Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Militæret er rykket ind som brik i midtvejsvalget

Præsident Trump vil beordre over 5.000 soldater til grænsen til Mexico for at modstå den ”karavane” af mennesker, som er på vej fra Honduras gennem nabolandet. Det er meget begrænset, hvad soldaterne må stille op ved grænsen – men billederne vil være gode for republikanerne.

Cirka 5.000. Så mange amerikanske soldater forventes at blive beordret til den amerikansk-mexicanske grænse for at være med til at håndtere det, som præsident Trump siger er på vej som en invasion af USA. Dermed vil det samlede antal amerikanske soldater ved grænsen ende på omkring 7.000. Det er cirka samme antal soldater, som i øjeblikket er i Irak og Syrien for enten at hjælpe irakerne med at bekæmpe Islamisk Stat eller for aktivt at indgå i kamphandlinger med IS.

Den ”invasion” som præsident Trump siger, at han vil sætte militæret ind i mod, er det som bliver kaldt en ”karavane”, som begyndte i Honduras med omkring 7.000 personer. Den er nu nået ind i Mexico, men antallet er efter sigende nede på omkring 3.500 personer – halvdelen kvinder og børn. Karavanen bevæger sig til fods, og er på nuværende tidspunkt 1.500 kilometer fra den amerikanske grænse. Fordi de bevæger sig meget langsomt, er de altså uger hvis ikke måneder væk – og bliver stadig færre.

(artiklen fortsættes under billedet)

Kilde: CNN

Alligevel er de blevet centrum for præsident Trumps taler i slutspurten frem mod midtvejsvalget i næste uge. Ved at sende tropper mod grænsen og tale om ”truslen fra syd”, får præsident Trump vist sig som en resolut leder, som vil gøre alt for at beskytter amerikanerne, og republikanerne kan få nogle gode patriotiske billeder at vise til deres vælgere.

Soldaterne? Ja de kan få nogle ret trælse uger i den sydlige del af USA, for de må ikke deltage særlig meget i aktiviteterne ved grænsen.

 

Hvem er de og hvad kan de?

Der er allerede sendt 2.000 soldater fra National Guard til grænsen, og disse suppleres nu af 5.000 aktive soldater. De nye enheder vil bl.a. bestå af helikopterstyrker, flyenheder og medicinsk personel, og altså primært fokuseret på logistisk støtte af operationerne ved grænsen. De kan hjælpe med at få operationerne til at forløbe mere gnidningsfrit, således at nogle af de tusinder af grænsevagter kan bruges til andet end logistiske opgaver.

Ønsket er næsten sikkert billeder af bevæbnede soldater, som bevogter den amerikanske grænse – billeder som kan bruges i valgkampen, som præsident Trump selv har erklæret bl.a., bør handle om karavanen. Men trods billeder af bevæbnede soldater og en fortælling om, at man har sat militæret ind mod karavanen, så vil virkeligheden forholde sig anderledes.

Militæret må nemlig ikke deltage i pågribelsen af folk, som kommer til den amerikanske grænse. Det ville være imod lovgivningen, hvis militæret deltager i lovhåndhævelse på amerikansk jord – en lovgivning som kaldes ”posse comitatus”, og som trofaste seere af serien ”West Wing” også vil have stiftet bekendtskab med. Den eneste undtagelse for denne regel er, hvis Kongressen giver tilladelse til at militæret kan bidrage til håndhævelse af loven.

En journalist fra Politico har skrevet om, hvad de soldater som allerede er ved grænsen laver. Her ledes tankerne hen på general Pattons tale til sine soldater i 1944, da han sagde: “Thirty years from now when you’re sitting by your fireside with your grandson on your knee and he asks, ‘What did you do in the great World War Two?’ You won’t have to cough and say, ‘Well, your granddaddy shoveled shit in Louisiana.’
Det disse soldater kan fortælle om, er at faktisk at de har skovlet møg. Fordi de ikke må deltage aktivt i arbejdet ved grænsen, så er de blevet sat til at muge ud hos grænsevagternes heste – dog i Arizona og ikke Louisiana som general Patton sagde.

I sidste ende kan Operation Faithful Patriot, som operationen er blevet døbt, gå hen og blive en meget dyr photo-opportunity for militæret. Pentagon er i gang med at beregne udgifterne forbundet med udsendelsen af de 5.000 soldater, men udsendelsen af de 2.000 National Guard soldater har stået Pentagon i $185 mio.
Effekten for de mange penge kan være svær at få øje på, og det yderligere interessante bliver at se, hvor stor karavanen reelt er, når den om lang tid når til den amerikanske grænse. Men til den tid er midtvejsvalget overstået, og så vil det ikke være så vigtigt længere.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen