Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

John Kelly rydder op i Det Hvide Hus – men det gør Trump også

Der sker ting og sager i Det Hvide Hus i øjeblikket. To fremtrædende medlemmer af staben er gået indenfor ganske kort tid og rygterne svirrer om endnu en udskiftning. En del af forklaringen er at stabschef John Kelly har prøvet at rydde op i persongalleriet i Det Hvide Hus, men en anden del er præsidenten selv, som er ude med riven.

Der har aldrig været så meget gang i svingdørene i Det Hvide Hus, som der er under Trump-administrationen. I den seneste forholdsvis korte tid har vi igen været vidner til fratrædelser af centrale medlemmer af staben.
Kommunikationsdirektør Hope Hicks annoncerede sin afgang fra Det Hvide Hus for lidt over en uge siden, og for få dage siden annoncerede økonomisk rådgiver Gary Cohn sin afgang.

En del af forklaringen er at stabschef John Kelly fortsat er i gang med at rydde op i staben for at få personer ud, som han ikke mener har nogen reel funktion, eller som bare ikke er egnede til deres job. På den anden side har vi Trump, som også får presset medlemmer af staben, som ikke vil gå med på den politiske linje, som præsidenten og nogle af hans andre rådgivere kommer frem til – eller som præsidenten bare ikke klikker med.

I øjeblikket lader det til at vi er i gang med endnu en omgang stoleleg i Det Hvide Hus. Kellys oprydning kan få betydning for funktionaliteten af Det Hvide Hus på længere sigt, og dermed også på den politiske linje. Imens den oprydning foregår er der (selvfølgelig) også politiske diskussioner i gang, som vi kan se med Gary Cohns afgang har betydning for stabens sammensætning. Kampen om USA’s retning med Donald Trump ved roret fortsætter altså, hvilket ikke er voldsomt betryggende mere end et år inde i hans præsidentperiode.

Stabschefens oprydning

Siden han blev udnævnt til stabschef den 28. juli 2017 har den pensionerede firestjernede general haft travlt med at rydde op i et broget persongalleri. Første handling var som mange måske husker at fyre Anthony Scaramucci. Siden er typer som Steve Bannon, Sebastian Gorka, Omarosa Manigault og senest Hope Hicks forsvundet fra staben. Kelly har forsøgt at få folk fjernet som var undergravende for den daglige funktionalitet i Det Hvide Hus (som Bannon og Gorka) samt personer, som både Kelly og andre har undret sig over hvilken funktion de egentlig udfyldte, og hvad der gjorde dem egnede til at være der. Dette var tilfældet med sikkerhedsrådgiver Sebastian Gorka og Omarosa Manigault som var ansat i kommunikationsstaben – uden at nogen vidste hvad hun lavede der. Efterfølgende har hun været med i Celebrity Big Brother, hvor hun også har fortalt historier fra Det Hvide Hus.
Det seneste offer for Kellys oprydning virker som om det var Hope Hicks. Hicks bestred jobbet som kommunikationsdirektør i Det Hvide Hus, en prestigefyldt post i enhver administration, men har formået at holde sig ret meget ude af rampelyset. Hun anses for at have været Trumps daglige støtte, som kunne servere historier til ham fra medierne, som enten kunne vække hans interesse eller hans vrede. Men derudover har hun ikke udfyldt rollen som kommunikationsdirektør på en særlig markant måde. Hicks var desuden Trumps femte kommunikationsdirektør siden december 2016.

Opgaven for Kelly har lydt på at få ryddet op i et persongalleri, som mest har været præget af intriger og kamp om at komme tæt på præsidenten – fordi alle ved at den som senest har præsidentens øre har vundet dagsordenen.
Det har Kelly forsøgt at modvirke, og har også været forholdsvis succesfuld.

Ifølge rygter så er der dog stadig en stigende irritation hos stabschefen over den rolle som Jared Kushner og Ivanka Trump spiller i Det Hvide Hus. Men de to kan han altså ikke komme af med.

En anden faktor som bidrager til uroen er selvfølgelig præsidenten selv, og lige meget hvor magtfuld en stabschef kan være, så kan han altså ikke komme af med præsidenten på samme måde som en kommunikationsdirektør.

Trumps udskiftninger

Præsident Trump er dog ikke bare en tilskuer til de personsager og udskiftninger som præger mediebilledet. Præsidenten deltager selv i intrigerne, det er f.eks. rapporteret at præsidenten aktivt opfordrer Anthony Scaramucci til at fortsætte de gentagende angreb på John Kelly, som vi ser fra den tidligere kommunikationsdirektør.

Han er også skarp i sin kritik af den nationale sikkerhedsrådgiver H.R. McMaster, som lader til at sidde yderligt på sit sæde. De to har aldrig klikket, og deres uoverensstemmelser nåede nye højder i diskussionerne om en ny strategi i Afghanistan.

Seneste afgang fra Det Hvide Hus er økonomisk rådgiver Gary Cohn, som efter alt at dømme har tabt diskussionen om amerikansk politik på det handelspolitiske område. Præsident Trump er gået ud med udtalelser om trusler om told på import af aluminium og stål til USA for at beskytte amerikansk industri. Cohn har været modstander af den linje, og derfor har han taget konsekvensen og fratrådt sin stilling.
Cohns afgang kan gå hen og betyde en mere fremtrædende post til en som Peter Navarro, som i mange år har været fortaler for en hård linje mod f.eks. Kina på det handels- og sikkerhedspolitiske område. Trumps seneste udtalelser viser at han læner i den retning.

Når det kommer til tilrettelæggelsen af den politiske linje er hensynet til vælgerbasen også noget som Trump prioriterer i højere grad, end vi nok har set før. Politikere skal selvfølgelig som udgangspunkt være loyale over for deres vælgere, men der kan være nationale hensyn, som gør at politikken lægges på en anden måde. Det var f.eks. tilfældet med anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad. Det betyder fortsatte spændinger med elementer i Det Hvide Hus, som ønsker en mere traditionel linje i amerikansk politik.

For både præsidenten og hans stabschef er der altså både politiske og personlige hensyn, som vægtes i spørgsmålet om personale i Det Hvide Hus. De tos hensyn går dog med jævne mellemrum i modsat retning. Kelly vægter funktionalitet og arbejde højt, mens Trump i meget høj grad har loyalitet som et primært krav til sin stab.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen