Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kongressen.com indleder samarbejde med RealClearPolitics

Præsidentvalgkampen er i fuld gang. Det næste halvandet år vil der ikke være en dag uden nye målinger. Derfor er Kongressen.com glade for at kunne offentliggøre, at vi har aftalt et samarbejde med RealClearPolitics om analyser på baggrund af deres målinger frem mod valget

Der venter et af de mest spændende og uforudsigelige valg i moderne amerikansk historie næste år, når Barack Obamas afløser som commander-in-chief skal findes. Hos Demokraterne tyder meget på, at den tidligere førstedame og udenrigsminister Hillary Clinton kommer til at vinde partiets nominering, mens det hos Republikanerne er helt åbent.

Frem mod valget vil der dagligt komme læssevis af målinger på det aktuelle styrkeforhold, både internt i partierne og mellem Demokraterne og Republikanerne generelt. Betyder Hillary Clintons email-sag noget i målingerne? Har Jeb Bush mere vind i sejlene end Scott Walker? Og hvad med Ted Cruz og Tea Party-fløjen? Hvor stærkt står de?

Nøjagtig som i Danmark, findes der et hav af institutter, der laver disse målinger. Men vil man have det bedste og mest retvisende billede på den aktelle situation i amerikansk politik på baggrund af målinger, er det som regel en god ide at starte med at tjekke RealClearPolitics. Et netmedie, der i de seneste år har markeret sig som et af USA’s mest troværdige politiske medier, ikke mindst på baggrund af deres statistiske materiale.

Derfor er jeg også glad og stolt over at kunne dele nyheden om, at vi her på Kongressen.com har indgået en samarbejdsaftale med RealClearPolitics frem mod præsidentvalget i 2016. Hver måned vil lederen af RealClearPolitics’ Washington D.C.-redaktion, Carl Cannon, således analysere de aktuelle styrkeforhold i præsidentvalgkampen på baggrund af RealClearPolitics tal hos os her på Kongressen.com
For det bliver en helt særlig valgkamp, vi kommer til at være vidne til, fastslog Carl Cannon, da jeg mødte ham i Washington D.C. for nylig.
“Vi er i øjeblikket vidne til noget, vi ikke har set i årtier. Vi ser et demokratisk parti, hvor nomineringen er så godt som afgjort. Det er ganske vist en åben valgkamp, men Hillary kunne lige så godt være den siddende præsident, der søgte genvalg, set ud fra den måde, partiet agerer. Demokraterne plejer ikke at gøre det her. Republikanerne har tidligere gjort det. Altså givet opgaven til ‘den næste i rækken’, så at sige. Men hos Demokraterne har det altid været en åben kamp. Lidt ligesom det vilde vesten. Barack Obamas kandidatur i 2008 er jo et godt eksempel på dette. Men nu med Hillary har vi en nominering, der reelt set er afgjort på forhånd. Der er ganske vist folk som Martin O’Malley. Men hvem er han? En tidligere guvernør fra Maryland med gennemsnitlige bedrifter fra en lille stat. Resten af landet aner ikke, hvem han er. Så hvis hun stiller op, så vinder hun også partiets nominering. Den ukendte faktor er Elizabeth Warren. Venstrefløjen i partiet elsker hende og hun kunne give Hillary problemer, hvis hun stillede op. Ellers er der ikke rigtig nogen. Nu har I på Kongressen.com jo haft fokus på guvernørerne i februar, og en kandidat, der kunne have været oplagt, er Californiens guvernør, Jerry Brown. Hvis ikke han var så gammel. Men ellers kunne han have været en mulighed. Han skylder ikke Clinton noget og han bryder sig ikke om Clinton-parret. Men han stiller ikke op, på grund af sin høje alder.”

Mens det altså ligner en sikker Hillary-nominering hos Demokraterne, så er kampen alt andet end afgjort hos Republikanerne. Og enhver, der tror, at han har knækket koden om, hvem der trækker det længste republikanske strå, kan godt stikke piben ind, understregede Cannon:
“Det står helt åbent. Måske ikke som åbent som vi tror, fordi Jeb Bush nu er blevet en del af valgkampen. I det øjeblik han trådte ind, skrumpede Chris Christies økonomiske base til gengæld markant. Der er stadig det man kan kalde ‘the establishment wing’ i partiet. Den fløj, der stod bag Mitt Romney, i lidt mindre grad John McCain, og så både Bush Junior og Bush Senior. Den fløj findes stadig. Og den støtter Jeb Bush. Og til dels Christie. Men mest Bush. Så er der der den socialkonservative fløj i partiet. De støtter Mike Huckabee. Så er der Tea Party-fløjen med Ted Cruz i spidsen. Endelig er der Rand Paul og ‘the libertarians’. På mange måder er hans slet ikke republikaner, men han passer dog bedre ind hos Republikanerne end hos Demokraterne, trods alt.
Lige nu er det svært at udpege en favorit. Der kom en måling fra Iowa for nylig som viste, at Scott Walker førte spinkelt foran Jeb Bush og de andre kandidater. Men som sagt, det står vidt åbent. Det er det meste åbne republikanske valg i 100 år. Og dem, der påstår, at de ved, hvem der vinder nomineringen, vrøvler. Det er der ingen, der ved lige nu.”

Sikkert er det i hvert fald at vi går et utrolig spændende, uforudsigeligt og dramatisk præsidentvalg i vente. Og her på Kongressen.com glæder vi os. Både til valget og ikke mindst til et godt samarbejde med RealClearPolitics.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen