Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Nej – Trump gav ikke ordre til rumstyrke

I en tale i Det Hvide Hus annoncerede præsident Trump, at Pentagon skal oprette et nyt sjette værn, som skal operere i rummet. Beskeden i går har dog flere problemer: Pentagon er imod oprettelsen af et nyt værn og præsidenten har ikke autoritet til at oprette et nyt værn. Nårh jo, så underskrev præsidenten faktisk et dekret om noget helt andet efter sin tale. En officiel ordre om at begynde arbejdet med en ”space force” venter altså stadig.

Den stormagtskonkurrence som USA’s nationale sikkerhedsstrategi har sat som det primære fokus for amerikansk sikkerhedspolitik kan være på vej til rummet.
I en tale til National Space Council annoncerede præsident Trump, at Pentagon skal oprette et nyt sjette værn i de væbnede styrker: ” I am hereby directing the Department of Defense and Pentagon to immediately begin the process necessary to establish a space force as the sixth branch of the armed forces.”
Men første problem med initiativet er, at det dekret som Trump underskrev og lagde op til skulle beordre Pentagon til at begynde arbejdet, den omtaler overhovedet ikke et nyt militært værn eller sågar kommando. Den handlede om risikoen for og oprydningen af affald i rummet.
I skrivende stund har Pentagon altså (igen) ikke modtaget en officiel ordre fra præsidenten til at gennemføre en storladen bekendtgørelse.

Hvis præsidenten ender med at give en officiel ordre, så går præsidenten imod anbefalinger fra sin egen militære ledelse, for både generaler og forsvarsminister James Mattis har søgt at få Kongressen væk fra tanken om en ny kommando til at tage sig af rummet. Kongressen har ville oprette en ny kommando under U.S. Air Force, mens præsidentens forslag er langt mere vidtrækkende – nemlig at oprette en ”space force” som et selvstændigt værn.

Men det eneste Pentagon reelt set kan gøre, er at udarbejde nogle studier af mulighederne for et nyt værn. Det er kun Kongressen, som kan oprette et nyt værn. Senatorer har allerede udtrykt skepsis overfor idéen med udgangspunkt i Pentagons egne anbefalinger imod oprettelsen af en ny kommando eller værn med rummet som ansvarsområde.

Der sker rigtig meget i rummet i disse år, og det er et sårbart område i det amerikanske militær. Men frygten fra militærets side er, at man med et nyt rum-værn vil komme til at lave dobbeltarbejde, fordi der allerede eksisterer en vifte af kommandoer og efterretningstjenester, som beskæftiger sig med hvad der sker i rummet.

USA skal dominere rummet

Der er ingen tvivl om, at præsident Trump lægger stor vægt på USA’s militære overlegenhed, og er glad for at tale om den. Et område hvor han før har talt om, at USA ikke er så dominerende er i rummet. Derfor var målsætningen klar i præsidentens tale: “When it comes to defending America, it is not enough to merely have an American presence in space. We must have American dominance in space,”

Især Kina udfordrer i disse år USA på en række højteknologiske områder, og ”Riget i Midten” har gennemskuet, at satellitter spiller en helt uvurderlig rolle i amerikansk krigsførelse. De hjælper med kommunikation, overvågning og styring af våbensystemer (og sikkert meget andet).
Derfor har kineserne forsket i og udviklet missilsystemer, som kan skyde amerikanske satellitter ned, og dermed potentielt set gøre amerikanske styrker blinde.
Derfor er den amerikanske hær faktisk begyndt, at øve mere i manøvrer ved brug af kompas og kort i stedet for GPS – i en simpel erkendelse af, at et af de første ofre i en storkrig vil være amerikansk satellit dækning. Derfor er der meget fokus på operationer i rummet i disse år, men som nævnt så er Pentagon ikke begejstret for præsidentens idé.

Modstanden mod et nyt værn

Pentagon har klart udtrykt sin modstand mod oprettelsen af en selvstændig rumkommando under U.S. Air Force, hvilket ellers blev foreslået i Repræsentanternes Hus sidste år.
Dengang gjorde man det klart, at man mente der var for stor risiko for dobbeltarbejde ved en sådan handling. Der er allerede en Space Command under U.S. Air Force, og desuden andre efterretningstjenester som fokuserer på operationer i rummet. Det gælder f.eks. en af de hemmeligste tjenester i det amerikanske militær, National Reconnaissance Office, som udvikler, bygger og opererer mange af de satellitter, som USA har i kredsløb.
Netop fordi man allerede havde disse eksisterende institutioner har Pentagon ikke kunne se, hvad man skulle med en ny enhed, kommando eller sågar værn.
Samtidig var argumentet fra forsvarsminister James Mattis, at det ikke gav nogen mening at tilføre mere bureaukrati i Pentagon i en tid, hvor man søger at strømline processer og arbejdsgange.

Netop modstanden fra Pentagon har allerede fået kritiske røster til at rejse sig fra senatorer, som vil være essentielle i arbejdet med oprettelsen af et nyt værn – hvis Trump giver ordren. Præsidenten og Pentagon kan nemlig ikke bare selv oprette værn, den autoritet har Kongressen.

Alene det faktum at Pentagon vil være hevet modvilligt med i projektet kan betyde at en undersøgelsesproces kan tage rigtig lang tid. Sådan har bureaukratier det med at kvæle uønsket initiativ. Men når man så lægger modvilje i Senatet oveni, så har man en bureaukratisk ”perfect storm”.

Så er der også lige et irriterende spørgsmål om internationale aftaler, som er indgået for at undgå en militarisering af rummet, hvor militære enheder flyver rundt mod hinanden, og stater etablerer militære baser på f.eks. Månen. Et nyt værn for rummet vil efter al sandsynlighed skulle forholde sig til sådanne aftaler. Aftalerne har dog ikke nogen til reelt at håndhæve dem – andet end fordømmelse fra øvrige lande. Noget Trump ikke lader til at tage så tungt.

Men alt det forbliver en teoretisk øvelse, indtil præsident Trump giver en officiel ordre. For det dekret som blev underskrevet i forbindelse med hans omtale af etableringen af en ”space force”, ja den handlede om rumaffald.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen