Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Legenden Letterman takker af

Det er en vaskeægte amerikansk tv-legende, der i disse dage tager sin afsked med sine mange trofaste seere. Efter mere end 30 år som talkshowvært, går 68-årige David Letterman nemlig på pension og overlader værtsrollen på Late Show til Stephen Colbert

´Good to see you! Thank you very much for being on the program again. You know, it´s been three years, since last time you were on the show. And I will just say right away, you look different than I remember!´
Det lå ikke i kortene, men ordene her blev indledningen på et af de mest berømte interview i amerikansk tv-historie. Den berømte talkshowvært, David Letterman, havde besøg af skuespilleren Joaquin Phoenix, der var aktuel med filmen ´Two Lovers´. Men det blev ikke til meget filmsnak eller snak fra Phoenix´ side i det hele taget. Den prisbelønnede superstjerne var mødt op iført sort jakkesæt, solbriller, halvlangt hår og et langt fuldskæg. Uden den store lyst til at sige ret meget. Hvilket Letterman allerede efter et halvt minuts penge, fangede.
´How is the beard? Is it comfortable? Is it itchy? Are you pleased with it?´
´I am okay with it, but now you are making me feel weird about it´, mumlede Phoenix, til stor morskab for Letterman.
´I am sorry. I´m making you feel weird about it?´
´Is there something wrong?´ spurgte Phoenix, irriteret.
´I can´t be the first one that makes you feel weird about it.´
Letterman forsøgte sig herefter med lidt snak om filmen, der skulle have dannet grundlag for interviewet, men det gad Phoenix ikke, så efter en længere pause, hvor Phoenix havde kigget ned i navlen og Letterman skåret en af sine velkendte grimasser, var det tid til en af interviewets nu berømte oneliners fra Letterman:
´So what can you tell us about your days with the una bomber?´
Stadig ingen ord fra Phoenix, som derimod gumlede ivrigt på sit tyggegummi. Letterman forsøgte og forsøgte, men det gav kun anledning til enkelte usammenhængende sætninger fra Phoenix, blandt andet om at han nu ville droppe skuespillet og i stedet kaste sig over hiphop musik.
Otte minutter inde i interviewet, kunne hverken Letterman eller hans tro følgesvend, Paul Shaffer, holde masken længere og begge grinede åbenlyst af skuespilleren, der havde svært ved at skjule sin vrede over dette.
´Relax, we are having fun. I´ll come to your house and chew gum!´ jokede Letterman, hvorpå Phoenix resolut tog tyggegummiet ud af munden og satte det fast under Lettermans bordplade. Lidt småsnak og et klip fra filmen blev herefter vist, hvorpå Letterman rundede af med endnu en nu berømt oneliner, nemlig:
´Joaquin, I´m sorry you couldn´t be here tonight!´

Således sluttede et af amerikansk tv-histories særeste interview. Hvad hverken Letterman eller seerne på det tidspunkt vidste var, at det hele var et stort stunt fra Joaquin Phoenix side. Han var sammen med vennen Casey Affleck i gang med et nyt filmprojekt, hvor hans skulle spille sig selv på vej ud af filmbranchen og ind i musikbranchen. Det var der bare ingen, der vidste og derfor blev klippet også et stort hit på de sociale medier, mens der blev skrevet op og ned af stolper om, hvorvidt Phoenix var blevet skør. Det var heldigvis ikke tilfældet, og halvandet år senere, var Phoenix tilbage i stolen hos Letterman som gæst og indrømmede, at det hele var et stunt, og at Letterman intet havde vidst om det.

Farvel Letterman, goddag Colbert
Eksemplet med Joaquin Phoenix, er blot et af mange berømte interviews, foretaget af David Letterman i ´Late Show´. Alverdens superstjerner, præsidenter og personligheder har siddet i stolen ved siden af Lettermans skrivebord til en snak om tidens aktuelle emner. Men nu er det slut. Efter mere end 30 år som talkshowvært, går 68-årige David Letterman nu på pension og overlader roret til Stephen Colbert.
Og det er en stor arv, Colbert nu skal løfte. For i løbet af de forgangne tre årtier har Letterman udviklet sig til mere end bare end klassisk tv-vært. Han er blevet en institution i amerikansk late night tv. Et fast dagligt holdepunkt i mange amerikaneres liv som afslutning på endnu en lang dag. Kombinationen af komik, interview og musik har hele vejen dannede rammerne om programmet, som dog i den seneste tid har været under pres fra flere sider. For selv om Letterman er en legende i amerikansk tv, så er han langt fra alene på tronen. De seneste år har flere andre programmer vundet frem i USA, blandt andet ´The Daily Show´ med Jon Stewart, ´The Colbert Report´ med Stephen Colbert og ´Last Week Tonight´ med John Oliver. Endelig har den evige konkurrent til Lettermans ´Late Show´, nemlig ´The Tonight Show´ for nylig gennemført et yderst vellykket generationsskifte, da den mangeårige vært, Jay Leno, blev afløst af Jimmy Fallon.

Tid til nyt blod
Derfor var det heller ikke den mest uventede nyhed, da Letterman sidste år meddelte, at han ville gå på pension i løbet af 2015. For tiden var inde til nyt blod på ´Late Show´ og det må der i sandhed siges at komme med den nye vært, Stephen Colbert. Som type er han meget anderledes end David Letterman, men han er formentlig en af de eneste i USA, der vil kunne løfte arven. Hans show ´The Colbert Report´ var gennem ni år en stor succes på Comedy Central og vandt adskillige priser, heriblandt en Emmy. Han er samtidig et etableret tv-navn, som derfor vil kunne være sin egen fra starten, og ikke en kopi af Letterman.

De seneste dage, har en række prominente gæster, heriblandt Julia Roberts og Will Smith, været med til at tage afsked med David Letterman, der meget symbolsk har valgt, at hans allersidste gæst, skal være ham, der i sin tid var der som den allerførste, nemlig skuespilleren Bill Murray. Hvordan det hele forløber, når David Letterman for sidste gang byder velkommen til ´Late Show´ fra Ed Sullivan Theatre i hjertet af New York City, vil der utvivlsomt være millioner af seere over hele verden, der følger med i.
Det bliver nemlig aftenen, hvor en af de helt store i amerikansk tv siger farvel. Aftenen, hvor legenden Letterman takker af.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen