Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Kold skulder til Trump i Wisconsin

Umiddelbart ligner Wisconsin en god stat for Trump. Der er en stor andel hvide og en stor arbejderklasse, hvoraf mange har mistet deres job på grund af fabrikslukninger de senere år. Tidligere primærvalg har vist, at det er gode forudsætninger for en Trump-sejr. Men de ´hvide vrede mænd´, som Trumps kernevælgere er blevet kaldt, er måske knap så vrede eller bare knap så glade for Trump her i Wisconsin.

WISCONSIN: Mandag aften ankom Donald Trump til Wisconsins største by Milwaukee for at tale på et vælgermøde. Donald Trump er ellers vant til fulde huse og lange køer. Men denne aften måtte Trump se ud på en halvtom teatersal. Det kunne man godt se som et forvarsel om den følgende dag.

Uden for Milwaukees store bibliotek er der på valgdagen bidende koldt, selvom solen er fremme. Inden for dørene er vælgerne i gang med at sætte deres krydser. Der er travlt, selv om det er midt på dagen – det kommer den valgtilforordnede ud og fortæller. Hun håber, at forudsigelserne om en stemmeprocent på ca. 40 kommer til at holde stik. Ud af døren kommer en mand i 30’erne. ”Jeg stemte på Hillary. Nu hvor Trump trækker debatten mod højre, er det ikke det rigtige tidspunkt at stemme på én, som trækker længere mod venstre,” siger Jack Eckblad, der arbejder i en webbaseret iværksættervirksomhed. Med en kandidat længere til venstre mener han selvfølgelig Bernie Sanders. ”Man skulle synes, det snart var på tide med for eksempel betalt barselsorlov og sygeforsikring til alle,” afslutter han.

Lidt efter kommer en tynd mand i jakkesæt ud fra valgstedet. Han har også stemt på Hillary Clinton. ”Hun er det bedste valg og den mest erfarne og velkvalificerede til jobbet, siger han.

”Hvad synes du så om Trump?”

Manden i jakkesættet er allerede på vej væk, men han slår ud med armene og siger: ” Ham ruller jeg øjne af.” Han vender hurtigt rundt og skynder sig videre ud i Milwaukees vindblæste gader.

Men det er ikke kun blandt demokrater, at Donald Trump vækker harme. Det gælder også det republikanske bagland i Wisconsin, hvor der er en meget stærk modbevægelse mod Trump. Flere anti-Trump-organisationer har i stor stil indrykket tv- og radio-reklamer, der har til hensigt at udstille den kontroversielle erhvervsmand fra sin værste side. Derudover er de konservative radioværter i Wisconsin alle meget kritiske over for Trump, og det kan selvfølgelig også påvirke vælgernes beslutning.

Desuden er der et par indflydelsesrige Wisconsin-politikere i det republikanske parti, som også er indædte modstandere af Trump. Den ene er Paul Ryan, der i efteråret blev formand for Repræsentanternes Hus, hvilket er den tredje mest magtfulde politiske post i USA. Den anden er Reince Priebus, der er formand for partiets hovedbestyrelse. Endelig er der Wisconsins guvernør Scott Walker. Han forsøgte selv at blive partiets præsidentkandidat, men han måtte trække sig efter blot 70 dages valgkamp, efter at være gået fra storfavorit til at ligge under én procent i meningsmålingerne. Da han trak sig, var det med budskabet om at stå sammen i partiet for at få Trump ryddet af vejen. Og Walker er stadig lige så stor modstander af Trump, og derfor valgte han i sidste uge at anbefale Ted Cruz som præsidentkandidat. Walker har efterfølgende fulgt Cruz på kampagnesporet og lovprist ham som partiets store redningsmand.

Effekten af Wisconsin-guvernørens anbefalinger skal bestemt ikke undervurderes. For på trods af Walkers fejlslagne præsidentkampagne, så er han stadig velrespekteret blandt Wisconsins republikanere. Hele 80 procent af de republikanske vælgere mener, han gør et godt stykke arbejde som guvernør ifølge en meningsmåling fra Maquette University. Men Trump har tilsyneladende ikke kunne appellere til guvernør Walkers vælgerbase. Faktisk ser det ud til, at han har undervurderet Walkers betydning. Trump udtalte for eksempel i sidste uge i et radiointerview: ”Mange forventede, at jeres guvernør ville vinde, men vi sendte ham hjem for at pakke som en lille dreng.”

Nej tak til Trump
På et valgsted i et villakvarter i udkanten af den mindre by Kenosha vil mange vælgere helst holde deres stemme privat. Dog er det svært for nogle at tie helt stille, når de får et spørgsmål om Donald Trump. ”He’s an asshole,” flyver det ud af en kvinde. ”Det behøver du ikke skrive,” skynder hendes mand sig at sige og tilføjer, at de i hvert fald ikke kan lide ham.

Rick Bloomquist er håndværker og har kun et skuldertræk til overs for Donald Trump. Bloomquist mener ikke, at Trump er en ”ægte” republikaner. Han har netop stemt på Ted Cruz: ”Fordi han vil beskytte vores forfatning.” Det er en klassisk mærkesag for mange republikanere, der blandt andet mener, at forfatningen ikke rummer retten til abort men til gengæld retten til at bære våben.

Der er ved at være kø foran valgstedet. Mange har fået fri fra arbejde, og de sidste stemmer skal afgives. ”Jeg støtter ingen af kandidaterne,” lyder det fra en midaldrende mand med runde briller og fuldskæg, da han kommer ud gennem dørene.

”Men hvem stemte du så på?”

”Kasich – han er trods alt den bedste mulighed med det udvalg”.

Senere på aftenen viser den tydelige modstand mod Trump sig også i valgresultatet. Cruz har vundet den republikanske del af dette primærvalg, og han tager derfor størstedelen af de delegerede fra Wisconsin med sig til sommerens konvent.

Wisconsins vælgere har talt, og for de flestes vedkommende blev det til et nej tak til Trump.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen