Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

BRIK-landene

Kongressen.com sætter fokus på BRIK-landene

Globaliseringen og den økonomiske krise har været med til at forskubbe den globale magtbalance. USA er fortsat en supermagt, men især de fire BRIK-lande – Brasilien, Rusland, Indien og Kina – er i fremdrift. Kongressen.com sætter derfor fokus på USA og BRIK-landene

I oktober 2003 lærte verden et nyt udtryk, som siden har bidt sig fast, når der tales om globale forhold. To år tidligere, havde analytikeren Jim O’Neill første gang brugt betegnelsen BRIK.

To år senere i en rapport fra Goldman Sachs, blev udtrykket ’BRIK-landene’ for alvor kendt, da samme O’Neill  lancerede de fire lande – Brasilien, Rusland, Indien og Kina – under betegnelsen BRIK.

De fire lande var ifølge rapporten alle lande i fremgang og lande, som ville komme til at spille en central rolle i den internationale magtbalance. Det var før finanskrisen, og før den amerikanske økonomi for alvor blev sendt til tælling.

Nu er BRIK-landene endnu mere centrale i den internationale verdensorden, og især Kina er godt på vej til at blive en supermagt. Ikke så meget militært, men i højere grad økonomisk.

De fire BRIK-lande er på mange måder forskellige og har alle deres egne interesser og dagsordener. Fælles for de fire lande er, at de spiller en afgørende rolle i forhold til USA’s magtposition i en stadig mere globaliseret verden. I sin bog ’The Post American World’ har Fareed Zakaria kaldt BRIK-landenes fremdrift for ’the rise of the rest’. Forstået på den måde, at BRIK-landenes fremdrift ikke betyder en svækkelse af USA’s status som supermagt. Der er blot flere stærke spillere på banen end tidligere, ifølge Zakaria.

Hvad end man er enig i den analyse eller ej, så er faktum, at de fire BRIK-lande spiller en vigtig rolle i forhold til den måde, USA agerer internationalt. Hvad end det er de gensidige økonomiske interesser med Kina, det stadig kølige forhold til Rusland, det gode forhold til Brasilien eller interessen i at knytte tættere bånd til Indien, så er de fire BRIK-lande faktorer, som spiller en rolle i forhold til den amerikanske udenrigspolitik.

Netop fordi BRIK-landene spiller så central en rolle, sætter vi her på Kongressen.com nu fokus på disse fire nationer i forhold til USA. I denne uge vil der hver dag, startende i dag, være artikler om forholdet mellem Brasilien, Rusland, Indien, Kina og USA.
Men netop fordi BRIK-landene spiller så stor en rolle i forhold til den amerikanske udenrigspolitik, er det også med stolthed, at vi her på Kongressen.com har etableret et BRIK-panel, som efter nytår fast analyserer de forskellige BRIK-landes relationer til USA.

Professor Steen Fryba Christensen fra Aalborg Universitet analyser Brasilien, forskningskoordinator ved Forsvarsakademiet Flemming Splidsboel Hansen, Rusland, Jørgen Dige Pedersen fra Aarhus Universitet, Indien, og endelig står Kongressen.coms egen Kina-ansvarlig, Jonas Løvschall-Wedel, for K’et i BRIK-panelet.
God fornøjelse med denne uges temaserie og efterfølgende med de spændende analyser fra BRIK-panelet.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen