Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Mayor Pete vil være President Pete

Endnu et navn kan tilføjes til den allerede betydelige liste af demokrater, der offentligt har sagt, at de ønsker at blive USA’s næste præsident. Pete Buttigieg annoncerede onsdag, at han har nedsat en presidential exploratory committee. Hans bog, Shortest Way Home, udkommer den 12. februar.

SOUTH BEND, INDIANA: Den 37-årige borgmester for byen South Bend i Indiana, Pete Buttigieg, vil være Demokraternes præsidentkandidat ved valget i 2020. Det annoncerede han onsdag i en video, hvor han satte fokus på fremtiden og den nye generation, som han selv er en del af. Storhed ikke er noget, vi skal finde i fortiden, sagde han i et angreb på Præsident Donald Trumps Make America Great Again-retorik.

Buttigieg er i sit ottende og sidste år af sit borgmesterembede for South Bend, der her omkring 100.000 indbyggere. Ifølge videoen, som Buttigieg brugte til at annoncere sin exploratory committee, er South Bend i den periode gået fra at være en døende rustbælteby til have leveret et stærkt comeback.

Han er oprindeligt fra South Bend men studerede ved Harvard og Oxford, hvor han var en Rhodes scholar. Inden han blev borgmester, arbejdede han for konsulentvirksomheden McKinsey. I 2014 tog han orlov fra borgmesterjobbet for at deltage i krigen i Afghanistan. Efter han kom tilbage, men inden næste kommunalvalg, offentliggjorde Buttigieg, at han er homoseksuel. Få måneder senere modtog han 80 procent af stemmerne til borgmesterposten. I 2018 giftede han sig med sin mand, Chasten.

Men Buttigieg er stadig relativt ukendt i USA, og det mindsker naturligvis hans chancer for en sejr ved Demokraternes primærvalg. Hans begrænsede politiske erfaring vil sandsynligvis også ses som et minus af mange. Samtidigt er det svært at sige, om der er flere amerikanere, der, alt andet lige, vil stemme på ham, fordi han indtil videre er den eneste homoseksuelle kandidat, end der er amerikanere, som vil undlade at stemme på ham af samme grund.

Det, der taler for Buttigieges chancer, er især hans appel til de unge demokrater, som udgør en betydelig del af stemmerne ved primærvalgene.

”Vi er generationen, der har levet med skoleskyderier, der deltog i krigene efter 9/11, og vi er den første generation, der står til at tjene mindre end vore forældre, med mindre vi gør noget anderledes,” sagde Buttigieg i sin video.

Kort tid efter Trumps sejr i november 2016 nævnte daværende Præsident Barack Obama Buttigieg som en af grundene til at tro på Demokraternes fremtid, og da borgmesteren stille op til at blive leder af Demokraternes nationale organisation, var en stor del af hans støtter millennials.

Hans politiske success i South Bend, hvor der bor flere ikke-hvide end hvide, kan tyde på, at Buttigieg vil have gode chancer med minoritetsgrupper, selv om andre kandidater, som Kamala Harris og Julian Castro, sandsynligvis står bedre dér.

Buttigieg har ikke udtalt sig særligt standhaftigt om mange nationale politiske områder. Det giver ham chancen for at forme sin kampagne i den retning, han vil, selv om det også betyder, at der næppe er mange, der følger ham for hans politiske ideologi. Noget kunne tyde på, at han er forholdsvist venstreorienteret, da tidligere har givet stor ros til Bernie Sanders og John F. Kennedy.

Det vil muligvis hjælpe Buttigieg, at han er fra det rigtige USA, rustbæltet, flyover country, og hvad det ellers kaldes. Ønsker Demokraterne at vælge en, der ikke ses som en del af eliten fra kysterne, vil Buttigieges chancer se stærkere ud – især hvis hans Harvard tid kan glemmes og han kan fokusere på small town common sense.

FiveThirtyEight skriver, at Buttigieg også kan have en fornuftig chance med partiloyalisterne. Den pointe bakkes op af, at folk som David Axelrod, der var rådgiver for Obama, roser ham og tidligt var ude at kommentere på Buttigieges kampagne og hans bemærkelsesværdige historie – selv om han også fik kaldt Buttigieges chancer et ”longest of longshots.”

Den analyse kan Axelrod meget vel få ret i, og Buttigieg skal ikke ses som en a favoritterne i 2020. Men frem til Super Tuesday, eller hvor langt den unge borgmester klarer skærene, kan vi alle øve os på at sige boot-edge-edge, og så kan det være, vi husker det i 2024, 2028 eller 2032.

Written By

Rasmus S. Jorgensen er uddannet journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og University of Notre Dame. Han startede sin karriere i amerikansk journalistisk på Notre Dame Magazine, hvor han fortsat er freelanceskribent, og har siden været på South Bend Tribune. Han har tidligere boet i Arlington, Virginia, men er nu bosat i South Bend, Indiana, hvorfra han følger Midtvesten for Kongressen.com. Tlf. +1 (574) 318-6357 Mail: rschjorgensen@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen