Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Jerry Brown – i spidsen for verdens 8. største økonomi

Californiens guvernør Jerry Brown en erfaren politiker med både bemærkelsesværdige politiske nederlag og sejre i bagagen. Efter et langt liv i amerikansk politik leder han nu for anden gang ’The Golden State’ – en delstat i absolut særklasse.

Den 76-årige demokrat Jerry Brown er en erfaren herre på guvernørposten. Ikke kun fordi han med sin fremskredne alder i 2011 blev valgt som den ældste californiske guvernør nogensinde. Men også fordi han forinden havde været guvernør i samme delstat i perioden 1975-1983, og i 2013 blev den californiske guvernør, der sammenlagt har stået i spidsen for delstaten længst. Som så mange andre toppolitikere i USA er han advokat, men Brown er om noget først og fremmest politiker. Og som så mange andre politikere i USA er Brown en del af et politiske dynasti, i det hans far også var californisk guvernør tilbage i 1960’erne. Udover i to omgange at have bestridt guvernørposten i Californien, har Brown hele tre gange forgæves forsøgt at blive det demokratiske partis præsidentkandidat. Hver gang har han dog måttet se sig komfortabelt slået af henholdsvis Jimmi Carter i 1976 og 1980 og Bill Clinton i 1992.

En økonomi større end Ruslands
Men hvad er det så for en stat Jerry Brown regerer? Som californierne selv er hurtige til at pointere, så er Californien er ikke bare endnu en delstat blandt mange. ’The Golden State’, som de beskedent kalder den, står ud på mange måder. Med sine 38 millioner indbyggere er den USAs mest folkerige delstat. Dets areal på 423.000 km2 rækker til en placering som den tredje største amerikanske delstat. Californien er hjemsted for stjerner og filmproduktion i Hollywood, drivkraften bag amerikansk teknologi og innovation i Silicon Valley og huser attraktive metropoler som Los Angeles og San Francisco/’the Bay Area’. Nok så vigtigt, og især på grund af netop Silicon Valley, er Californien den med afstand største amerikanske delstat rent økonomisk – langt foran Texas og New York på de næste pladser. I 2013 var Californien faktisk den ottende største økonomi i verden foran lande som Rusland og Italien, hvis delstaten havde været et selvstændigt land. Og det forventes at Californien vil kravle endnu højere op af listen de næste år, måske så højt som en femte eller sjetteplads og i processen overhale lande som Brasilien, England og Frankrig. Dertil kommer at Californien er hjemsted for højtanerkendte universiteter som Stanford, Berkeley og UCLA og delstaten bag en anselig del af USA’s fødevareproduktion. Det er altså en yderst betydningsful delstat Jerry Brown regerer på tolvte år.

Tog over for Reagan og Schwarzenegger
Ved begge sine indsættelser som guvernør Brown tog over for et par republikanske guvernører, vis navne formentlig vækker betydeligt mere genkendelse fra de fleste end forholdsvis anonyme ’Jerry Brown’. I 1975 var det således ingen ringere end Ronald Reagan, der overlod tøjlerne til Brown, en håndfuld år inden han som bekendt indtog det Hvide Hus. I 2011 tog Brown så over for selveste ’the governator’, Mr. Arnold Schwarzenegger. Men selvom Brown hverken kan skrive amerikansk præsident eller verdenskendt skuespiller på CV’et, så har han nu rigeligt at bryste sig af ovenpå sine mange år i politik.

Sidder sikkert i sædet – ingen planer om Det Hvide Hus
I sin tid som guvernør for USA’s vigtigste stat, har Brown blandt andet gennemført en voldsom nedskæring i delstatens sociale budget tilbage i 2012 og samtidigt lykkedes med at overtale vælgerne til at stemme ja til betydelige skattestigninger samme år. Den kombinerede effekt af de to tiltag var med til at nedbringe Californiens gæld og forhindre nedskæringer i offentlig uddannelse. Og vælgerne ser ud til at være tilfredse med deres guvernør. Ved seneste valg i 2014 vandt han sin i alt fjerde fireårige periode som guvernør med ikke mindre end 59% af stemmerne. Samme år cirkulere der spekulationer om hvorvidt Brown måske ville gøre endnu et forsøg på at opnå det demokratiske partis nominering som præsidentkandidat, hvis Hillary Clinton mod forventning skulle vælge ikke at gå ind i kapløbet. Men det har Brown imidlertid afvist. En karriere der har budt på politiske nederlag på det national plan men stor succes i Californien ser ud til at slutte hjemme i ’The Golden State’.

Rasmus S. Søndergaard er ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, hvor han forsker i menneskerettigheder i amerikansk udenrigspolitik. Har tidligere arbejdet i Kongressens ’House Foreign Affairs Committee’ og været tilknyttet universitetet i Berkeley, Californien. Blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Glimt Af Amerika’ og senest ‘Fiktionens Magt’. Tilknyttet Kongressen.com som udenrigsanalytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen