Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Den afrikanske vinkel

Nu skal amerikanerne drikke sydafrikansk vin igen

Sydafrikansk vin har længe kæmpet med et dårligt ry i USA med lave salgstal til følge. Et nyt salgsfremstød hos Wal-Mart kan formentlig ændre på amerikanernes syn på sydafrikansk vin og sætte gang i et sydafrikansk eksporteventyr.

DEN AFRIKANSKE VINKEL: Sydafrika – verdens ottende største vinproducerende land – har i mange år været bemærkelsesværdigt fraværende på det amerikanske vinkort. Fra i midten af 1990’erne at have haft en markedsandel på cirka otte procent af udenlandsk vin i USA er de sydafrikanske vine stort set forsvundet fra de amerikanske supermarkedshylder og vinkældre – således udgjorde sydafrikansk vin blot 1,2% af det samlede salg af importeret vin i USA i 2012. I mellemtiden er de sydafrikanske druer blevet overhalet indenom af vine fra lande som Chile og New Zealand, mens Italien (som sidder på en tredjedel af USA’s forbrug af udenlandsk vin) og Frankrig fortsat er de helt store eksportører til den amerikanske befolkning, hvis vinforbrug i øvrigt er fordoblet i løbet af de sidste to årtier.

En smag af brændt gummi
Men hvorfor er salget af sydafrikansk vin i USA faldet så dramatisk på blot femten år? Hvor sydafrikansk vin i Skandinavien og i Storbritannien for længst har slået igennem og anses som et godt alternativ til eksempelvis argentinsk eller sågar europæisk vin, er det præcis modsatte sket i USA. Her har sydafrikansk vin hurtigt fået et dårligt rygte, som har vist sig vanskeligt at slippe af med.

Før 1994, da det hvide apartheid-styre sad på magten i Sydafrika, var det så godt som umuligt at opdrive en sydafrikansk vin udenfor Afrika på grund af verdenssamfundets handelsboykot af apartheid-regimet. Da det hvide mindretalsstyre så blev afløst af demokrati i 1994, åbnedes sluserne pludseligt for eksport af sydafrikanske varer. De amerikanske forbrugere syntes, det var eksotisk og pudsigt, at de nu pludselig kunne købe sydafrikansk chenin blanc med en zebra på etiketten eller en bag-in-box prydet med en brølende løve på en afrikansk savanne. I sandhed et eksotisk alternativ til den gængse, konservative franske vinflaske! Samtidig var de sydafrikanske vinbønder ivrige efter at eksportere så meget vin som muligt til de nyåbnede markeder i Europa og USA – ja, faktisk så ivrige, at de glemte, at vinen, de eksporterede, også gerne skulle smage godt.

Og det var netop problemet i 1990’erne: Sydafrikansk vin – i hvert fald hovedparten af den – smagte rent ud sagt dårligt. ”Brændt gummi”, ”viskelæder” eller ”plaster” var typiske beskrivelser af smagspaletten på de nye, sydafrikanske druer. Af samme grund fortabte interessen for de eksotiske vine i USA sig ligeså hurtigt, som den var opstået – det var ikke længere nok at sælge vin på, at flasken lignede en giraf, når indholdet smagte af død gnu.

Nyt salgsfremstød
Som danske vinkendere vil vide, er kvaliteten af sydafrikansk vin steget mærkbart siden de glade 90’ere. I USA har historien om smagen af brændt gummi imidlertid brændt sig fast, hvorfor Sydafrika altså sidder på en forsvindende lille del af vinmarkedet. Samtidig har et ringe udbud af sydafrikansk vin på de amerikanske supermarkedshylder gjort det vanskeligt overhovedet at opdrive en ordentlig, sydafrikansk vin, men det har Wal-Mart nu lavet om på. Siden august sidste år har supermarkedsgiganten haft sydafrikansk vin på hylderne, ligesom at Whole Foods Market – en af USA’s største kvalitetsvarehuskæder – planlægger et stort fremstød af sydafrikansk vin senere i år. Dermed kommer sydafrikansk vin igen ud til masserne i Wal-Mart og de kvalitetsbevidste, øko-typer i Whole Foods Market.

I erkendelse af, at en sydafrikansk Pinotage kan smage mindst ligeså godt som en argentinsk Malbec, skal de amerikanske forbrugere igen lære at drikke sydafrikansk – og med store dagligvaregiganter i ryggen er der tilmed god mulighed for, at de sydafrikanske vinproducenter vil komme til at opleve et markant eksporteventyr på det amerikanske marked i de kommende år.

Written By

Johan Bøgh er Cand.mag. i afrikanske studier fra Københavns Universitet og University of Cape Town. Han har tidligere boet, studeret og arbejdet i Sydafrika og Uganda og arbejder nu for UNDP i Lesotho. Var blandt bidragyderne til antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ og dækker fast de amerikanske relationer i Afrika for Kongressen.com.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen