Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kan Taylor Swifts Instagram-opslag få Tennessee til at tippe?

Såkaldte ‘endorsements’ i amerikansk politik er intet nyt, men når de kommer fra kendte på sociale medier, kan de ramme både bredere og mere fokuseret end i avisernes spalter.

Har man fulgt bare en smule med de seneste uger, vil det næppe komme bag på nogen, at midtvejsvalget tirsdag er vigtigt.

Vigtigt for demokraterne, som skal skaffe flertal i kongressen, og som i uger har talt om en decideret blå bølge, der skyller ind over Guds eget land.

Vigtigt for kvinderne, der vil Trumps politik til livs, og ikke siden 1992 har så mange kvinder stillet sig på valg.

Og ikke mindst vigtigt for Trump, som nu bruger særligt de to ovenstående strømninger i sin retorik. Hvad der egentlig skulle være et midtvejsvalg, er nu snarere blevet et valg for eller i mod ham.

Og måske af samme grund er midtvejsvalget også blevet en politisk kampplads for alle de, der potentielt kan have en kæmpe indflydelse på vælgerne; de kendte.

Således fik det mange til at spærre øjnene lidt ekstra op, da den amerikanske popsanger Taylor Swift i oktober officielt gik ud og støttede to demokratiske kandidater i sin hjemstat Tennessee – her i blandt Phil Bredesen til Senatet – da hun lagde et opslag på sin Instagram-profil med en lang følgetekst om, hvorfor hun mener, amerikanerne skal stemme demokratisk d. 6. november.

”Jeg har tidligere tøvet med at give mine politiske meninger til kende offentligt, men på grund af en række begivenheder i mit liv gennem de sidste to år, føler jeg det anderledes nu,” skriver sangeren blandt andet og fortsætter:

”Jeg har altid og vil altid stemme på en kandidat, som vil kæmpe for de menneskerettigheder, jeg mener, vi alle fortjener i dette land (…). Jeg kan ikke stemme på en, der ikke er villig til at kæmpe for værdighed for ALLE amerikanere uanset deres hudfarve, køn, eller hvem de elsker”.

Opslaget har i skrivende stund fået over 2 millioner likes, ligesom det fik Trump til at reagere med et ”lad os bare sige, at jeg bryder mig 25 procent mindre om Taylors musik nu”.

169.000 har registreret sig som vælgere
Og Taylor Swift er ikke den eneste.

Ovre på Twitter – og ikke mindst i Trump Tower og i selveste Det Hvide Hus, hvor han har været indbudt som gæst – har rapperen Kanye West ført politik på vegne af Trump og Republikanerne.

Også streamingstjenesten Spotify går nu all in på at få amerikanerne ud at stemme. Nu skal alle de amerikanske brugere forbi en pop up-skærm, der beder dem tage stilling til valget tirsdag – og så i øvrigt lytte til en playliste af sange, de kan tage med i stemmeboksen. Dermed har streamingtjenesten med millioner af brugere blandt de vigtige 18-34-årige en kæmpe politisk mikrofon, som de altså ikke er bange for at bruge.

Spørgsmålet er så, om den slags virker.

Og noget kunne da tyde på det.

48 timer efter Taylor Swifts endorsements havde 169.000 amerikanere således registreret sig til at kunne stemme, lyder det fra den uafhænge gruppe Vote.org, der arbejder for at få flere amerikanere til at stemme.

Gruppen kan ikke bevise en egentlig sammenhæng, men ifølge Washington Post, er tallene slående sammenlignet med øvrige måneder. Alene i Tennessee registrede 2.144 nye vælgere sig ifølge Vote.org i løbet af de 48 timer. Tallet for hele måneden før lød på 2.811.

Den form for endorsements er da heller ikke noget særsyn i amerikansk politik. Åbner man en amerikansk avis i ugerne op til et valg, vil man mange steder falde over, hvem avisen mener, amerikanerne skal stemme på.

Men modsat avisen, har kendte udstyret med deres sociale medie-kanaler et helt andet kæmpe talerør.

Vi stoler på kendte frem for politikere
For det første er det inden for arbejdet med sociale medier et kendt faktum, at vi som brugere er mere tilbøjelige til at følge kendte og familiemedlemmer end f.eks. politikere og virksomheder. Faktisk er der lavet undersøgelser, der viser, at amerikanerne i højere grad stoler på kendte end på politikere.

Husk blot Oprah Winfrey, der i 2008 annoncerede, at amerikanerne skulle stemme på Obama. Ikke længe efter strømmede det ind med pengedonationer til den demokratiske kandidat.

For det andet er vi som brugere af sociale medier mere tilbøjelige til at finde et opslag som Taylor Swifts eller Kanye Wests interessant, fordi det netop har fået en så stor volume af likes og retweets.

Det kaldes ‘social proof’, og det er også derfor sådanne opslag ender i dagspressen. Jo flere, der interagerer med opslagene, jo vigtigere må det være, tænker journalisterne, og dermed får det i virkeligheden en dobbelsiddet effekt. Noget, der måske ikke nødvendigvis var en nyhed, ender med at blive det.

Således kan det også gå begge veje i amerikansk politik.

Selvom Kanye West igennem længere tid har talt lovprisende om USA’s præsident, så kom der i slutnignen af oktober også et tweet fra ham, hvor han skrev, omend måske lidt tvetydigt, at han nu har fået øjnene op for, hvordan han er blevet brugt til at sprede budskaber, han ikke tror på.

”Jeg tager afstand fra politik og fokuserer nu på at være kreativ”, lød det blandt andet.

Bredesens chancer ligger hos kvinderne
Og så kan sociale medier noget, som avisernes endorsements ikke nødvendigvis kan på helt samme måde. De kan ramme både bredt og fokuseret.

I amerikansk politik, hvor politikere ofte må gå fra dør til dør for at samle stemmer – eller bare for at få vælgerne til at registrere sig – er en øde og konservativ stat Tennessee næppe ønske-scenariet for mange.

Men med sociale medier er det muligt hurtigt at ramme et bredt udsnit blot med et enkelt klik.

Taylor Swift har således offentliggjort, at hun vil stemme Phil Bredesen fra Tennessee ind i senatet, og Tennessee kan af flere årsager blive en vigtig stat at holde øje med tirsdag.

Staten har således være republikansk de seneste mange år, men særligt valget til Senatet ser spændende ud. Og Taylor Swifts endorsement har således også langt fra skadet Bredesens chancer.

Ifølge Time Magazine kan Bredesens vinder-chancer ligge i Tennesees tre største byer – Memphis, Nashville og Knoxville, hvor også de største sving-vælgere er kvinder.

Kvinder, der meget vel kan være blandt de over to millioner, der i skrivende stund har trykket like på Taylor Swifts Instagram-opslag.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen