Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Michelles magtdemonstration

Den populære førstedame, Michelle Obama, tog mandag aften det demokratiske partikonvent med storm. Og ligner sammen med sin mand, præsident Obama, nøglepersonerne, i arbejdet med at sælge Hillary Clinton til de amerikanske vælgere.

Af Anders Agner Pedersen, redaktør, og Kirstine Biltoft-Knudsen, New York-korrespondent

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA: Man kan næsten se email-teksten for sig:
Kære Michelle
Skal du noget mandag aften? Ellers kunne jeg godt bruge din hjælp på konventet i Philadelphia. Det kører jo lidt sløjt med kampagnen i øjeblikket.
På forhånd tak
Hillary
PS. Ved du om Barack skal noget onsdag aften?

Det er tankevækkende, at det ægtepar, der for snart otte år siden gjorde, at Hillary og Bill Clinton ikke kunne flytte tilbage til Det Hvide Hus, men fortsat residerer i Chappaqua, nu er de to mennesker, der allerbedst kan sælge hende til amerikanerne.

For det er realiteten her med lidt over 100 dage til præsidentvalget. De to bedste folk til at sælge Hillary Clinton over for vælgerne anno 2016 hedder Barack og Michelle Obama.

Skulle nogen have været i tvivl om dette, blev de formentlig overbevist mandag aften i Philadelphia. Her var Michelle Obama den ene af aftenens hovedtalere. Og den populære førstedames tale var ventet med spænding hele mandagen i Pennsylvania.

Og endelig. Ved halv ti-tiden lokal tid var det tid.

Den stuvende fulde sal var et lilla hav af “Michelle”-bannere. Da lyset slukkedes, og en film om førstedamen løb over skærmen, kunne man allerede mærke intensiteten stige i Wells Fargo Arena i Philadelphia. Da førstedamen selv gik på scenen lidt efter, var det til enorme jubelbrøl, der afslørede, at hun var den mest populære demokrat den aften.

“Det er næsten ikke til at tro på, at der er gået otte år, siden jeg første gang kom her til konventet,” begyndte Michelle Obama og smilede til det begejstrede publikum.

Hun beskrev familiens første dag i Det Hvide Hus og sin bekymring som mor over at bringe sine to unge døtre, Malia og Sascha med ind i Washingtons politiske centrum. “Jeg vil aldrig glemme den morgen, hvor jeg så mine døtre – kun syv og 10 år gamle – klemme sig ind i de sorte SUV’er med alle de store mænd med våben,” sagde hun, mens de delegerede i arenaen brød ud i latter. “Det eneste jeg kunne tænke var, hvad har vi gjort,” fortsatte hun og fik igen publikum til at grine højlydt.

Michelle Obama fortsatte i samme spor med en ligedele humoristisk og følelsesladet tale. Hun formåede flere steder at kritisere Trump uden at nævne ham ved navn. I en elegant hentydning fortalte hun, hvordan hende og Barack Obama lærte deres døtre, at det hadefulde sprog, de hører fra offentlige personer i fjernsynet ikke repræsenterer det sande USA.
“Vores motto er, når de sænker niveauet, så hæver vi det,” sagde hun i det, der blev aftenens måske mest tweetede citat. “Michelle for president,” råbte en sort tilskuer, mens han viftede energisk med det aflange Michelle-banner, som var blevet udleveret til de delegerede før talen. Flere tilskuere havde ligefrem tårer i øjnene.

At Michelle Obama er en utrolig populær førstedame, er der ingen tvivl om. Hun har i løbet af de forgangne otte år vundet amerikanernes hjerter og selv de mest hardcore Sanders-tilhængere, der havde skældt ud det meste af dagen, overgav sig for en stund, da førstedamen talte.

Onsdag er det så Michelles mand, præsident Barack Obama, der indtager talerstolen i Philadelphia. Opgaven er nogenlunde den samme som hustruens: Hold en brandtale, der for alvor vil få amerikanerne til at synes bedre om Hillary. Dem har Obama leveret før. Og gør det formentlig igen. Men mon ikke han lige løber den igennem en sidste gang med taleskriverne enten i dag eller i morgen. For med den tale, Michelle leverede mandag, er barren i den grad sat højt.

For det var ikke uden grund, at et af de mest benyttede hashtags på Twitter efter talen var #michelleforpresident

De planer har den popælære førstedame næppe. Men mon ikke Hillary Clinton gør klogt i at booke så mange kampagneaftaler som muligt med The Obamas i løbet af de næste tre måneders tid? Lige nu er det de to, der bedst sælger budskabet: Hillary For President 2016.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen