Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

”Kaos” i Trumps regering?

Rygterne svirrer stadig omkring de tunge poster i Trumps kommende regering. Flere navne er kommet i spil til posten som forsvarsminister, udenrigsminister og som Director of National Intelligence. Feltet inkluderer en farverig pensioneret general, en FN-fjendtlig diplomat og en admiral som den nuværende militære ledelse ønsker fyret for dårlig ledelse…

”Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet.” Sådan var ordene fra general James Mattis til sine soldater, da de var del af invasionen af Irak i 2003. Den type ordrer kan marinesoldater huske, og general Mattis, med kaldetnavnet ”Chaos” og øgenavnet ”Mad Dog”, er blevet en levende legende blandt veteraner og tjenestegørende i det amerikanske militær.

Han lader nu til at være blandt de sidste kandidater til posten som USA’s næste forsvarsminister. Lørdag holdt han møde med Donald Trump i New Jersey, hvorefter Donald Trump overfor pressen roste generalen og kaldte ham ”The real deal”. Senere gik den kommende præsident på sit yndlingsmedie og skrev: “General James ‘Mad Dog’ Mattis, who is being considered for Secretary of Defense, was very impressive yesterday. A True General’s General!”

General Mattis er kendt for at sige hvad han mener, og ikke pakke det pænt ind. Det har bragt ham fjender, men godt nok også mange beundrere. Ud over at være en åbenmundet general som siger sin mening, så er han kendt som en meget belæst mand, som har brugt meget tid på at studere krigsførelse, historie, filosofi og statskundskab. Han rygtedes at have en bogsamling på over 1000 bøger allerede som ung officer. Under sine udsendelser bar han altid et eksemplar af Marcus Aurelius’ tekster i sin lommer, for at minde sig selv om at de udfordringer han og hans soldater stod overfor ikke var nye.
Det er altså en alsidig mand vi nu ser være i spil til posten som forsvarsminister.

Mattis’ status blandt veteraner er så stor, at i løbet af valgkampen opstod der en bevægelse for at få Mattis til at stille op som enten republikaner eller som uafhængig kandidat, simpelthen fordi så mange var utilfredse med de opstillede kandidater. Bevægelsen blev så stor, at Mattis blev nødt til at kommentere på opfordringerne ved en konference i Washington D.C.
Ligeledes har man på det amerikanske militærs svar på Rokokoposten flere gange kunne se historier med overskrifter som ”General Mattis Crosses Potomac With 100,000 Troops; President, Senate Flee City”

Derfor kan man da også se diverse veteransider på Facebook gå fuldstændig i selvsving i disse dage, med udsigt til at deres general kan blive chef i Pentagon.
Hvorvidt han ender som chef for Pentagon er stadig det store spørgsmål, og i givet fald skal Senatet give dispensation, pga. en lov om at man ikke må blive forsvarsminister før man har været pensioneret fra militæret i syv år. Mattis gik på pension i 2013, hvor han havde været chef for US Central Command i tre år – efter en 44-årig karriere.

Ved siden af Mattis er den republikanske senator Tom Cotton i spil som forsvarsminister. Han er den yngste senator, og har før sin tid i Kongressen været soldat med udsendelser til Irak og Afghanistan. Han har dermed et CV, som gør ham utrolig egnet til at varetage posten som forsvarsminister. Man kan dog overveje, om den 39-årige senator, som anses for at være en af de fremtidige ledere af partiet, vil tage et job i Pentagon i stedet for at få flere års erfaring i Kongressen og dyrke sit netværk til en fremtidig topstilling.

Udenrigsministeriet stadig i spil

Alt imens Pentagon stadig er i spil, så er posten som udenrigsminister også stadig ubesat. Her er det et bredt felt som inkluderer den FN-kritiske John Bolton, Trump-modstanderen Mitt Romney, Trump-støtten Rudy Giuliani og hen over weekenden rygtedes endnu en pensioneret general fra Marinekorpset at være i spil til en ministerpost, nemlig general John Kelly – tidligere chef for US Southern Command.

Mitt Romney virker som en usandsynlig kandidat, i kraft af hans ledende rolle i ”Never Trump” bevægelsen i det republikanske parti. En ting som lader til at karakterisere Trump-holdet er at de bærer nag overfor dem, som var modstandere under valgkampen. Derfor virker Romney som et usandsynligt valg fra Trumps side, men samtidig var udmeldingerne fra Romney-holdet var heller ikke entusiastiske.
Så feltet til posten som udenrigsminister forbliver utrolig bredt, og det bliver meget spændende hvad den nye uge vil bringe af udvikling.

Efterretningsvæsenet mangler chef

I sidste uge blev det offentliggjort, at Director of National Intelligence, James R. Clapper Jr. trækker sig fra posten til januar, når den nye regering tiltræder. Director of National Intelligence er chef for de 17 amerikanske efterretningstjenester, og er en stilling som blev oprettet i kølvandet på terrorangrebene 11. september 2001 for at sikre bedre koordination mellem de mange tjenester. Med den rette person på posten kan det være en meget magtfuld post.

Rygterne lyder nu, at Trump overvejer at udpege den nuværende chef for NSA – admiral Michael S. Rogers til posten.
Samtidig er det kommet frem, at forsvarsminister Ashton Carter og James Clapper i sidste måned anbefalede præsident Obama at fyre Rogers fra hans post ved NSA for dårlig ledelse.
Årsagen til at han ikke er fyret, skyldes en større diskussion om opdeling af ansvaret for NSA og US Cyber Command, som ikke er faldet på plads.
Anklagen om dårlig ledelse skyldes at Rogers’ tid ved NSA har været plaget af to større lækage sager, bl.a. det største tyveri af klassificeret materiale nogensinde. Det har ført til anklager om at Rogers er for fraværende i sin ledelse, og at der har været for dårligt opsyn med sikkerheden i NSA.

Det bliver altså spændende at se hvad det bliver til, for flere republikanske kongresmedlemmer er allerede gået ud og forsvaret Rogers. Så spørgsmålet er om Trump vil vælge at ignorere den modvilje der er mod Rogers i efterretningsverdenen og udpege ham på trods af den stående anbefaling fra Clapper og Carter.

Kort sagt bliver det en intens uge, hvor vi muligvis kan få besat nogle af de tungeste poster i den kommende regering.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen