Kongressen.com
Analyse Sikkerhedsrådet

Militærfolk går imod løs våbenlovgivning

Diskussionerne i USA om weekendens angreb i Orlando er også kommet til at omfatte spørgsmålet om den amerikanske våbenlovgivning. Få dage inden angrebet på LGBT-diskoteket i Orlando offentliggjorde en række pensionerede generaler en ny organisation, som vil kæmpe for regulering af USA’s våbenlove. Organisationen har fået navnet ”Veterans Coalition for Common Sense”.

49 dræbte og mange sårede var det blodige resultat, da Omar Mateen natten til søndag angreb et LGBT-diskotek i byen Orlando, Florida.
Hans angreb har fået debatten til endnu en gang at rase i USA. Donald Trump understreger truslen fra hvad han kalder ”islamisk ekstremisme”, og præsident Obama er ude og mane til besindighed og at man skal lade være med at dømme en hel religion.

Men et andet emne som debatten indbefatter er spørgsmålet om amerikansk våbenlovgivning. Er det for let at få adgang til våben i USA og bidrager det til sådanne masseangreb, som vi så i Orlando? Det er der delte meninger om.

Fredag inden det frygtelige terrorangreb så en ny organisation dagens lys, som har taget stilling. En lang række pensionerede generaler er gået sammen i en organisation ved navn ”Veterans Coalition for Common Sense”, og vil arbejde for ændringer i USA’s våbenlovgivning.
Den nye organisation kan godt blive interessant at følge, for en række af navnene som støtter op om projektet er markante navne som nyder stor respekt på begge sider af det politiske spektrum – men især blandt konservative republikanere.

Den nye organisation
”Veterans Coaltion for Common Sense” er en organisation som gør det klart at de respekterer amerikaneres ret til adgang til våben. Noget de mener er sikret med second amendment til forfatningen. Men det skal gøres meget sværere at få fat på våben.

Organisationen har en række målsætninger. De vil arbejde for strengere regler for baggrundstjek, som skal udelukke flere mennesker fra at måtte købe våben. Desuden vil organisationen give myndighederne bedre ressourcer og træning til at undgå masseangreb med skydevåben.
Sidste punkt er, at de vil samarbejde med andre veteranorganisationer for at hjælpe veteraner med psykiske problemer for at nedbringe antallet af selvmord blandt amerikanske veteraner – en tendens som ikke hjælpes af den nemme adgang til skydevåben.

En af hovedkræfterne bag ”Veterans Coalition for Common Sense” er kaptajn og tidligere NASA-astronaut Mark Kelly. Hans kone Gabrielle Giffords blev tilbage i 2011 skudt i hovedet ved et vælgermøde. 12 andre blev såret og seks blev dræbt ved dette skyderi. Giffords kæmpede i lang tid med genoptræning, og er senere blevet forkæmper for strengere våbenkontrol.

Det er ikke første gang en organisation af veteraner etableres for at arbejde for ændringer i USA’s våbenlov. Men det der er interessant her er det meget omfattende ”advisory board” som organisationen har. Det udgøres nemlig af tidligere generaler og admiraler, som dækker det politiske spektrum.

Nogle medlemmer af det nye advisory board for ”Veterans Coalition for Common Sense” er:
General Peter Chiarelli. Tidligere vicegeneralstabschef for den amerikanske hær, og berømt for at arbejde for at hjælpe veteraner med psykiske problemer.
General Wesley Clark. Tidligere øverstbefalende for NATO’s militære styrker og demokratisk præsidentkandidat
General Michael V. Hayden. General i det amerikanske flyvevåben og senere direktør for National Security Agency (NSA)
General Stanley A. McChrystal. Tidligere øverstbefalende for de amerikanske styrker i Afghanistan og NATO’s ISAF mission.
Admiral Eric T. Olson. Tidligere chef for U.S. Special Operations Command.
General David H. Petraeus. Tidligere chef for koalitionsstyrkerne i Irak, chef for de amerikanske styrker i Afghanistan og NATO’s ISAF mission. Var direktør for CIA frem til 2012.

Det er altså nogle ret prominente navne, som organisationen kan trække på. Navne som rækker fra en tidligere demokratisk præsidentkandidat til David Petraeus som i lang tid blev nævnt som en mulig republikansk præsidentkandidat, og en generel republikansk kæledægge.

På den måde kan det blive svært for politikerne at afvise organisationen som endnu en gruppe, som ønsker at frarøve amerikanerne deres ret til våben. På den anden side kan det blive svært at afvise dem for at være en gruppe ”gun nuts”, som bare ønsker fortsat uindskrænket adgang til skydevåben.

Organisationen så dagens lys fredag, og weekendens begivenheder gør bestemt ikke organisationens arbejde mindre relevant.

Læs også

Skjulte optagelser afslører CNN’s politiske agenda – eller gør de?

Kongressen

Farlig udvikling i Højesteret omkring mørklægning af afgørelser

Emil Friis Lauszus

“Biden forsøger at reetablere USA’s muligheder for at bruge soft power”

Anders Agner Pedersen

Kampen Om Amerika – USA lukker sig om sig selv

Kongressen

Bidens skatteplan trækker kun minimalt i aktiemarkedet

Kongressen

Hvorfor er filibusteren USA’s største stopklods? Det har den ikke altid været

Otto Lykketoft