker, at virkeligheden er lige som den, der fremstilles i ‘House Of Cards’?
“Når man laver fiktion, er det ikke noget, man kan lade påvirke arbejdet. Man kan ikke sidde og tænke, om folk vil tro, at den historie, man fortæller, er virkelighed. Så begynder du at rode rundt i, hvad der egentlig er målet med serien. Og målet med fiktion er at underholde de folk, der har betalt for at se det. Men jeg er helt enig i, at der er en bekymrende forvirring om hvad er kunst og hvad er nyheder, om hvad er underholdning og hvad er virkelighed. Er Lars Mikkelsens karakter Putin? Nej. Men lod vi os inspirere? Ja, selvfølgelig lod vi os inspirere. For kunst henter altid inspiration i virkeligheden. Lad mig give et eksempel. For et par dage siden, da min kone og jeg sad i JFK lufthavnen og skulle med flyet til Danmark, forlød det pludselig, at der var en person, der skød i lufthavnen. Det var meget uhyggeligt. Og samtidig også mærkeligt, fordi vi pludselig kom til at diskutere, hvem får egentlig børnene, hvis vi begge to dør. Det viste sig at der ikke var fare på færde alligevel. Men den episode vil jeg helt sikkert bruge som inspiration i et manuskript, jeg lige nu arbejder på. Ikke en præcis gengivelse, men det fungerer som inspiration. Det er det samme med måden, vi har skabt karakteren, eksempelvis Petrov-karakteren, i ‘House Of Cards’.”

Du har tidligere arbejdet for Hillary Clinton, blandt andet i hendes 2008-valgkamp. Og kender Clinton-ægteparret godt. Da første sæson af ‘House Of Cards’ havde premiere, var der mange, der sagde, at The Underwoods var fiktion udgaven af The Clintons. Hvad synes du om, at der læses så meget ind i politisk fiktion?
“Jeg ved ikke, om man kan gøre noget ved det. Det er uhensigtsmæssigt at det sker. The Clintons er et ægteskab mellem to meget stærke, meget dygtige og meget kloge mennesker. To af de største politikere i deres generation. ‘House Of Cards’ startede et ganske andet sted. Det var et studie i magt. Og som en del af det, også den interne magt i et ægteskab. Og igen, kiggede vi på magtfulde ægtepar i den forbindelse? Bestemt. Jeg henter også inspiration fra mit eget ægteskab. Og fra andre steder. Det er ikke baseret på nogen bestemt. Inspirationen kommer flere steder fra. Det samme gælder med Kevin McCarthy. Kevin Spacey fulgte ham i sine forberedelser til rollen som Underwood. Og jeg blevet spurgt utallige gange om McCarthy er virkelighedens Underwood. Og nej, selvfølgelig ikke. Men igen, vi lader os inspirere.”

Jeg talte på et tidspunkt med Adam Price om hans mål med ‘Borgen’. Han fortalte, at hans mål var at gøre sofavælgere til aktive samfundsborgere. Hvad er dit med ‘House Of Cards’?
“Det er virkelig et godt spørgsmål. Jeg kan godt lide at skabe ting, som har en relevans indbygget. Noget som kan fortælle en historie og vise noget fra et andet perspektiv end folk måske ellers havde tænkt på at se det fra. Jeg vil gerne fortælle historier, der underholder folk, og som de gider se. Men som også kan være med til at få folk til at tænke på ting på en måde, de måske ikke havde tænkt over dem før.”

Vi er i gang med en på mange måder vild valgkamp. Og nu er du godt nok ikke en del af holdet, der skaber sæson fem, men du var med på de første fire sæsoner. Har det nogen betydning, når man udvikler en ny sæson, hvad der sker i virkeligheden? Eksempelvis de ting, vi ser i den aktuelle præsidentvalgkamp?
“Det er en helt vanvittigt valgkamp! Og på en måde er jeg nærmest lettet over ikke at skulle være med til at skabe næste sæson. For hvordan kan man i fiktionen toppe, at der i virkeligheden er en republikansk kandidat, der opfordrer russerne til at hacke hans modstanders mailkonto. Altså dybest set opfordrer til både forræderi og spionage. Hvordan man skal forholde sig til det, når man skriver fiktion, ved jeg ikke. Heldigvis er dem, der fortsat skriver serien nogle af de dygtigste folk, jeg nogensinde har arbejdet sammen med, så jeg er sikker på, at det bliver fantastisk. Og man kan jo anskue det lidt fra to forskellige perspektiver. På den ene side kan man sige, at det gør tingene vanskeligere. Fordi virkeligheden er så vild lige nu. På den anden side kan man sige, at det også virkelig er med til at lukke op for nogle helt nye ting. For når den ene af virkelighedens kandidater gør så mange vanvittige ting, som Trump gør, så kan man virkelig gå langt i serien. Så jeg er helt sikker på, at sæson fem bliver forrygende!”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen