Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Novozymes i lobbykrig med olieindustrien

Novozymes har i lighed med virksomheder som A.P Møller, Vestas og Terma oprustet på lobbyfronten i USA over de seneste år. Det kræver nemlig en daglig bearbejdning af politikere og andre interessenter at vinde markedsandele. Netop nu er Novozymes ude i et hårdt opgør med en tung olieindustri, og for at vinde den kamp er det nødvendigt med magtfulde venner i Kongressen

Af  Suzanne B. D. Lassen

Det er langt fra nogen tilfældighed, at USA topper listen over de lande, hvor de fleste danske investeringsmilliarder havner. Markedet og mulighederne er enorme, men det kræver benhårdt og effektivt lobbyarbejde at etablere sig på den anden side af atlanten. Det kan en håndfuld store danske virksomheder skrive under på. Blandt disse er Novozymes, som lige nu kæmper for at vinde markedsandele i en hård og uforsonlig dyst med en stor og magtfuld olieindustri.

”Vores agenda er at få verden til at bruge mere bæredygtigt brændstof,” siger Thomas Nagy, Executive Vice President i Novozymes med ansvar for stakeholder relations.

Novozymes leverer enzymer til produktion af bioethanol, og virksomheden arbejder målrettet på at overbevise de amerikanske politikere om, at den såkaldte The Renewable Fuel Standard (RFS) er værd at opretholde. Det er et føderalt program som kræver, at benzin skal indeholde et minimum af biobrændsel i stigende mængder op til 36 milliarder gallons i 2022. Biobrændsel udleder lavere mængder CO2 og presser benzinpriserne. Det er de ikke glade for i olieindustrien, som er kommet i lidt af en krydsild, fordi der også er gang i udvindingen af enorme mængder skifergas.

Novozymes har en betydelig andel på det marked, hvor majs omdannes til ethanol, den såkaldte første generation. Novozymes har også de enzymer, der skal bruges til anden generationsproduktion af ethanol baseret på for eksempel landbrugsaffald og affald fra byer.

Derfor er det afgørende for Novozymes, at RFS bevares. Det er basen for Novozymes fremtidige salg, at politikerne fortsat tror og arbejder for at holde muligheden åben for at udvikle anden generations ethanol. Og heldigvis for virksomheden, så har den fået langt flere ’lobbymuskler’ at slås med

Fra en til fem lobbyister
I 2006 havde virksomheden en enkelt medarbejder tilknyttet. Han sad på den amerikanske ambassade. Nu har Novozymes åbnet sit eget kontor i Washington DC, hvor der sidder fire personer samt yderligere en kommunikationsmedarbejder i Franklington.

Deres arbejde er at påvirke politikere og andre interessenter. Og der er nok at lave, for olieindustrien lægger ikke fingrene i mellem, når det gælder om at underminere RFS.  For eksempel får olieindustrien andre interessenter til at gå deres ærinde, som for eksempel organisationen af små bådeejere, motorproducenter af græsslåmaskiner og den amerikanske bilassociation American Automobile Association (AAA).

Olieindustrien har også allieret sig med fjerkræproducenter, kvægavlere og svineproducenter, der hævder, at prisstigningerne på majs skyldes ethanol-producenters efterspørgsel af majs fremfor årets tørke.

Venner i kongressen
Novozymes har svaret igen ved at arbejde målrettet med medlemmer af Kongressen og Senatet for at overbevise dem om vigtigheden af RFS standarden. Samtidig har Novozymes erfaret, at det er en fordel at lave koordinerede kampagner og indgår derfor i organisationen Fuels America, der repræsenterer hele den samlede ethanol industri.

”Det er essentielt at vide, hvem de relevante senatorer og kongresmedlemmer er, og hvordan du overbeviser og påvirker dem, når du er op i mod Big Oil. Du går ikke alene op i mod olieindustriens værdikæde,” siger han.

Ifølge Thomas Nagy har Novozymes tillige den fordel, at den opfattes som en virksomhed, der gør meget for lokalsamfundet. Løbende kommer politikere på besøg, så de kan se virksomheden, enzymproduktionen og møde ingeniører og forskere, der arbejder med nye teknologier.

”Vi er en international virksomhed, der betaler skat i de enkelte stater. Vi har over 1.000 amerikanske medarbejdere ansat i bæredygtige jobs. Vi har investeret over to milliarder i USA. Vi arbejder tæt sammen med de lokale community colleges og myndigheder for at opbygge medarbejdernes kompetencer, når vi bygger virksomheder i USA,” forklarer Thomas Nagy, og fortsætter:

”Vi prøver på at få den amerikanske befolkning til at forstå, at de har mulighed for at skabe bæredygtige jobs i energisektoren, som skaber gode indtægter og samtidig er med til at gøre USA endnu mere selvforsynende med benzin til de biler, de godt kan lide at køre rundt ”, siger Thomas Nagy.

Novozymes har været i USA siden 1979, har over 1.000 medarbejdere og med en omsætning på cirka 2 milliarder har Novozymes 17-19 procent af sin omsætning i USA. Størstedelen af omsætningen kommer fra enzymproduktion til biobrændsel, der foregår dels i Franklinton, North Carolina samt i deres nye fabrik i Nebraska.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen