Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kongresmedlem og fire andre meldes såret i skyderi

Washington, D.C. — Steve Scalise (R-LA) og fire andre blev skudt onsdag morgen, da en bevæbnet mand åbnede ild imod det Republikanske baseballholds træning.

Masseskyderiet fandt sted i Alexandria, en forstad i delstaten Virginia. Flere rapporter melder om mindst 50 affyrede skud.

Scalise, der er et prominent medlem af det Republikanske lederskab i Repræsentanternes Hus, blev ramt i hoften. Ifølge Scalises kontor er han uden for livsfare. Han gennemgik operation tidligere på formiddagen og hospitalet erklærede hans tilstand for kritisk. Medlemmer af hans stab og sikkerhedsfolk er blandt de andre sårede.

Denne artikel opdateres løbende. Alle tider er lokal tid (EDT).

Opdateret 6:10 pm

Et af ofrene var Tyson Foods lobbyisten Matt Mika. Hans familie beder om at respektere deres privatliv i en kommentar til CNN.

Opdateret 2:46 pm

Hospitalet meddeler nu, at Steve Scalise stadig er i “kritisk tilstand”.

Opdateret 2:11 pm

Flere detaljer vedrørende den formodede gerningsmand James Hodgkinson:

  • Hans sociale mediekontoer indikerer, at han venstreorienteret, anti-republikaner og anti-Trump. Der er flere opslag, der er kritiske overfor præsidenten, og Hodgkinson var medlem af flere grupper, der kalder Trump en forræder. Han var også anti-Clinton
  • I 2006 blev han arresteret i forbindelse med vold. Under samme episode beskriver politirapport, at Hodgkinson skulle have brudt ind i sin nabos hus for at finde sin datter. Under samme episode skulle han angiveligt have trukket en kvinde i håret. Da kvinden forsøgte at undslippe i naboens bil skulle Hodgkinson have fundet en lommekniv frem og skåret sikkerhedsselen over. Anklagerne blev droppet, og han blev aldrig dømt

Masseskyderier er ofte tæt forbundet til partnervold. Ifølge organisationen Every Town for Gun Safety var 54 procent af masseskyderier i 2009-2016 i forbindelse med partnervold eller interne familiestridigheder. Ifølge den samme rapport fra 2015 var en ud af seks gerningsmænd blevet anklaget for partnervold.

Opdateret 1:07 pm

Dagens masseskyderi finder sted i en tid, hvor spændingerne mellem landets ledere og amerikanske vælgere synes stærkere, og hvor populisme og politikerlede i de seneste år har domineret politik. Og hvor den amerikanske befolkning synes splittet politisk og kulturelt.

For under to uger siden trak Kam Weaver sit kandidatur i Iowas 4. kongresdistrikt tilbage på grund af dødstrusler. Få dage efter var det Michael Treiman, borgmesterkandidat i Binghamton, der trak sig efter en uge som officiel kandidat. Treiman havde modtaget trusler, der nævnte hans kone og to døtre.

Ifølge NBC News nævner flere medlemmer af Kongressen dødstrusler i kølvandet på morgenens episode.

Senator Robert Kennedy er det seneste medlem af Kongressen, der omkom som følge af et skudattentat. Det var under præsidentkampagnen i 1968.

Opdateret 12:32 pm

Lederen af Repræsentanternes Hus Paul Ryan har netop givet en følelsesladet tale til stående ovationer:

“Et angreb på en af os er et angreb på os alle,” sagde Ryan.

Opdateret 12:12 pm

Flere medier rapporterer, at gerningsmanden James Hodgkinson var frivillig for den daværende præsidentkandidat Bernie Sanders under sidste års præsidentvalg.

Senator Sanders har siden udsendt en pressemeddelelse. Sanders kalder enhver form for vold uacceptabel og fordømmer handlingen.

Opdateret 11:56 am

Præsident Trump annoncerede for kort tid siden, at gerningsmanden, James T. Hodgkinson, er død.

Hans tale var kort og sober. Han takkede Capitol Hill police og Alexandrias politi,- og brandafdelingers for deres hurtige handlinger og heltedåd.

Baseball-kampen i morgen aften, som Scalise og andre medlemmer af Kongressen trænede til, vil blive afholdt som planlangt, erfarer Alex Moe fra NBC News.

Opdateret 11:12 am

Ifølge nonprofit organisationen Gun Violence Archive er dagens masseskyderi nummer 154 i USA i år.

Kilde: Washington Post / Gun Violence Archive

Opdateret 11:01 am

Politiet har identificeret gerningsmanden: 66-årige James T. Hodgkinson fra Belleville, Illinois.

Det Hvide Hus medeller, at Præsident Trump vil holde en pressekonference 11:30.

Opdateret 10:42 am

Tim Slater fra FBI siger, at det er for tidligt at sige, hvorvidt specifikke medlemmer af Kongressen var gerningsmandens mål.

Slater siger også, at de endnu ikke kan sige, om der var et politisk motiv bag skyderiet.

Opdateret 10:37 am

Politichefen fra Capitol Hill police siger, at de sårede betjente er uden for livsfare.

Opdateret 10:17 am

Repræsentanternes Hus har aflyst alle høringer og skemalagte afstemninger.

Gerningsmanden blev stoppet af Scalises sikkerhedsfolk, der er fra det såkaldte Capitol Hill police. De beskytter medlemmer af Kongressens lederskab på samme måde som Secret Service beskytter præsidenten.

“The Capitol Hill police redede vores liv,” sagde Rand Paul, senator fra Kentucky via CNN. “Hvis de ikke havde været der, tror jeg, at det var blevet en massakre.”

Opdateret 10:10 am

Intet er endnu blevet bekræftet om gerningsmandens motiv.

Adskillige medlemmer af begge partier kondolerer og udtaler, at de beder en bøn for ofrene og deres familier.

Skyderiet vækker minder om et tidligere skyderi i Tuscon, Arizona for seks år siden. Her var det daværende Demokratisk medlem af kongressen, Gabrielle Giffords, blandt 19 sårede, da en bevæbnet mand affyrede skud i forbindelse med et vælgermøde. Seks personer, heriblandt en dommer fra en føderal domstol, omkom.

Opdateret 9:52 am 

Politiet i Alexandria udtaler, at den mistænkte i deres varetægt:

Præsident Trump udsendteen pressemeddelse kort efter episoden.

“Vicepræsidenten og jeg er opmærksomme på skudepisoden i Virginia, og vi følger udviklingen tæt. Vi er dybt kede af denne tragedie. Vores tanker og bønner er med de kongresmedlemmer, stabsmedlemmer, politiet, redningspersonale og alle andre berørte.”

 

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen