Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

JFK100 – En stille morgen på Arlington

‘JFK100’ er netop udkommet på Turbine. Kongressen.com bringer her chefredaktør Anders Agner Pedersens åbningskapitel fra bogen.

En forårsmorgen i Washington var jeg stået tidligt op. En bekendt fra Washington Post havde givet mig en anbefaling, som jeg var nysgerrig efter at opleve.

”Vær ved porten til Arlington i det øjeblik de åbner og sæt så i skarpt trav mod Kennedy-gravene. De cirka ti minutter, du så når at have deroppe alene, uden turister, uden larm, og med udsigt ind over byen, er ganske fantastisk,” havde Vince fortalt mig.

De første busser med skoleklasser og turister, var så småt ved at parkere, men endnu var ingen gået ind. I noget, der mindede om kapgang op ad stien til den lille høj, nåede jeg frem til graven.

Der var helt stille. Kun enkelte fugles kvidren hørtes, mens jeg gik de sidste par trin op til gravstedet, hvor den evige flamme fortsat brænder.

John Fitzgerald Kennedy 1917-1963 lyder den enkle tekst på den store, sorte gravsten. Det var i sin tid hustruen Jackie, der var med til at vælge lige netop dette sted i kølvandet på mordet i Dallas, og da hun selv døde af cancer i 1994, blev hun begravet ved sin mands side på Arlington.

Der var stadig helt stille. Dagen var fortsat ung og solen var først langsomt ved at brænde den lette morgendis væk.

Jeg vendte mig om og kastede et blik ind mod Washington. Byen, der dannede rammen om det meste af Kennedys vokse liv, først i Kongressen og til slut i Det Hvide Hus.

I en snorlige linje kunne man fra Kennedys grav kigge ind mod Lincoln Memorial, lige på den anden side af Potomac-floden. Tilfældigt? Bestemt ikke.

Jeg gik et par trin ned igen til det lille plateau, hvor en række af de mest berømte citater fra Kennedys indsættelsestale står hugget ind i stenplader langs kanten, som evigt minde om en af de mest ikoniske taler, Kennedy holdt i løbet af de cirka 1000 dage, han nåede at være præsident.

Henne bag et par træer og buske til venstre for Kennedys grav, kunne man skimte foden af den græshøj, hvor brødrene Bobby og Ted ligger begravet.

Den første gruppe besøgende var på vej op ad den asfalterede sti op mod gravene. Den første af mange den dag, nøjagtig som alle andre dage på Arlington.

Jeg slentrede langsomt ned af stien forbi de mange gravsten for de faldne amerikanske soldater. Selv om det stadig var tidligt, myldrede det allerede med mennesker rundt på stierne og nede i velkomstcentret var både skoleklasser, veterangrupper og turister klar til at begive sig ud på dette enestående sted i Amerika.

Tusindvis af mennesker besøger hvert år Kennedys grav på Arlington. Hver med sin baggrund, hver med sin egen historie og hver med sit eget indtryk af Kennedy. Nogen er måske gamle nok til at huske, hvor de befandt sig den dag, Kennedy døde. Andre har måske først stiftet bekendtskab med ham efter hans død gennem hans taler eller ved at studere nogle af de dramatiske begivenheder, som var med til at præge hans embede.

Dette er medvirkende til, at interessen for Amerikas 35. præsident og hans familie fortsat er kolossal her mere et halvt århundrede efter han blev stedt til hvile her på Arlington. Ingen præsident hverken før eller efter, har været genstand for så massiv interesse, så mange konspirationer og så mange myter som JFK.

Den 29. maj 2017 ville John Fitzgerald Kennedy være fyldt 100 år. En dag, der vil blive fejret stort, både i Washington D.C. og i hans hjemstat, Massachusetts. For selv om hans liv brutalt sluttede en novemberdag i Dallas 1963, mere end 50 år før hans 100 års dag, så lever både Kennedy-ånden og Kennedy-myten stadig i bedste velgående. Og vil formentlig gøre det i mange år fremover.

For selv om Kennedy hverken kan betegnes som den største eller mest effektive præsident, USA har haft, så har han gennem årene været en kilde til inspiration, fascination, forundring og forargelse. For mange af historierne om ham, er først for alvor kommet frem i lyset længe efter hans død. Både hvad angår hans politiske virke og hans private liv. Hvilket kun har været med til at stimulere interessen yderligere.

Med ’JFK100’ er det vores ønske at fortælle den samlede historie om John Fitzgerald Kennedy. Holdet bag værket er alle kendte kapaciteter inden for deres fagområder og fortæller i de forskellige kapitler om Kennedys liv, embede og personerne omkring ham.

Bogen er delt op i seks dele. En om familien, en om staben, en om tiden før Det Hvide Hus, en om henholdsvis den indenrigs- og den udenrigspolitiske del af præsidentembedet og afslutningsvis en del om arven og myten.

På denne måde er det vores ambition at komme hele vejen rundt om en af USA’s mest ikoniske præsidenter og give et indblik i den tid, han både levede i og prægede, de mennesker, der stod ved hans side undervejs og den arv, han efterlod.

På vegne af hele holdet, ønsker jeg jer alle sammen god fornøjelse med ’JFK100’.

Anders Agner Pedersen

Køb ‘JFK100’ her

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen