Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Cannons Q and A

”Jeg ville sætte mine penge på Rubio som Hillarys modstander”

Spændingen er for længst forsvundet fra den demokratiske primærvalgkamp, hvor ingen kan true Hillary Clinton. Hos Republikanerne er kampen fortsat i fuld gang. Og selv om Trump og Carson fortsat topper målingerne, ja, så ligner Marco Rubio i stadig stigende grad et godt bud på Hillarys modstander, vurderer RealClearPolitics’ Carl Cannon

Af Anders Agner Pedersen og Anna Hornshøj

Takket være Joe Biden er den sidste lille flig af spænding om udfaldet af det demokratiske primærræs forsvundet. Da den folkekære vicepræsident meddelte, at han ikke havde tænkt sig at være en del af 2016-valgkampen, i hvert fald ikke som kandidat, kunne scenariet ’kroningen af dronningen’ for alvor begynde. Hverken Bernie Sanders eller Martin O’Malley kan true fru Clintons kandidatur, og det er ikke længere et spørgsmål om hvis, men om hvor hurtigt, hun vinder sit partis nominering.

Anderledes dramatisk går det fortsat for sig på den anden side af midten, hos Republikanerne. Her er der fortsat kandidater nok til at stille et 11 mands hold med udskiftere, og selv om Louisiana-guvernør Bobby Jindal trak stikket på sin kampagne for nylig, ja, så er ræset stadig vidt åbent.

De to outsidere, Donald Trump og Ben Carson, topper fortsat målingerne, mens den nye ledelses-yndling, Marco Rubio, har vind i sejlene. Så meget, at han for alvor begynder at tegne sig som bedste bud på det republikanske partis modkandidat til Hillary Clinton næste efterår.

I denne udgave af Cannons Q&A ser Carl Cannon, chef for RealClearPolitics’ Washington-redaktion, nærmere på situationen hos de to partier her, knap to måneder for det går løs i Iowa og kommer med sin vurdering af, hvorfor Rubio er så godt kørende i øjeblikket.

Tonen bliver stadig skarpere for hver dag der går i valgkampen. Hvordan ser du den aktuelle situation her godt to måneder for det første caucus i Iowa finder sted?
”Debatten i Iowa vil få afgørende betydning for, hvem der bliver skåret fra det store antal kandidater vi ser på den republikanske fløj pt. Hvem der frafalder først er svært at spå om, men de kommende debatter vil blive afgørende når antallet af kandidater skal snævres ind. Omvendt er der på den demokratiske fløj en relativ fastlåst situation, der ikke overlader meget til fantasien. Hillary fører med godt 56 procent i meningsmålingerne, og Bernie Sanders har lagt sig i Clintons kølvand med knap 31 procent.”

Hvis vi ser på Demokraterne først, så er der vel reelt set ikke noget, der true hende, efter Bidens melding?
”Helt enig. Som tallene ser ud lige nu, fører hun overlegent på den demokratiske fløj. Hun har været igennem en interessant ni dages periode, der virkelig var godt for hendes kandidatur. I løbet af ni dage tog Bernie Sanders sagen om Hillarys emails af bordet. Det var ikke noget hun havde bedt ham om, men noget han frivilligt gjorde og derved trak sig selv indirekte ud af kampen om at blive præsidentkandidat. Et par dage senere erklærede Joe Biden at han ikke var kandidat, og både Jim Webb og Lincoln Chafee lukkede deres kampagner. I løbet af de ni dage så vi, at Hillary gik fra at være den mulige kandidat til at være den førende kandidat.”

I den republikanske lejr er der et lidt mere åbent spil omkring hvem der skal være præsidentkandidat. Hvad læser du ud af den nuværende situation, hvor Marco Rubio har fremgang i målingerne?
”Jeg ser Rubio som en ud af to-tre mulige kandidater. Der er stadig en del kandidater, hvoraf det reelt kun er cirka fem kandidater, der er med i kampen. Der er de tre outsidere Trump, Carson og Fiorina, som aldrig ville blive nomineret til ’elected office’ men det faktum at de tre får så meget opmærksomhed og støtte, er udtryk for, at der en stor frustration blandt mange vælgere. Rubio står lige nu til cirka 14 procent af stemmerne nationalt, hvilket er langt fra den vælgertilslutning, som Carson med cirka 16 procent eller Trump med cirka 29 procent har. Men han har dobbelt så stor tilslutning som Bush i målingerne. Det er den store overraskelse indtil videre. Han er lige nu kandidaten på den sikre tredjeplads, der er på vej frem. Chris Christie står ikke ret godt i målingerne, men han begynder at argumentere for sig, og han står med et rimelig stærkt argument. Han er en stærk debattør, og ville stå godt i en debat mod Hillary. Han vil måske få lidt større tilslutning i New Hampshire end vi ser ham have lige nu. Men samlet set, så vil jeg sige, at hvis jeg skulle sætte mine penge på en af kandidaterne, ville jeg sætte dem på Rubio.”

Hvor lang tid kan Donald Trump og Ben Carson holder dampen oppe?
”Det er svært at vurdere præcis, hvor længe det vil varer. Men vi begynder at se, at vælgerne så småt vender sig mod andre kandidater. Det er interessant med Trump. Han siger dybt uansvarlige ting, som at han eksempelvis vil outsource spørgsmålet om Syrien til Vladimir Putin. Ting som det ikke burde være muligt at slippe afsted med at sige, men der er en bestemt befolkningsgruppe som lige nu er på cirka 25 procent af de republikanske vælgere, der synes det giver mening. Det er den samme befolkningsgruppe, der vedholdende tror på at månelandingen ikke er forekommet. Det er en gruppe, der er i protest imod det etablerede. De stemmer på Donald Trump, fordi de godt kan lide denne politiske ukorrekthed. Men der vil komme et tidspunkt, hvor den ikke går længere. Han har gjort utrolig meget ud af, at han ligger nr. 1 i meningsmålingerne, og spørgsmålet er hvordan hans ego vil håndtere, når han kommer til at lægge nr. 2 eller 3. Det har vi fortsat til gode at se.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen