Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Sikkerhedsrådet

Kaptajn Kirk og fremtidens amerikanske flåde

Lørdag fik USA sit nyeste krigskib – destroyeren USS Zumwalt. Skibet koster $4 mia. og er del af fremtidens fokus på at kunne operere overalt i verden. Med sit futuristiske udseende, masser af højteknologiske våben og et kæmpe prisskilt er USS Zumwalt et billede på fremtidens amerikanske flåde – under kyndig ledelse af kaptajn Kirk.

”Hvis Batman havde et krigsskib – så ville det være USS Zumwalt,” sådan beskriver chefen for US Pacific Command, admiral Harry Harris den nyeste destroyer i den amerikanske flåde.
Lørdag blev USS Zumwalt officielt en del af den amerikanske flåde ved en ceremoni i Baltimore.

Det 15.700 tons tunge og 185 meter lange krigsskib har været undervejs siden februar 2009, og kommer med et prisskilt på $4 mia. dollar. Tanken var, at Zumwalt-klassen skulle bestå af 32 skibe, men på grund af den høje pris, er man gået ned til at ville have tre.

Det er altså imponerende beløb som er på spil, når den amerikanske flåde bygger nyt i øjeblikket.
Det er ikke billigt at bygge skibe til fremtiden – skibe som skal kunne fastholde USA’s rolle som dominerende global maritime magt.

Udfordringen er at USA bygger skibe, som skal kunne operere i områder, hvor truslerne for amerikansk skibsfart potentielt bliver større. Lande som Iran, Rusland og Kina arbejder alle på såkaldte Area Access / Area Denial– også kaldet A2/AD kapaciteter. De skal bruges til at kunne gøre det umuligt for USA at operere i strategisk vigtige farvande. Det gælder for Iran om at kunne lukke Hormuz-strædet, for russerne om at kunne dominere farvandene i Østersøen og Sortehavet og for kineserne om at kunne dominere det Syd- og Østkinesiske Hav. Målet for disse stater i en krisesituation eller i krigstid vil være at kunne dominere disse farvande, og gøre det umuligt for amerikanerne at bruge sine overvældende flådestyrker. På den anden side gælder det jo så for amerikanerne om at kunne imødegå de andre staters teknologiske formåen, for fortsat at kunne operere hvor man vil, og udkæmpe USA’s krige. Som chefen for den amerikanske flåde, Chief of Naval Operations, admiral John Richardson skrev i et strategidokument som udkom i marts: ”Our Navy will protect America from attack and preserve America’s strategic influence in key regions of the world. U.S. naval forces and operations – from the sea floor to space, from deep water to the littorals, and in the information domain – will deter aggression and enable peaceful resolution of crises on terms acceptable to the United States and our allies and partners. If deterrence fails, the Navy will conduct decisive combat operations to defeat any enemy.”
Noget af en jobbeskrivelse.

Det er fokus for den amerikanske flåde i fremtiden, at sikre USA’s frie adgang til verdenshavene (indenfor international lov som amerikanerne i de senere år er blevet svært begejstrede for).
Som admiral Richardson gør klart i samme strategidokument, så er den amerikanske flådes rolle ikke meget anderledes end den var i det 19.århundrede: Sikre at USA har adgang til resten af verden, for den forbindelse er fundamentet for USA’s handel, politiske magt og innovation.

En stor del af flådens fokus ligger i disse år i Stillehavet, og opgaven med at kunne operere frit i især det vestlige Stillehav, hvor Kina markerer sig en del i disse år. USS Zumwalt skal da også gøre tjeneste som del af US Pacific Command, med base i San Diego – et klart tegn på den vægt flåden lægger på operationer i Stillehavet.

Skibet er designet til at afgive en så lille radarsignatur som muligt, og dermed kunne operere så uset som muligt. Derfor har skibet det meget futuristiske udseende med store flader, som også kendes fra de nye danske fregatter og fleksible støtteskibe.
USS Zumwalt har 80 missilsiloer ombord, som kan håndtere alt fra missiler som kan affyres mod mål på land, til anti-ubåds missiler, torpedoer og anti-skibs missiler. Kort sagt en bred palet af muligheder.
Ud over alle disse missiler så er skibet også udstyret med en god gammeldags dækkanon – også ikke helt alligevel. En standard dækkanon i den amerikanske flåde kan skyde 127 mm granater afsted mod mål 14-18 kilometer væk. USS Zumwalt er udstyret med en 155 mm kanon, som kan ramme mål 118 km væk med GPS styrede granater.

Tanken lader til at være at dette futuristiske skib i fremtiden skal udstyres med topmoderne ”railguns”. Disse våben vil kunne affyre projektiler op til 185 kilometer væk med en hastighed på 8.000 kilometer i timen ved hjælp af elektricitet i stedet for sprængstof. En helt klar fordel ved dette er at prisen på nuværende projektiler varierer mellem $500.000 til $1,5 mio., mens prisen for et projektil til en railgun vil ligge på $25.000 – altså noget af en besparelse.

For lige at fuldende nørderiet, så skulle dækket bagerst på skibet være stort nok til at kunne tage imod F-35 Joint Strike Fighter (i flådens materiale står det i flertal…) eller en MV-22 Osprey, et transportfly med rotorer som kan vende således at flyet kan lande og lette vertikalt.

Når det kommer til udseende og våbenkapacitet er det altså et skib bygget til fremtiden som lørdag i Baltimore blev en del af US Navy.

Og hvor passer Kaptajn Kirk fra overskriften så ind? Jo chefen for dette futuristiske skib hedder simpelthen James Kirk og er kaptajn. Kan I forestille jer mængden af Star Trek jokes den stakkels mand har måtte overleve fra journalister? Når man har fulgt udviklingen og byggeriet af skibet, og set interviews med kaptajn Kirk, så har man mange gange set ham smile men alligevel klart signalere: ”Ja det er mit navn, ja jeg er kaptajn på det mest moderne skib i flåden. Få Star Trek jokes overstået med det samme.”
Et eksempel på dette er en artikel fra maj på CNN om skibet, hvor der simpelthen stod: ”[…]Capt. Kirk (U.S. Navy, not United Federation of Planets) and his crew […]” Man føler virkelig med manden.

Men således er det Kaptajn Kirk, som skal lede den amerikanske flåde mod “Second star to the right and straight on ’til morning” – undskyld #jegfinderselvud

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen