Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

”Mr. 1 in 44” hjemsøger Præsident Trumps mulige genvalg

Spekulationer omkring guvernør John Kasichs (R-OH) 2020-planer forsætter med at svirre i USA. Kasich, der var en del af det store Republikanske primærvalgsfelt i 2016, er nemlig fortsat Trumps mest udtalte og prominente Republikanske kritiker. Der har længe været spekuleret i, hvorvidt John Kasich, der på mandag går af som Guvernør i Ohio, ville stille op som præsidentkandidat i 2020, hvordan et sådant kandidatur kommer til at se ud, og hvordan det vil påvirke Præsident Trumps genvalgsplaner.

Guvernør John Kasich var ikke nogen særlig markant eller prominent skikkelse i det Republikanske Parti før hans 2016 præsidentkampagne. Trump var ikke sen til at lade ham høre for, hans manglende primærvalgssejre, og døbte ham ”Mr. 1 in 44” med henvisning til Kasichs enlige sejr i hjemstaten, Ohio.

Men den tidligere Fox News-kommentator og forhenværende kongresmedlem var i stand til at skabe sig en markant profil, som alt det i det Republikanske Parti, Donald Trump og Ted Cruz ikke var. Rygterne vil også vide, at John Kasich og hans politiske allierede var klar til at overtage partiet frem mod 2020, når Trump tabte præsidentvalget.
Sådan gik det, som bekendt ikke. Donald Trump vandt valget og overtog samtidig ledelsen i det Republikanske Parti.
John Kasich har siden været en figur på sidelinjen, et irritationsmoment for Præsident Trump, men heller ikke meget mere.

Kasichs vedholdende kritik og stadige popularitet blandt moderate Republikanere, Demokrater og Uafhængige, og det faktum, at han er mindre og mindre afvisende overfor endnu en tur i præsidentvalgsmøllen i 2020, hjemsøger Trumps genvalgsmuligheder. Og Kasich holder flere muligheder åbne.

Mulighed nr. 1 – Kasich som Republikansk kandidat
John Kasichs første mulighed er at stille op til en ”rematch” i det Republikanske primærvalg. Det er sjældent, at siddende Præsidenter bliver udfordret i primærvalg, men når de gør, er det som regel et skidt tegn for disse.
En siddende præsident er fire gange, siden det nuværende primærvalgssystems begyndelse i 1968, blevet udfordret af prominente partifæller: Lyndon B. Johnson (D-TX) i 1968, Gerald Ford (R-MI) i 1976, Jimmy Carter (D-GA) i 1980 og George H.W. Bush (R-TX) i 1992. Johnson trak sig fra primærvalgene, mens de andre tre kandidater vandt primærvalgene, men tabte det efterfølgende præsidentvalg. Og Johnson er fortsat, den eneste siddende præsident, der ikke blev nomineret til en anden embedsperiode.

Der er dog en række strukturelle grunde til, at Kasich står svært i en primærvalgkamp med Præsident Trump. Trump har effektivt overtaget det Republikanske partiapparat, dets politiske base og dets kampagneorganer. Trumps kampagne vil således være markant bedre organiseret i 2020, end den var i 2016, og det betyder særligt noget i det Republikanske Parti.

Præsident Trump vil formentligt komme ind som favorit i meningsmålingerne i januar næste år, og en Republikansk ”januar-favorit” har aldrig tabt primærvalgene. Samtidig har Trump et langt mere effektivt fundraising apparat samt en mere effektiv kampagneorganisation, og begge taler stærkt til Trumps fordel i 2020.

Mulighed nr. 2 – Kasich som Uafhængig kandidat
John Kasich har også muligheden for at stille op som uafhængig eller tredjepartis kandidat udenom de to store partier. Kasich udtalelser har da også i den senere tid peget mere henimod et uafhængigt kandidatur end en direkte udfordring af Præsident Trump, der står stærkere i et primærvalgsopgør, hvor det primært er hans politiske base, der må stemme.

Kasich har brugt de seneste to år af sin tid som guvernør i Ohio på at samarbejde om en lang række politiske projekter med andre guvernører fra begge partier. Det mest prominente af disse samarbejder har været Kasichs sundhedspolitiske samarbejde med Colorados Demokratiske guvernør, John Hickenlooper. Dette samarbejde har ledt til både spekulationer i og opfordringer om dannelsen af en såkaldt ”Unity-ticket,” og tilhængere af den karismatiske Kasich har længe opfordret ham til at stille op under sloganet ”Landet over Partiet.”

Mærkesagerne for en sådan ”Unity-ticket” vil være en bred politisk reform af Obamacares mangler, der var fokusset for Kasich og Hickenloopers samarbejde, reformer af Amerikas valgsystemer og en balancering af det Amerikanske statsbudget, der i årtier har kørt med underskud, hvilket længe har været en mærkesag for Kasich. Den første udfordring for en ”Unity-ticket” bliver dog at rekruttere John Hickenlooper, hvis udtalelser har peget mere og mere i retning af, at han selv stiller op hos Demokraterne.

Kasich står overfor hårde odds
Et potentielt John Kasich-kandidatur ligner, i et historisk perspektiv, den tidligere præsident Theodore Roosevelts 1912-kampagne. Det Republikanske Parti valgte dengang at se bort fra den tidligere præsident, Roosevelt (R-NY), og i stedet nominere den siddende Præsident, William H. Taft (R-OH) som Republikansk præsidentkandidat. Theodore Roosevelt, der ikke var færdig med politik, valgte dengang at stille op som en uafhængig reformator på en ”Progressive-Ticket.”

John Kasichs modvilje mod hans partis beslutning om at følge Præsident Trump, og hans tro på et andet Amerika minder i høj grad om Roosevelts. Der er dog den forskel, at hvis John Kasich vælger at stille op i det Republikanske primærvalg og tabe, så er der nu ”dårlig-taber”-love, som forhindrer ham i at stille op som uafhængig i en række stater.

Kasichs politiske skæbne i 2020, kan også nemt blive den samme som Roosevelts ved valget i 1912. Her tabte både Roosevelt og Taft til Demokraten, Woodrow Wilson (D-NJ). Hvis Kasich stiller op som uafhængig, bliver det ikke alene umådeligt svært for ham selv at vinde valget, men også Præsident Trumps vinderchancer mindskes. Kasich og Trump vil formentlig dele de vælgere Trump ellers ville have haft, og dermed bliver det svært at vinde valgmænd. George H. W. Bush i 1992 og Al Gore i 2000 havde samme problem, hvor populære tredjepartikandidater ”stjal” vælgere fra dem, hvilket kostede dem valgsejre.

Det har altså lange udsigter med en Præsident Kasich. Hvis guvernørens præsidentdrømme skal blive til virkelighed, skal han levere intet mindre end et mirakel og bryde de historiske rammer. Hverken en primærvalgsudfordrer til en siddende præsident eller en tredjepartikandidat er nemlig nogensinde blevet valgt til præsidentembedet.

Det er dog ikke ensbetydende med, at John Kasich ikke vil gøre forsøget. Og netop det, er det Trump-lejre frygter mest, fordi det så vil kræve en om muligt endnu større overraskelse for Trump at blive genvalgt i 2020 end det gjorde at blive valgt i 2016. ”Mr. 1 in 44” har derfor, som hans øgenavn antyder, ikke store vinderchancer, men han kan stikke en gevaldig kæp i hjulet på Trumps forhåbninger om genvalg.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen