Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

John Kasich – Fox News starlet, Lehman Brother, Guvernør

I Midtvesten af De Forenede Stater, i Great Lake regionen, ligger staten Ohio. Omkranset af Pennsylvania, West Virginia, Kentucky, Indiana, og Michigan, finder vi et amerikansk mikrokosmos, der har produceret amerikanske præsidenter på samlebånd. Manden i spidsen for delstaten er republikaner, tidligere Fox News starlet og Lehman Brother, og hedder John Kasich.

Ohio er ikke kun Ted Mosby (den evigt klynkende hovedperson i tv serien ”How I met your mother”) land. Det er også den republikanske flertalsleder i repræsentanternes hus, John Boehners hjemstat, ligesom den verdensberømte astronaut Neil Armstrong, instruktøren Steven Spielberg, og basketball superstjernen LeBron James kommer fra The Buckeye State, som amerikanerne kalder Ohio.

Ohio er USA’s 34. største stat og blev det syttende medlem af den amerikanske union i 1803. Selvom staten altså arealmæssigt ikke hører til de større i De Forenede Stater, hører den til de største, når vi kigger på indbyggertallet. Der bor således elleve en halv millioner mennesker i staten – hvilket gør Ohio til den syvende største stat målt på indbyggere. Men nok med de mange tal. Lad os se på nutidens Ohio.

”As goes Ohio, so goes the nation”
Ohio er især kendt for sin fremstillingsindustri. Staten er således storproducent af stål, biler, fly, gummi, kemikalier, og plast, men er også kendt i hele landet for sit landbrug og minedrift, især kulproduktionen. Derudover har staten en helt speciel rolle i amerikansk politik.

Ohio er på mange måder et amerikansk mikrokosmos. En slags smeltedigel mellem landets nordlige fremstillingsvirksomhed, Midtvestens landbrug, Appalache terrænet, og sydstaternes Upper Southern culture – alt sammen klemt ind i staten Ohio, som geografisk set er på størrelse med Nordkorea. ”As goes Ohio, so goes the nation”, er et kendt amerikansk ordsprog, der fremhæver statens afgørende rolle, når den præsidentielle valgmatematik skal gå op. Med undtagelse af John F. Kennedy i 1960 er der nemlig siden 1888 ingen kandidat, der har vundet et amerikansk præsidentvalg uden at vinde Ohios 18 valgmænd.

White Mans Land
Også demografisk set er nutidens Ohio interessant at se på. For selvom staten på mange måder repræsenterer en amerikansk mikrokosmos økonomisk, kulturelt, og geografisk, så gør staten sig også bemærket demografisk. For ikke bare er befolkningstilvæksten i staten grænsende til det stagnerende. Ohio er også betydelig mere hvid, end det gennemsnitlige USA. 80 procent af Ohios indbyggere – latinoer ikke medregnet – er således hvide, over for cirka 60 procent på nationalt plan. Derimod huser landet et signifikant lavere antal af både asiater – 1,9 procent over for 5,3 procent nationalt – og latinoer, 3.4% over for 17.1%, end resten af landet (alle tal er fra United States Census Bureau). Puha, nu gik der matematiktime i den igen. Jeg beklager!

Senatorerne: Kroejer og backpacker
Ligesom alle andre amerikanske stater har Midtveststaten også to senatorer, der repræsenterer ohioanernes interesser i hovedstaden.

Den ene senator er republikaneren Robert “Rob” Portman, der har siddet i senatet siden 2011. Portman har tidligere været medlem af repræsentanternes hus i tolv år (1993-2005) og bestridt forskellige poster i George W. Bush administrationen fra 2005-2007. Portman bliver tit nævnt som en mulig vicepræsidentkandidat til præsidentvalg og har da også været i spil ved de seneste to valg i 2008 og 2012. Republikaneren var samtidig også den første fremtrædende konservative politiker, der erklærede sin støtte til homo ægteskaber. Blandt de mere kulørte facts hører, at Portman sammen med sine søskende er ejer af ”Golden Lamb Inn,” der er Ohios ældste krorestaurant. Så ved du også, hvor du kan overnatte, næste gang du besøger The Buckeye State.

Statens anden senator er demokraten Sherrod Campbell Brown, der blev valgt i 2007. Brown har tidligere også været medlem af repræsentanternes hus, hvor han sad fra 1993 til 2007. Han er kendt som et af de mest liberale – i den amerikanske forstand – medlemmer af kongressen. Brown ejer ikke nogen kro, men kan bryste sig med at han boede på samme kollegie, som præsidenterne George H. W. Bush og George W. Bush, mens han læste på eliteuniversitetet Yale. Ikke helt skidt. Derudover har Brown rejst Indien tyndt som backpacker i midten af 1970erne. Heller ikke helt dårligt.

Guvernøren: Fox News starlet
Ohios nuværende guvernør er det tidligere republikanske kongresmedlem John Kasich, der første gang blev valgt i 2010. Kasich sad i repræsentanternes hus fra 1983 til 2001. Efterfølgende var Kasich i seks år ansat som kommentator på FOX News, hvor han var vært for udsendelsen ”Heartland with John Kasich”. Republikaneren har derudover arbejdet som administrerende direktør for Lehman Brothers Columbus. Det vender vi tilbage til.

Fire år tidligere havde ohioanerne ellers været vidne til en af de største afklapsninger i statens historie, da det tidligere demokratiske kongresmedlem Ted Strickland slog republikaneren Ken Blackwell med en 60-37% margin ved guvernørvalget. Men det demokratiske stjernefrøs embedstid blev turbulent, da staten under finanskrisen mistede massevis af jobs samtidig med at tilliden til guvernøren faldt. Som konsekvens tabte Strickland ved det næste guvernørvalg i 2010 snævert til Kasich, der – og her kommer historiens ironi – havde været ansat som hos Lehman Brothers, altså det investeringsselskab, hvis sammenbrud udløste startskuddet til finanskrisen.

Kasich valgperiode fik ligeledes en svært start. Guvernørens forsøg på at svække fagforeningerne blev skarpt afvist af Ohios vælgere ved en folkeafstemning. Samtidig var Tea Party bevægelsen, der i 2010 havde støttet republikaneren, begyndt at rasle med sablen. Guvernørens beslutning om at godkende dele af ObamaCares udvidelse af Medicaid i delstaten, de øgede statslige udgifter, samt beskatningen af fracking, fik Tea Party bevægelsen til at vende Kasich ryggen og true med en modkandidat. I sidste fandt bevægelsen dog ikke nogen kompetent udfordrer til Kasich, der uden modstanderkandidat blev republikanernes guvernørkandidat og også vandt sit andet guvernørvalget uden problemer.

På grund af sine politiske meritter i en vigtig amerikansk svingstat bliver Kasich anset som en mulig republikansk kandidat til præsidentvalget i 2016. Især efter han på suveræn vis blev genvalgt i november 2014. Mere end 60 procent af de afgivne stemme tilfaldt republikaneren, der i en jordskredssejr besejrede den demokratiske udfordrer Ed FitzGerald (ja, det er sådan hans navn skrives) og tredjepartiskandidaten Anita Rios. Hvilket bringer os til Ohio og præsidenterne.

”The Mother of Presidents”
Ohio har tidligere leveret amerikanske præsidenter på samlebånd, faktisk hele syv styks af slagsen. Historikeren R. Douglas Hurt har pointeret, at udover staten Virginia “har ingen stat sat så stærkt et aftryk på amerikansk politik som Ohio.” Denne imponerende bedrift har givet Midtveststaten øgenavnet ”the mother of presidents”.

Den mest kendte af de syv præsidenter – som pudsig nok alle sammen var republikanere – er nok den tidligere borgerkrigsgeneral Ulysses S. Grant, der var landets attende præsident fra 1869-1877. Men også de mindre kendte Rutherford Birchard Hayes, der efterfulgte Grant fra 1877-1881 og hans efterfølger, James Abram Garfield – den første amerikanske præsident, der havde ført valgkamp på to sprog, nemlig både engelsk og tysk – kom fra Ohio. For Garfield blev det dog en kort fornøjelse. Den amerikanske befolkning nåede kun lige at stifte bekendtskab med landets første venstrehåndede præsident, da han efter lidt over et halt år som præsident døde af følgevirkningerne af en blodforgiftning (Garfield havde pådraget sig denne efter at blive skudt på en togstation.)

Otte år senere, i 1889, sendte Buckeye staten igen en af deres egne i Det Hvide Hus, da den tidligere senator Benjamin Harrison blev landets leder i en enkelt embedsperiode frem til 1893. Det `ohioanske århundrede` fortsatte i 1897, da William McKinley blev landets femogtyvende præsident. ”The Idol of Ohio”, som McKinley blev kaldt, fik dog også en begrænset fornøjelse af livet som amerikansk præsident – på trods af USA’s storslåede sejr i den spansk-amerikanske krig af 1898. I 1901 blev McKinley nemlig skudt. Tragisk, ikke?

Også i det tyvende århundrede fortsatte Ohio med at producere amerikanske præsidenter. Både USA’s syvogtyvende præsident William Howard Taft (1909-1913) og nummer niogtyve `bigfoot` Warren G. (nej, ikke west coast rapperen – selvom “regulate” utvivlsomt var et stort 90er hit) Harding kom fra Midtveststaten.

Så hvem ved, måske bliver Rob Portman eller John Kasich den næste i rækken. Umiddelbart forekommer det tvivlsomt, men hvem ved. Hvis der én ting, som karakteriserer ohioanerne, så er det tro og gå på mod. Statens officielle motto lyder da også, ”with God all things are possible.”

På et tidspunkt skal det nok lykkedes, at få en ny ohioaner i Det Hvide Hus. Afslutningen kan risikere at blive tragisk, ligesom den gjorde med Garfield og McKinley. Ja, faktisk ligesom afslutningen på ”How I Met Your Mother”. Men det er en helt anden historie. Don`t get me started.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen blev præsident Garfields død omtalt som følgevirkninger af en væbnet duel. Garfield blev dog skudt på en togstation.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen