Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Den afrikanske vinkel

Kina er løbet fra USA i Afrika

Længe før amerikanerne fik øjnene op for mulighederne i Afrika, havde Kina set, at der i mange afrikanske lande var store vækstpotentialer. Christina Boutrup er forfatter til den anmelderroste bog ‘Den Røde Løber’ og fortæller i dette interview med Kongressen.com om den kinesiske investering på det afrikanske kontinent

Modsat amerikanerne, der var længe om at få øjnene op for vækstpotentialet i mange afrikanske lande, opdagede Kina det allerede for mange år siden. Det har gjort, at kineserne er langt stærkere til stede i de afrikanske lande end USA er det. Og set i lyset af de høje vækstrater, der er i flere afrikanske lande, er det en rigtig god forretning for kineserne. Amerikanerne gør hvad de kan for at ‘indhente kineserne’, men det har lange udsigter.
Christina Boutrup er vært på Globus Kina på Radio 24syv og forfatter til den meget roste bog ‘Den Røde Løber’, der netop er udkommet. I dette interview med Kongressen.com fortæller hun om den kinesiske styrkeposition i Afrika og hvordan kineserne generelt har skruet massivt op for deres globale investeringer i seneste år.

Kina har investeret massivt globalt de seneste år. Hvordan kommer til udtryk?
“For 10-15 år siden var det hovedsageligt statsejede kinesiske virksomheder, der investerede i energi og råstoffer i for eksempel Afrika og Sydamerika. Men siden den internationale finanskrise i 2008 er kinesiske virksomheder også begyndt at investere massivt i Europa. Krisen har givet kinesiske investorer nogle gode muligheder, som ellers ikke ville være tilstede. For eksempel købte den kinesiske stat nogle fallerede græske statsobligationer, da Grækenland var tæt på statsbankerot – og alle andre investorer flygtede fra Euro-zonen. Til gengæld fik Kina også råderetten over den strategisk vigtige handelshavn i Piræus i 30 år. I lande som Danmark og Sverige er det i højere grad teknologi og knowhow, kineserne er på udkig efter. Desuden har mange af de dyreste adresser i byer som New York og London fået kinesiske ejere.”

Hvilke kort har det givet kineserne på hånden?
“Kinesiske investeringer baner vejen for politisk indflydelse, og der er en tendens til, at nogle af de svageste EU-lande, som er mest i lommen på Kina, stemmer efter Kinas interesser i EU-parlamentet. De udgør en meget stærk Kina-venlig lobby, som ikke altid tjener det samlede EU bedst. Den kinesiske stat dyrker i høj grad de bilaterale forbindelser til de enkelte EU-lande fremfor at forhandle med et samlet EU. Det giver Kina nogle meget stærke kort på hånden og stiller EU svagt, for eksempel når det gælder handels- og investeringsaftaler med Kina.”

Kina er langt foran USA i stormagtskampen i Afrika. Hvad var det, kineserne forstod tidligere end amerikanerne?
“I Afrika dyrker den kinesiske stat også de bilaterale aftaler med de enkelte lande, og kinesiske virksomheder er ofte langt mere risikovillige end vestlige virksomheder. Det betyder, at kineserne ofte repræsenterer muligheden for vækst og nye arbejdspladser, som Afrika har så hårdt brug for. Den største forskel er nok, at kineserne ikke stiller krav til de afrikanske lande til gengæld for investeringer. Tværtimod ser man ofte, at den kinesiske stat bygger et sportsstadion eller en skole for at bane vejen for kinesiske virksomheders indtog i Afrika. Desuden tilbyder den kinesiske pendant til Verdensbanken China Development Bank, som i øvrigt er større end Verdensbanken i dag målt på udlån til udviklingsprojekter over hele verden, ofte en meget attraktiv finansiering, som også baner vejen for kinesiske virksomheder.”

Hvilke muligheder giver det kineserne, at de står så stærkt i Afrika?
“Kinesiske investeringer baner vejen for politisk og kulturel indflydelse, og den kinesiske stat investerer også massivt i kinesiske mediers tilstedeværelse i Afrika, som er med til at styrke Kinas image i Afrika. På internationalt plan giver det selvfølgelig Kina en række allierede, som måske er mere villige til at abonnere på den kinesiske model – end på den vestlige, som USA forsøger at udbrede.”

Kommer vi til at se Kina fortsætte deres globale investeringsstrategi ikke bare i Afrika men generelt globalt de kommende år?

“Ja, helt sikkert. Det er kun lige begyndt, at vi kommer til at mærke kinesernes indtog på mange forskellige planer i både Europa og USA. Unge danskere skal forberede sig på, at de kommer til at arbejde for kinesiske virksomheder i fremtiden. Kinesernes fremmarch i Europa stiller nye krav til de europæiske myndigheder, fordi de fattigste EU-lande fungerer som en bagdør til Europa, hvor kinesiske virksomheder kan slippe afsted med korruption, ulovlig import af kinesiske varer og dårlige arbejdsforhold, fordi fagforeningerne står svagt. Det samme gælder naturligvis i Afrika, hvor der også er en tendens til, at kinesiske virksomheder tager deres dårlige vaner fra Kina med til de lande, hvor systemerne er svage.”

Christina Boutrup er en del af panelet ved den store Afrika-konference på Copenhagen Business School torsdag den 27. november.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen