Han er blevet kaldt den bedste præsident, USA aldrig fik. Og nåede i sit alt for korte liv at være både senator, justitsminister, kampagnechef, præsidentkandidat, ægtemand og far til 11 børn. Tirsdag den 3. april udkommer den første bog på dansk om Robert F. Kennedy. Manden bag værket er chefredaktør her på Kongressen.com, Anders Agner Pedersen
Robert Francis Kennedy levede et på alle måder enestående liv. I mange år var hans tilværelse defineret gennem hans storebror, John F. Kennedy. Først som sin brors kampagnechef, derefter som justitsminister i Kennedy-administrationen. Og efter JFK’s død, som manden, der skulle løfte den tunge arv og samtidig træde i karakter som Kennedy-klanens nye overhoved.
I 1968 gik Bobby – som han af familie og venner blev kaldt – selv efter præsidentembedet. Yderst kontroversielt udfordrede han manden, der havde været hans brors vicepræsident, Lyndon B. Johnson. En duel, der dog kun varede 15 dage, inden Johnson meddelte at han ikke genopstillede.
Bobbys egen valgkamp nåede kun at vare 85 dage, inden den på tragisk vis endte i Californien, hvor Sirhan Sirhan skød og dræbte Bobby Kennedy få minutter efter han havde holdt sejrstalen efter den vitale primærsejr i Californien.
50 år efter sin død er Robert Francis Kennedy fortsat en inspiration for folk over hele kloden. Han omtales ofte som den bedste præsident, USA aldrig fik. Og det vil være rimeligt at beskrive samarbejdet mellem ham og hans bror i Det Hvide Hus, som det tætteste, USA nogensinde har været på et reelt co-presidency.
Tirsdag den 3. april 2018 udkommer ‘Modet Til Visioner’. Bogen, der er den første om RFK på dansk, er skrevet af Anders Agner Pedersen, chefredaktør på Kongressen.com og fortæller den på alle måde gribende og dramatiske historie om den mellemste af Kennedy-brødrene.
Bogen rummer blandt andet interview med flere af de folk, der var tæt på Bobby Kennedy den gang, heriblandt familien og de politiske medarbejdere. Samtidig rummer bogen også eksempler på flere af de største RFK taler, heriblandt talen fra Indianapolis den 4. april 1968 i kølvandet på Martin Luther Kings død.
Bogen er Anders Agner Pedersens første siden succesen med ‘JFK100’ og hans fjerde i alt om Kennedy-familien. Men selv om det ikke er hans første Kennedy-bog, har det været en ganske særlig oplevelse at skrive netop denne bog om Bobby Kennedy.
“For mig har Bobby Kennedy altid været mindst lige så interessant som John F. Kennedy. Både den tid, han stod skulder ved skulder med sin bror. Men også de fire et halvt år, han stod alene som familiens overhoved frem til sin alt for tidlige død i 1968,” siger Anders Agner Pedersen og uddyber:
“Derfor har jeg længe haft lyst til at skrive en bog om Bobby Kennedy. Og det har været interessant at se, hvor stærke følelser, han fortsat vækker hos mange, 50 år efter sin død. Når jeg har talt med nogle af de folk, der arbejdede sammen med ham den gang, har det været tydeligt at mærke, hvor meget han fortsat betyder for dem, og hvor stor en inspirationskilde, han er blevet ved med at være.”
Hvordan kan det være, at både du og så mange andre, finder ham så interessant?
“Han havde modet til visioner. Det kan lyde enkelt, men det er det ikke. Det er meget få, der som Robert Kennedy formår at fortælle folk, hvilket samfund han ønskede at skabe, med hvem han ønskede at skabe det og hvorfor. Han satte barren højt og evnede at inspirere folk, både med sine ord og med sine handlinger.”
I forbindelse med showet ‘The Speeches Of President Kennedy’ og udgivelsen af ‘JFK100’, fortalte du ved flere lejligheder, at du mener, at den bedste tale, der nogensinde er holdt af en Kennedy, er holdt af Bobby Kennedy. Hvilket tale er der tale om?
“Talen han holdt i Indianapolis, den aften Martin Luther King døde. Den er kun knap fem minutter lang, men er ikke bare den suverænt bedste Kennedy-tale, men en af de bedste taler overhovedet. Bobby blev frarådet at tage ud til valgarrangementet i et ghettoområde i den nordlige del af byen, fordi man ikke kunne garantere hans sikkerhed i kølvandet på Kings død. Man frygtede optøjer. Men Bobby tog derud alligevel. På vej derud skrev han et par stikord ned på et stykke papir og fra ladet af en bil, holdt han en helt fantastisk tale. Han sagde blandt andet til folk, at han godt kunne relatere til den sorg og vrede, de følte. Men måden at ære Kings minde, var ved ikke at ty til vold. Den nat var der optøjer mange steder i USA, men ikke i Indianapolis. Bobbys ord var blevet hørt. Den tale er så stærk, så rørende, så dybfølt og så ægte. I forbindelse med mit arbejde med bogen har jeg været i Indianapolis og set stedet, talen blev holdt. Det var en meget speciel oplevelse, som gjorde stort indtryk på mig.”
‘Modet Til Visioner – Bogen Om Robert F. Kennedy 1925-1968’ udkommer tirsdag den 3. april og kan forudbestilles via linket her:
Køb ‘Modet Til Visioner’ her
You must be logged in to post a comment Login