Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Mistilliden til Washington breder sig i USA

Amerikanerne er godt og grundigt trætte af deres folkevalgte i Washington D.C. Den evige politiske kamp mellem Demokraterne og Republikanerne, er langt fra, hvad vælgerne vil have. Og det kommer tydeligt til udtryk i nye tal fra RealClearPolitics, der viser, at langt de fleste amerikanere er utilfredse med og bekymrede over tingenes tilstand

Det har gået bedre for Amerikas folkevalgte, end det gør i øjeblikket. Ganske vist kan præsident Obama glæde sig over, at hans popularitet i befolkningen er marginalt stigende, efter han for nylig blev genindsat som præsident. Fremgangen må dog siges at være beskeden. Ifølge RealClearPolitics er præsidentens opbakning steget fra 51,8 procent dagen før genindsættelsen til nuværende 52,2. Dermed har det altså ikke haft den helt store effekt, at Obama ellers fik stor ros for sin indsættelsestale sidste mandag.

Stor utilfredshed med de folkevalgte
Hvor præsidenten kan glæde sig over hans popularitet i befolkningen, er der derimod grund til dybe panderynker et andet sted i Washington, nemlig på Capitol Hill. For hvor tallene fra RealClearPolitics afslører en fornuftig situation for præsidenten, er der sønderlemmende kritik fra amerikanerne til medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus. Direkte adspurgte om, hvordan den generelle opfattelse af den lovgivende forsamling er, svarer hele 78,6 procent, at de er utilfredse med indsatsen fra de folkevalgte på Capitol Hill. Kun 15,4 procent mener, at medlemmerne af de to kamre kan være deres indsats bekendt. Og denne negative udvikling ser ud til at fortsætte. I hvert fald er antallet af utilfredse amerikanere steget stødt i den seneste måned, hvor blandt andet forhandlingerne vedrørende ’the fiscal cliff’ har stået på.

USA er på den gale kurs
I det hele taget er det så som så med optimismen og tilfredsheden i den amerikanske befolkning. Tallene fra RealClearPolitics afslører nemlig også, at stadig flere amerikanere mener, at landet er på den gale kurs. Lige nu mener 56,4 procent af de adspurgte, at USA som land bevæger sig i den gale retning, mens kun 36,6 procent mener, at det ser fornuftigt ud. Også her er disse tal udtryk for en tendens, der har stået på i den seneste måneds tid.

Frustration over politiske stridigheder
Så selv om præsidenten personligt er den, der har mest at glæde sig over, hvad angår befolkningens opbakning, så taler tallene fra RealClearPolitics deres tydelige sprog. Amerikanerne er frustrerede over den evige strid, der er mellem Demokraterne og Republikanerne, og som senest blev synliggjort i forbindelse med budgetforhandlingerne. Begge partier står stejlt på deres og nægter at give sig. Til stor irritation for amerikanerne, der ud fra tallene at dømme, langt fra er tilfredse med måden, det politiske system i Washington D.C. løser deres opgaver i øjeblikket.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen