Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

LEMAN: Det skal du vide om toldkontrol i USA

Af Mikael Nors, Trade Lane Director hos LEMAN

Hvert år udfører US Customs kontroller på mellem 3-5% af alt importeret last, og som dansk virksomhed kan det være utroligt frustrerende at blive holdt tilbage i tolden, når ens varer rammer de amerikanske grænser.

Det er sjældent, at US Customs forklarer, hvorfor det lige netop er ens virksomheds varer, der opholdes i tolden, og det øger frustrationen yderligere. Hos LEMAN har vi specialiseret os i at gøre toldprocessen så let som mulig for danske virksomheder, og vi har derfor et par gode råd, vi gerne vil dele med dig i denne artikel.

Hvorfor bliver man holdt tilbage i tolden?

Hos LEMAN har vi erfaret, at der er en række forhold, som øger risikoen for at havne i den amerikanske toldkontrol:

  • Førstegangsimportører har altid en højere risiko for toldkontrol.
  • Gods, der involverer FDA (US Food and Drug Administration), USDA (US Department of Agriculture) eller andre offentlige myndigheder, øger også risikoen for toldkontrol.
  • Nogle råvarer vil kunne udløse toldkontrol (f.eks. fødevarer, planter, lægemidler)
  • Oprindelseslande bliver sommetider udvalgt til toldkontrol  

Typer af kontrol

Der er forskellige typer af toldkontrol, og alt afhængig af hvilken ens varer havner i, kan ventetiden variere fra få dage til flere uger – og det kan blive dyrt.

Et konkret eksempel på de problemer, danske virksomheder kan møde i tolden, er historien om en dansk eksportør, der fik 4 containere udtaget ved en ren tilfældighed til NII (Ikke indgribende inspektion) naturligvis til stor gene for modtager. Alle dokumenter var i orden, og en daglig kommunikation med både afsender og modtager muliggjorde omplanlægning.

Da næste batch på yderligere 4 containere også blev udtaget til samme type kontrol, kontaktede LEMANs specialister de amerikanske toldmyndigheder for at undgå NII, da inspektion af de første 4 ikke havde givet anledning til yderligere skridt imod afsender/modtager. Det lykkedes at tale myndighederne til fornuft, og kontrollen blev afblæst.

Denne case repræsenterer en meget normal situation, og den viser glimrende, at man aldrig skal give op, selvom toldmyndighederne kan være svære at danse med. Få et dybere indblik i de forskellige typer af kontrol, og hvordan tid og omkostninger varierer.

Fremskynd processen

Som dansk virksomhed er der en række ting, man kan gøre for at fremskynde processen i toldkontrollen.

For det første: Alle virksomheder, der importerer til USA, bør være C-TPAT (Customs Trade Partnership Against Terrorism) certificeret. Med denne certificering kan importører få fremskyndet toldkontrolbehandlingen. F.eks. kan C-TPAT-godkendte importører få deres containere flyttet forrest i køen til kontrol.

For det andet anbefaler vi, at alle virksomheder, der planlægger at importere til USA, kontakter en US Customs broker, der kan hjælpe dem. Afhængigt af produktet kan det kræve særlig mærkning, tilladelser/licenser, visum/kvote eller anden særbehandling. Toldmyndighederne vil som sagt undersøge førstegangsimportører med jævne mellemrum. Det er meget vigtigt, at alle regler overholdes, da der ellers er en risiko for, at lasten bliver reeksporteret eller destrueret.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen