Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Nok af problemer at tale om for Obama

Økonomi, uddannelse, våben eller den amerikanske drøm anno 2013. Det er blot nogle af de emner, som amerikanerne håber, at præsident Obama vil adressere, når han senere i dag holder sin indsættelsestale

Af Annemiek Wilson, Zoe Thomas, Courtney Hackworth og Mikkel Soelberg Christensen

MONTANA-OREGON-OHIO-TENNESSEE-MISSOURI: Der er store forventninger til præsident Obama, når han sidst på eftermiddagen dansk tid, holder sin anden indsættelsestale som amerikansk præsident. Kongressen.coms journalister har spurgt amerikanerne, hvad de mener, at deres leder bør have fokus på i talen. Og emnerne spænder vidt. Alt fra uddannelse, henover økonomien til den aktuelle debat om våben, bør ifølge amerikanerne adresseres i talen, der skal udstikke kursen for de sidste fire år af præsident Obamas tid i Det Hvide Hus.

Montana efterlyser den amerikanske drøm
”Jeg vil gerne høre Obama fortælle om den amerikanske drøm og den måde, den passer til vores samfund i dag. Hvordan den eventuelt skal laves om, så vores livskvalitet kan fastholdes. En indsættelsestale er en god lejlighed til at få amerikanerne til at tænke over, hvordan storpolitik påvirker deres liv, og hvordan de som individer kan bidrage til samfundet. Jeg mener, at han (Obama, red.) på nogle områder skal gentage John F. Kennedys anmodning om at give noget tilbage til sit land og sit samfund,” siger Julie Walsh fra Billings, Montana.

Et stykke derfra, nemlig i byen Helena, håber Emily Creasia på, at præsidenten blandt andet vil tale om internationale problemstillinger:
”I en perfekt verden ville jeg gerne høre præsident Obama tale om at lukke Guantanamo og om at sætte en stopper for menneskehandel. Jeg kunne også godt tænke mig at høre Obama tale om Israels overtrædelser af internationale regler, fordi de bliver ved med at bygge bosættelser på Vestbredden. Men det kommer han ikke til at tale om. I stedet kommer det til at handle om økonomi.”

Oregon vil have fokus på udannelse
I Montanas nabostat, Oregon, er beskeden til præsident Obama klar. Der skal fokus på uddannelse. I hvert fald hvis det står til Karen Billette fra Forest Grove:
”Jeg kunne godt tænke mig at høre ham fokusere på realiteterne for uddannelsesområdet. Midlerne bliver færre, men kravene og behovene bliver større. Det offentlige uddannelsessystem mister 50 procent af deres lærere i de første fem år af deres karrierer. Det er der behov for at blive fokuseret på. ”

Nogenlunde samme besked, bare tilsat lidt økonomi, lyder der fra Jaime Olaez, der til daglig bor i byen Cornelius:
”Præsident Obama er en af de mest gådefulde personer I min generation. Jeg synes, at han skal fokusere på den vedvarende økonomiske krise, våbenlovgivningen – især på grund af det, der lige er sket – og på, at der er et stigende behov for midler i skolerne. Hvis USA skal forblive en spiller på den globale scene, bliver vi nødt til i fremtiden selv at sørge for, at vores unge bliver højtuddannede i stedet for, at vi henter højtuddannede fra andre steder i verden.”

Ohio vil høre om økonomi og våben
I midtvesten er det ikke uddannelse, der står øverst på listen over emner, man håber præsidenten vil adressere under indsættelsestalen. I Columbus, Ohio, er der således to emner, der især optager folk i øjeblikket. Økonomi og våben. Og det bør være det, Obama fokuserer på i dag, mener Glenn Kersting fra Columbus:
”Han skal tale om våben! Når man tænker på hvad der skete i Connecticut, og hvor mange, der taler om det, så synes jeg, at det er tid til at tale om de våbenproblemer, vi har her i landet. Han (Obama, red.) har muligheden og kunne virkelig gøre en forskel.”

Al Mendiola, der også bor i Columbus, er enig. Han ser dog også gerne, at præsidenten bruger tid på den økonomiske krise i talen:
”Jeg vil gerne høre ham tale om økonomi. Det var det, valget handlede om, og vi har stadig brug for at gøre noget ved den. Arbejdsløsheden er stadig høj, og alle de planer, han har, skal gennemføres med republikanerne. Jeg tror, at alle her i landet venter på at se, om han har planlagt andet end at hæve skatterne.”

Missouri håber på grønne visioner
I en anden af de kendte midtvejsstater, Missouri, har man store forventninger til, at præsident Obama vil gentage og udbygge sit grønne budskab fra indsættelsestalen i 2009. For det er på høje til, at han tager klimaet alvorligt, mener Mike Andrews:

“Jeg håber Obama vil sætte fokus på CO2-udslippet. Det er pinligt for os som nation at vi har det største CO2-udslip i verden. Derfor håber jeg han virkeligt vil sætte det på dagsordenen i stedet for at tale om restriktioner på våben som alligevel ikke kommer til at ske. Men realistisk set har jeg ikke store forhåbninger for Obama vil prioritere miljøet i de næste fire år. Lobbyisterne fra olieindustrien har desværre alt for mange penge til det kan ske.”

Nøjagtig som i Ohio har man i Missouri en forventning om, Obama vil bruge dele af sin indsættelsestale på at tale om skydevåben. For det er det vigtigste emne netop nu, mener Melissa Holland:
“Jeg håber han for alvor vil tale om restriktioner på våben. Jeg er træt af at høre om alle de skoleskyderier, og man skal heller ikke glemme at der bliver dræbt tusindvis af håndvåben hver år. Når et skænderi om hvad der er den bedste Gatorade ender med at den ene skyder den anden, så er det et klart bevis på at vi har alt for mange våben. Jeg ved at det bliver meget svært at gennemføre, men han bliver nødt til at gøre noget.”

Tennessee efterlyser en økonomisk plan
I sydstaterne er det især økonomien og den høje arbejdsløshed, der optager folk. Blandt dem er Trey Collins fra Memphis, der har store forventninger til præsident Obama i de kommende fire år:
”Jeg tror, at Obama kommer til at gøre det godt i sin anden valgperiode. Han kom til efter Bush i en svær periode, og han har forsøgt at gøre noget ved tingene, men republikanerne blokerer for alt, hvad han vil. Jeg synes, at han skal være mere stærk og fast, fordi det er hans sidste periode, og han behøver ikke være bange for, at han ikke bliver genvalgt. Han skulle tale mere om økonomien og hans planer for at skabe flere arbejdspladser.”

Og netop økonomien er centralt for borgerne i Memphis. Derfor er det noget nær det eneste, præsidenten skal bruge tid på at tale om i dag, mener Charles Barrett, der som Trey Collins, også bor i Memphis:
”Jeg stemte på ham i 2008, men ikke denne gang. Lige nu er vi i et økonomisk kaos, hvor alle prøver at skubbe aben fra sig. Han skal fortælle folk, hvordan han har tænkt sig at få os ud af krisen. Han har virkelig skuffet mig de sidste fire år. Jeg er ligeglad med homovielser og legalisering af pot, jeg vil bare gerne vide, hvordan han vil få styr på økonomien og bygge en stærk økonomisk infrastruktur i det her land. Jeg overvejer at købe et hus indenfor det næste år, og jeg er bekymret for, om jeg har et job, så jeg kan betale for det.”

Annemiek Wilson er uddannet journalist fra University of Montana med speciale i international historie. Har tidligere arbejdet som studievært på KBGA Radio og som tv-reporter for KPAX-TV i Missoula, Montana og dækker nu amerikansk politik og samfundsforhold for
Kongressen.com

Zoe Thomas er bachelor i international relations fra St. Andrews University i South Carolina. Har desuden en mastergrad i journalistik blandt andet fra University of London. Er oprindeligt fra Brooklyn, New York og bor nu i Ohio, hvorfra hun dækker amerikansk politik og samfundsforhold for Kongressen.com

Courtney Hackworth er uddannet journalist fra University Of Tennessee i Knoxville. Har tidligere boet og arbejdet i Californien, og bor nu i Memphis. Dækker sydstaterne med udgangspunkt i Memphis for Kongressen.com

Mikkel Soelberg Christensen er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og University of Missouri med praktik på DR Nyheder. Har desuden en mastergrad i international politik fra University of Missouri, hvor han i dag er tilknyttet som underviser i journalistik. Bor i Columbia, Missouri, hvorfra han dækker midtvesten for Kongressen.com

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen