Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Lindsey Grahams transformation

Hvad sker der med Senator Lindsey Graham (R-SC)? Det har længe været et af de helt store spørgsmål blandt iagttagere af amerikansk politik. Senator Graham, der i mange år var en fremtrædende moderat Republikaner, er over de seneste år gået fra en af Præsident Trumps mest markante kritikere, der sammenlignede Republikanernes nominering af Trump med at ”blive skudt i hovedet,” til at være en af Præsident Trumps prominente støtter i Senatet. Men hvad skyldes Grahams kursskifte?

Senator Lindsey Graham var i 2016 under præsidentvalgkampen en af Trumps mest markante kritikere. Dengang lød kritikken, ”Jeg synes, han er en skør kule. Jeg synes, han er vanvittigt Jeg synes, han er uegnet til embedet.” Et år senere var beskeden diametralt modsat, ”Jeg er bekymret over mediernes forsøg på at betegne Trump som en skør kule eller uegnet som præsident.”

De to citater fra Sen. Graham, der altid har været leveringsdygtige i markante citater til de amerikanske medier, illustrerer, hvordan Graham siden præsidentvalget i 2016, har bevæget sig mod Trumps inderkreds.

Ministerdrømme
Der har længe været spekuleret i, at Sen. Grahams kur til Præsident Trump har været motiveret af ønsket om en ministerpost. Sen. Graham er tidligere blevet nævnt som potentiel afløser til Jeff Sessions i Justitsministeriet og Jim Mattis i Forsvarsministeriet. Og Kirstjen Nielsens nylige afgang som sikkerhedsminister vil formentlig rygtemøllen igen at producere Grahams navn.

Senator Graham er dog indtil videre blevet forbigået i ministerkabalerne. Graham blev som bekendt ikke Justitsminister efter Sessions, men fik en fin trøstepræmie i formandskabet for det magtfulde retsudvalg i Senatet, og det er svært at se for sig, at Graham forlader denne prominente plads medmindre en tung ministerpost bliver tilbudt ham og måske ikke engang der.

Frygten for basen
Sen. Graham var i mange år Sen. John McCains protegé. Han var kendt for sin midtsøgende tilgang til politik, og han har været instrumental i en række større kompromisser i sin tid i Senatet. Dette har dog bragt Sen. Graham på kant med Tea Party-fløjen og senere Trumps base, der ofte betragter Graham som en såkaldt ”Republican in Name Only.”
Her skal en mulig forklaring på Sen. Grahams bevægelse mod Trump-fløjen findes. Sen. Graham er næste år på valg i South Carolina, en solid Republikansk sydstat, hvor Præsident Trump nyder stor opbakning, og forventes at trække vælgere til stemmeurnerne på valgdagen næste år.

Og det er farligt for en Republikaner i South Carolina at ligge sig ud med Præsident Trump og hans base. Det måtte kongresmedlemmet Mark Sanford fra South Carolinas første distrikt sidste år sande.

Sanford, der er en prominent mand i South Carolinas Republikanske Parti med en fortid som guvernør i staten, var ligesom senator Graham en udtalt kritiker af Præsident Trump. Det førte til, at Sanford blev væltet i primærvalget af Trump og hans base og erstattet med en Trump-venlig kandidat.

Den Republikanske tumult kostede formentligt partiet sædet i South Carolinas 1. distrikt, der ved midtvejsvalget gik til Demokraten, Joe Cunningham. Senator Grahams forsøg på at indynde sig hos Trump er således muligvis et forsøg på at undgå en intern udfordrer, der måtte bringe Republikanernes ene sæde i fare.

Ønsket om at forblive relevant
Om sin forandring har senator Graham selv forklaret i et interview med New York Times Magazine, at han er motiveret af ønsket om at forblive politisk relevant. Her udlægger han en forståelse af politiske resultater som drevet af, hvorvidt man som politiker kan forblive relevant i det indeværende politiske klima – Et politisk klima, hvor Præsident Trump er toneangivende.

Senator Grahams ønske om at forblive relevant kan sagtens kædes sammen med både eventuelle ministerdrømme og hans frygt for at miste sædet i Senatet. Mark Sanfords nederlag var blot det seneste af en række primærvalgsoverraskelser, hvor yderfløjene i Amerikansk politik har nedlagt prominente Washington insidere.

Grahams ønske om at forblive relevant og gennem denne relevans levere resultater for sine vælgere hjemme i South Carolina, går gennem samarbejde med Præsident Trump og dennes agenda, der i højere grad end Mark Sanford-fløjen og Sen. Grahams tidligere politiske profil er i tråd med vælgerne i South Carolina. Senator Grahams kur til Præsident Trump er derfor mere end noget andet et studie i, hvordan en politiker, der ønsker genvalg og indflydelse, må tilpasse sig folkestemningen eller falde ud i glemslen.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen