Kongressen.com
Analyse

Kongressen.com og Planetariet præsenterer: ‘Rumkapløbet Der Skabte Historie’

I anledning af 50 året for månelandingen inviterer Kongressen.com og Planetariet til et stort arrangement om rumkapløbet der skabte historie. Det finder sted onsdag den 12. juni om aftenen og billetsalget er åbent nu

I 1961 fik NASA 8 år af den daværende amerikanske præsident John F. Kennedy, til at få det første menneske til at betræde Månen.

Ambitionerne var tårnhøje og dengang var der ingen grænser for drømmene og visionerne. Amerikanerne nåede overraskende målet blot 5 måneder før deadline, men vejen dertil var fyldt med drama, og mere end en gang var der tvivl om hvorvidt fristen kunne overholdes.

Månekapløbet var i øvrigt en fantastisk epoke i rumfartens historie. Pressen fulgte med som var der tale om en sportskamp. 60érne sprudlede af optimisme og mange troede at mennesket stod på tærsklen til en helt ny tid – en sand rumalder, hvor vi ville indtage Solsystemet. Sådan gik det nu ikke og en ægte rumalder har vi stadig til gode.

Månetalen vil denne aften blive sat i historisk perspektiv af Anders Agner, der er chefredaktør her på Kongressen.com og forfatter til flere anmelderroste bøger om amerikansk politik. Anders Agner vil fortælle om tilblivelsen af Kennedys berømte månetale og de overvejelser, der lå bag fra Kennedy-administrationens side. Dette sker blandt andet med udgangspunkt i Anders’ interview med Kennedys berømte taleskriver Ted Sorensen, der i sin tid stod bag talen og spillede en central rolle i måneprojektet.

Efter det historiske perspektiv vil den ikoniske tale blive genopført af skuespiller Caspar Phillipson. Caspar Phillipson har bl.a. spillet rollen som John F. Kennedy i storfilmen ‘Jackie’ med Natalie Portman i hovedrollen og i selskab med Anders Agner har han skabt det internationale successhow ‘The Speeches Of President Kennedy’ i 2017.

Derefter drager vi frem til nutiden i selskab med Philip Chr. Ulrich, der er udenrigsredaktør her på Kongressen.com og forfatter til flere bøger om amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Philip vil denne aften trække tråde fra de indledende måneplaner under Kennedy til i dag, hvor præsident Trump med jævne mellemrum taler om ‘Space Force’.

Ib Lundgaard Rasmussen, cand.scient. og seniorrådgiver fra DTU SPACE, slutter talerækken af, med de videnskabelige perspektiver på såvel Apollo-programmet som fremtidens ambitioner om at tage til Månen og videre ud i solsystemet. Senest taler man om både rumstationer i kredsløb om vores grå følgesvend, samt deciderede baser, der skal udgøre første skridt mod mennesker på Mars. Alt dette og meget mere vil Ib Lundgaard Rasmussen indvie os i, så vi både får de videnskabelige og tekniske perspektiver på de politiske ambitioner om træde ind i en ægte rumalder, med alle de muligheder og problemer som det rummer.

Aftenen sluttes af med dokumentaren Apollo 11 der er instrueret af Todd Douglas Miller. Filmen skildrer den første bemandede landing på Månen med billede- og lydoptagelser, der ikke tidligere har været vist. Filmen har begejstret anmeldere verden over.

Det er kun denne ene aften, at dette fantastiske arrangement finder sted, og da der er et begrænset antal pladser, er det en rigtig god ide at købe billetter allerede nu.
Det sker via linket her:
Køb billetter til ‘Rumkapløbet, der skabte historie’ her

Vi glæder os til at se jer alle sammen til en forrygende rum-aften på Planetariet!

Læs også

“På mange måder går det bedre end før corona”

Kongressen

Det betyder Højesterets dramaet for din virksomhed

Anders Agner Pedersen

Kampen om Amerika: Ginsburgs død genopliver striden om abort

Kongressen

Topmøde: Tommy Ahlers

Anders Agner Pedersen

Trump hamrer på den blå mur

Mads Høeg-Mikkelsen

Jon Stewart kaster sig ind i veteraners kamp for hjælp

Philip Chr. Ulrich