Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kongressen.com sætter fokus på guvernørerne

De er alle medlemmer af en lille eksklusiv klub, der kun har 50 medlemmer. De er blandt de mest magtfulde personer i USA. Og har ansvaret for driften af de enkelte delstater. I løbet af den kommende tid sætter vi her på Kongressen.com fokus på de 50 medlemmer af denne politiske magtklub – de amerikanske guvernører

50 personer – nærmere bestemt 45 mænd og fem kvinder – er i øjeblikket medlemmer af en klub, som kun har 50 medlemmer. Og som kun optager nye, hvis et eller flere af de siddende medlemmer forlader klubben. Er man medlem af denne klub, kan man kalde sig guvernør, og dermed også tilføje på visitkortet, at man tilhører den absolutte politiske magtelite i USA.
Guvernørerne er imidlertid et lidt overset element i amerikansk politik. I hvert fald har delstatsregenterne en tendens til at stå en smule i skyggen af slagsmålene i Washington D.C. Ved det sidste midtvejsvalg var fokus i altovervejende grad på, hvorvidt Republikanerne ville få held til at finde Senatet fra Demokraterne og dermed styre begge kamre på Capitol Hill. Det lykkedes som bekendt, hvilket i sagens natur var en klar sejr for the GOP. Men hvad der mindst var en lige så stor sejr for partiet den aften var, at partiet erobrede tre nye guvernørposter. Hvilket var noget af en overraskelse. For modsat senatssejren, som var ventet, ja, så lå det ikke i kortene, at Republikanerne skulle få så godt et guvernørvalg, som det viste sig at blive. Tværtimod var forventningen, at partiet ville miste to guvernørposter, og ikke ende med at vinde tre, sådan som det blev tilfældet. Det betyder, at Republikanerne i skrivende stund sidder på 31 af de 50 pladser i Guvernørernes Klub. Og dermed har et stærkt udgangspunkt på delstats niveau frem mod præsidentvalget i 2016.

Og netop præsidentvalget i 2016 er en anden af grundene til, at vi her på Kongressen.com har besluttet os for at sætte fokus på guvernørerne i den kommende tid. For som alt tegner sig i øjeblikket, vil en stor del af de republikanske præsidentkandidater, såvel som et par demokratiske, have guvernørbaggrund. Enten sidder de stadig i embedet, eller også er de tidligere. På den republikanske side er New Jersey-guvernøren, Chris Christie, blandt de forventede spidskandidater ved næste års valg. Ligesom den tidligere Florida-guvernør, Jeb Bush, er det. Desuden nævnes Wisconsin-guvernør Scott Walker, Ohio-guvernør John Kasich og Louisiana-guvernør Bobby Jindal som mulige kandidater i 2016.
Også på den demokratiske front, er der flere guvernører til listen, foruden tidligere udenrigsminister Hillary Clinton. Blandt andet den tidligere Maryland-guvernør Martin OMalley.

I løbet af den kommende tid vil vi her på Kongressen.com derfor se nærmere på guvernørerne og de delstater, de står i spidsen for. Det bliver en rejse rundt i de amerikanske delstater. Fortalt gennem de enkelte medlemmer af Guvernørernes Klub.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen