Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Målingerne peger på fire år mere til Obama

Selv om det bliver tæt, så tyder meningsmålingerne på, at amerikanerne i dag genvælger Barack Obama som præsident. Obama har større eller mindre forspring i flere afgørende svingstater, inklusiv Ohio, viser målinger fra RealClearPolitics

Af Anders Agner Pedersen og Jonas Løvschall-Wedel

Der bliver kamp til det sidste mellem Barack Obama og Mitt Romney ved dagens præsidentvalg. Efter en lang og intens valgkamp er den afsluttende slutspurt nu sat ind i håbet om at få de sidste svingstater til at tippe.
Selv om det bliver tæt, er der meget, der tyder på, at præsident Obama har mest vind i sejlene netop nu. Ifølge RealClearPolitics’ målinger har Obama et forspring på 0,7 procent ned til Romney i de nationale målinger. Dermed fortsætter han den fremgang, han her har haft de seneste dage efter i et stykke tid at have været knebent bagud.
Men en ting er de landsdækkende målinger, noget andet er målingerne i de enkelte delstater, svingstaterne i særdeleshed. Det bliver udfaldet af disse, der til syvende og sidst afgør valget.

Status i de enkelte svingstater
I Virginia bliver det en regulær gyser. Her fører Obama med 0,3 procent af stemmerne, hvilket er for tæt til, at der kan spås om resultatet.

I Florida står Romney stærkt og fører med 1,5 procent. Florida er en vigtig stat i det samlede valg, nøjagtig som det har været det ved tidligere valg, ikke mindst i 2000, hvor ganske få stemmer afgjorde valget til George W. Bushs fordel.

I den meget omtalte svingstat Ohio har Obama holdt en solid føring gennem længere tid. Da flere af de andre svingstater flyttede sig i målingerne i kølvandet på tv-duellerne, har Ohio ikke flyttet sig ret meget. Tværtimod har Obamas føring på de aktuelle 2,9 procent været stabil, ikke mindst fordi delstaten har en stor bilindustri, som i sin tid blev reddet af Obamas hjælpepakke i begyndelsen af valgperioden.

I Colorado fører Obama ifølge RealClearPolitics målingerne med 1,5 procent, hvilket er tæt, og nøjagtig som i Virginia kan det meget vel blive en gyser i bjergstaten.

I den første af staterne, der afholder primærvalg, nemlig Iowa, har præsident Obama i øjeblikket et forspring på 2,4 procent. Det var i netop Iowa, at Obama i går aftes holdt sit sidste vælgermøde i den igangværende valgkamp, og det tyder på, at den delstat, som Obama i sin tid brugte adskillige måneder på at føre kampagne i, da han i 2008 slog Hillary Clinton i primærvalgkampen, går til præsidenten.

Også i New Hampshire, hvor man med stolthed lever under mottoet ’Live Free Or Die’, fører Obama med et par procent ned til Romney. Der er ikke så mange valgmandsstemmer på spil i den kendte primærvalgsstat, men den kan alligevel blive vigtig i det samlede regnskab.

Vigtig bliver også den lille delstat Nevada, hvor senatsleder Harry Reid ved midtvejsvalget hev en kneben sejr hjem efter længe at have været bagude i målingerne. Det er hans partifælle Barack Obama på ingen måde ved dette valg. Tværtimod fører han med 2,8 procent i ørkenstaten.

I Wisconsin har Obama en så komfortabel føring i målingerne, at det dårligt kan kaldes en svingstat længere. Ifølge RealClearPolitics har Obama et forspring på 4,2 procent ned til Romney, hvilket den republikanske udfordrer får meget svært ved at indhente.

Også i Pennsylvania, hvor Mitt Romney i dag har ført valgkamp, har Obama en pæn føring, helt præcist er der 3,8 procent mellem ham og Romney i målingerne, hvilket som i Wisconsin ligner en sejr til præsidenten.

I Mitt Romneys fødestat, Michigan, har Obamas hjælpepakke til bilindustrien været kraftigt medvirkende til, at han lige nu fører med fire procent ned til Romney, hvis far i sin tid var guvernør i selvsamme stat.

I den sidste af de afgørende svingstater, nemlig North Carolina, fører Romney til gengæld med tre procent ned til den siddende præsident. Heller ikke det resultat forventes at tippe, og dermed vil North Carolinas 15 valgmandsstemmer formentlig gå til Mitt Romney.

Pilen peger på genvalg til Obama
Holder målingerne fra RealClearPolitics stik, betyder det, at præsident Obama samlet set opnår 303 valgmandsstemmer, hvilket er et godt stykke over i 270, der udløser valgsejren. Selv hvis Virginia til slut skulle falde ud til Romneys fordel, vil Obamas stadig have 290 valgmænd, hvilket altså stadig er nok for at sikre genvalget.
Det afgørende ved dagens valg er, om det lykkes de to kandidater at mobilisere deres vælgere. Både Obama og Romney har gjort meget ud af at få deres vælgere til at stemme tidligt og har i løbet af dagen i dag appelleret til vælgerne om at gøre brug af deres stemme.
På baggrund af målingerne, peger pilen altså på fire år mere til Obama i Det Hvide Hus. Men der er lagt op til en spændende valgnat med tætte valg i mange afgørende stater. Intet er afgjort endnu.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen