Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Klimapanelet

Klimamål giver nye job og samfundsøkonomisk gevinst

Det er ikke bare godt for klimaet at optræde ansvarligt og miljøbevidst. Det er samtidig til gavn for samfundsøkonomien og med til at skabe arbejdspladser. Derfor er det også direkte dumt at lade være.

Af Pia Olsen Dyhr, formand og klimaordfører for SF

Venstre har barberet stribevis af klimainitiativer væk i det sorteste finanslovsforsalg i mands minde. Det er dybt usolidarisk med resten af verden, hvor mange også langt fattigere lande arbejder konstruktivt for at finde løsninger. Det er også regulært dumt:

En ambitiøs klimapolitik skaber nemlig tusindvis af job. Alene det grønne energiforlig fra 2012 skaber 6.-8.000 job med klimainvesteringer i Danmark. Hertil kommer mange tusind arbejdspladser i grønne eksportvirksomheder.

Vindmølleindustrien beskæftiger samlet set ca. 30.000 mennesker i Danmark. Ved at gå forrest – sådan som Danmark har gjort på vind – kan vi sikre, at vi får en uforholdsmæssig stor del af de millioner af grønne job som vil blive skabt i de kommende år som følge af en globalt mere ambitiøs klimapolitik og – forhåbentlig – en god aftale i Paris til december.

At sige nej til disse job er dumt. Men her stopper dumheden ikke. Tal fra Venstres klimaminister dokumenter sort på hvidt, at Danmark samlet set vil få en gevinst ud af at opfylde den tidligere regerings målsætning om at nedbringe Danmarks klimaforurening med 40 pct. i 2020 – også selvom man ikke indregner en værdi af den lavere klimaforurening.

En del af gevinsten består i, at mindre klimaforurening også betyder mindre luftforurening. Luftforurening er skyld i over 2.000 dødsfald og adskillige hundredetusinde sygedage hvert år i Danmark – i form af bl.a. astma og kræft.

Hvis man indregner den gevinst, det giver at færre bliver syge og dør, ja så får man en samfundsøkonomisk gevinst. Ifølge Venstre- regeringen egne tal.

Hvorfor så? Det eneste svar jeg kan komme på er, at Venstre er et bondeparti, for hvem landbruget er vigtigere end industrien og danskernes helbred. Jeg kan forstå, at Venstre er optaget af at redde landbruget – men hvorfor skal det ske på så dum en måde?

Pia Olsen Dyhr er formand for SF og er derudover også partiets klima- og energiordfører. Hun har tidligere arbejdet for blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, og fra 2011 til 2014 var hun først handels- og investeringsminister og senere transportminister.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen