Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Kampen om kvinderne på Twitter – #whoruntheworld

Donald Trump og Hillary Clintons adfærd på de sociale medier er vidt forskellig. Mens Clinton bevidst går efter særlige vælgergrupper, er Trump kaotisk og intuitiv.

Af Anna Hornshøj og Nora Sina

Hillary Clinton har på de sociale medier en tydelig, klar og strategisk målretning mod specifikke samfundsgrupper. Trump poster og tweeter derimod mod den brede befolkning som samlet gruppe.

Eksperterne i amerikansk politik peger på, at det er de unge, veluddannede, hvide forstadskvinder, der vil afgøre valget. Traditionelt stemmer denne gruppe republikansk, men de er i den her valgkamp den største gruppe af vælgere, der ikke har taget stilling endnu. Trumps kommentarer omkring kvinder kan peges på som en årsag.

Logisk set vil begge kampagner aggressivt rette deres fokus mod netop denne gruppe af unge forstadskvinder. Kongressen.com har undersøgt, hvorvidt begge præsidentkandidater forsøger at gøre dette på de sociale medier.

Erin Lindsay fra konsulentvirksomheden Precision Strategy, der blev grundlagt i forbindelse med Obamas kampagne, fortæller til et tidligere interview med Kongressen.com om forholdet mellem autencitet og professionalitet i brug af sociale medier: ” Ja, det er helt afgørende. Og det er de godt klar over. De er dygtige til at nå de specifikke målgrupper, de gere vil nå med deres kommunikation. Der har de en langt større grad af fokus end Trump-kampagnen. De er mere fokuserede på konkrete målgrupper. Og det er effektivt. ”

Hvem vil kandidaterne nå?
På Twitter er der ingen tvivl om, at Clinton handler langt mere målrettet end Trump. Der er spanske tweets til latinovælgerne, en video hvor sorte vælgere fortæller, hvorfor de støtter Clinton, hashtagget #Nationalcomeoutday bruges flittigt den 11. oktober for at nå ud til LGBT miljøet. Alt det er dog ingenting i forhold til hendes tweets rettet direkte mod unge kvinder. Det er ikke tilfældigt, at siden den 7. oktober, er det første, man ser på hendes twitterprofil tweet’et: ”Women have the power to stop Trump” og en direkte opfordring til at registrere sig som vælger. Det var den 7. oktober Trumps Locker-room video breakede i medierne.

Trumps kampagne må vide, at de også bør tale til de unge kvinder. Men det sker ikke. De få tweets, der henvender sig direkte til specifikke vælgergrupper er til ældre, hvide mænd eller når han takker Navy for deres indsats.
Modsat Hillary tweeter Trump utallige billeder af hans rallys og takker hans støtter. Han virker som folkets mand, der tweeter om løgnagtige medier og ”crooked Hillary”. Den gruppe, som Trump når med den slags tweets er dem, der i forvejen støtter ham.

Når andre spreder buskabet
Hvis man på twitter vil hjælpe og støtte en kandidat, kan man retweete deres opslag. Omvendt kan kandidaterne retweete opslag, der taler for deres sag. Med den funktion kan et tweet nå ud til langt flere mennesker og samtidig er det en åbenlys støtte til en af kandidaterne.

Det giver god mening, at Clinton retweeter og bliver retweetet af celebreties og fremtrædende politikere. Støtten til hende som den næste præsident er kæmpe stor i det etablerede USA.

Den støtte bruger hun aktivt til at ramme specielle grupper i samfundet. For eksempel ses det, når Clinton på Instagram poster en video af den populære latino skuespillerinde Eva Longoria, der forklarer hvorfor lations skal stemme på Clinton og Longoria poster selvsamme video på hendes Instagramprofil. Eller når hun på Twitter retweeter et opslag, der viser den feministiske sangerinde Beyonce tale hendes sag.

Trump udnytter ikke Twitters retweetfunktion nær så meget. De få retweets der er på hans profil, stammer fra enten hans Super Pacs twitterprofil, hans officielle fanclub Official Team Trump eller hans søn Donald Trump Junior.

Både Barack og Michelle Obama retweetes flittigt på Clintons profil og giver politisk pondus til Clinton. Virkeligheden afspejles på Twitter, hvor Trump ikke har særligt mange etablerede, politiske støtter, der kan retweetes.

Senest er det set, hvordan celebreties som Katy Perry erklærer sin støtte til Clinton med tweetet #nastywoman. Også flere andre kvinder har meldt deres støtte til Clintons kandidatur ved at tweete #ImANastyWomanBecause og skrive, hvorfor de kæmper for kvinders rettigheder. Disse tweets kommer i kølvandet på at Trump til den sidste og afsluttende debat kaldte Clinton ”such a nasty woman”.

Udtalelsen er altså blandt de demokratiske vælgere blevet vendt til et merch til fordel for kvinders kamp i USA. Modsat ligger den hos Trumps støtter til grund for en øget mudderkastning mod Clinton.

Krig på Twitter
Clintons strategiske tilgang på de sociale medier og Trumps mangel derpå, ses især i mængden af tweets der er direkte mudderkastning mod den anden kandidat.

Fokus for begge kampagner bør stadig ligge på unge, veluddannede kvinder. Clintons måde at nå til den gruppe er ved at tweete og poste buskaber, der vedrører dem. For eksempel bliver hun ved med at stille spørgsmålet: ”Is this the president we want for our daughters?”.

Kun 28% af de tweets hun lagde op i dagene mellem den 10. og den 12. oktober var direkte kritik af Trumps person.
I Trump lejren ser det helt anderledes ud. I samme periode var hele 41% af alle tweets på hans profil mudderkastning mod Clinton. Særligt ekstremt er hans tweet omkring Bill Clintons misbrug af kvinder. Kun en tiendedel af disse kritiske tweets mod Clinton var retweets fra andre profiler – hos Clinton var det en tredjedel.

På den måde fremstår Clintons kritik af Trump mere velbegrundet, da det ikke kun er hende selv, der kritiserer ham.

Endnu engang afspejles virkeligheden på de sociale medier, når Trump ikke kun er i krig med Clinton, men også bekæmper det republikanske parti på Twitter ved at kritisere deres manglende støtte til ham.

Intuition vs strategi
Begge præsidentkandidaternes præsentation på de sociale medier og kampagnernes evne til at nå ud til specifikke målgrupper ligger langt fra hinanden. Deres socialmediateams er meget forskellige i størrelse og organisering. Clintons team er meget større og struktureret. For eksempel har Clinton sin egen app med samtlige taler, mærkesager og tweets pænt listet. Der er færre til at hjælpe Trump og der er topstyring.

Trumps meget intuitive tweets virker dog ægte og ærlige. Det tiltaler den vælgergrupper, der er imod establishmentet og trætte af politisk strategi. Netop politisk strategi er der ellers meget af hos Clintons kampagne. Der er ingen tvivl om, at hun går direkte efter de unge kvinder og samtlige tweets og posts fremstår som planlagte ned til den mindste detalje.

Hvorvidt de forskellige tilgange hjælper kandidaterne med at blive valgt den 8. november må tiden vise.

Written By

Anna Hornshøj studerer statskundskab ved Københavns Universitet med særlig fokus på internationale relationer. Tilknyttet Kongressen.com som redaktionssekretær. Mobil: 51169690 Mail: annaskovlunde@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen