Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Jon Favreau – manden bag Obamas taler

En af de absolutte sværvægtere inden for politisk kommunikation gæster i dag København. 34-årige Jon Favreau var gennem flere år præsident Obamas taleskriver og står bag flere af de største taler i moderne amerikansk politik

Måske er det et tilfælde. Det er det formentlig. Men tankevækkende er det i hvert fald, at to af historiens største taleskrivere begge startede med at arbejde for deres chef, der siden blev amerikansk præsident, som 24-årige.
I 1953 begyndte den unge Theodore C. Sorensen således at arbejde for den nyvalgte senator fra Massachusetts, John F. Kennedy. Hurtigt blev taleskrivningen en central del af hans virke og da Kennedy i 1961 rykkede ind i Det Hvide Hus, var det med Sorensen som taleskriver. Sammen skrev de nogle af de største politiske taler i historien; Fredstalen, Berlintalen og Indsættelsestalen for nu bare at nævne tre. Taler, som siden hen gik over i historien og som stort set alle politiske taler siden er blevet holdt op imod, når snakken er faldet på store politiske taler.

I 2005 begyndte 24-årige Jon Favreau at arbejde for den unge senator, Barack Obama. Året forinden havde Obama blæst hele det demokratiske partikonvent omkuld med en fremragende tale, der katapulterede hans politiske stjernestatus op på den allerøverste hylde.

Favreau begyndte at skrive taler for Obama, både i hans første tid som senator og ikke mindst under 2008-valgkampen, hvor Obama tog kampen op mod Clinton, McCain og de øvrige kandidater. Med held.

At Obama var en dygtig taler havde verden allerede set, men at Favreau skulle vise sig at være en mindst lige så fremragede taleskriver, var nyt for mange. Men hurtigt stod det klart, at den kortklippede gut fra Massachusetts, havde et flair for taleskrivning, hvis lige ikke var set siden Sorensen. I samarbejde med Obama står han bag nogle af de største taler i moderne amerikansk politik. Ikke mindst talen, præsident Obama holdt på valgnatten i 2008, vil gå over i historien som en af de absolut bedste politiske taler.

Formidling af visioner
Gennem årene har sammenligningerne mellem Kennedy og Obama været talrige. På flere områder giver det ikke den store mening, men hvad angår talerne, er det på sin plads at sammenligne dem. For både Obama og Kennedy har talerne som et af deres absolutte trumfkort i deres politiske virke. De evner at formidle deres visioner gennem amerikanske historier og eksempler, på en måde, som både inspirerer og begejstrer folk.

Bag sig havde de hver især en taleskriver, der forstod deres visioner, forstod deres måde at tænke på, forstod deres måde at tale på. Og måske vigtigst af alt, troede på det budskab, de var med til at formidle.

Jon Favreau forlod sit job som taleskriver for præsident Obama for et par år siden, og arbejder i dag som selvstændig taleskriver. Om han går i Sorensens fodspor og selv på et tidspunkt forsøger sig som politiker, har vi fortsat til gode at se.

Sikkert er det imidlertid, at det manden bag nogle af de største politiske taler, kigger forbi København tirsdag som hovedtaler ved konferencen ‘Magtens Sprog’. Et sprog, han om nogen ved, hvordan man taler.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen