Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Ny dansk bog om Kennedys største taler

Fredag den 22. november udkommer en ny dansk bog om præsident Kennedys største taler. I ’Fred Til Alle Tider’ præsenteres læserne for første gang for Kennedys bedste taler, inklusiv den sidste tale, Ted Sorensen skrev til Kennedy, men som han aldrig nåede at holde. Bogen er historien om ordene, der fortsat tales om.

Hans ord skabte hans præsidentembede, hans ord skabte hans myte og hans ord er i dag hans vigtigste arv til eftertiden. John F. Kennedy var en af de største talere i amerikansk politisk historie og står fortsat som en af de dygtigste formidlere af et politisk budskab, verden til dato har set. Taler som indsættelsestalen, fredstalen, Berlinertalen og ’Man on the moon’-talen står fortsat som nogle af de mest kendte taler, en amerikansk præsident har holdt. Alle præsidenter siden Kennedy, bliver målt og vejet i forhold til JFK, når de taler. Og det er store sko at fylde ud.

I en ny dansk bog, der har titlen ’Fred Til Alle Tider – Kennedys Største Taler’ tegner forfatteren bag værket, Anders Agner Pedersen, et portræt af præsident Kennedy gennem hans taler. Og fortæller historien om, hvad der lå til grund for talerne og hvordan de blev til. Det er med andre ord historien om ordene, der fortsat tales om, forklarer Anders Agner Pedersen:
”Der er flere grunde til, at vi efter 50 år fortsat er fascinerede af præsident Kennedy. De mange afsløringer omkring hans ægteskabelige sidespring og de mange konspirationsteorier i forbindelse med mordet, er begge vigtige faktorer. Men for mig har der aldrig været nogen tvivl om, at den væsentligste grund til, at Kennedy fortsat er interessant så mange år efter, skyldes han taler,” siger Anders Agner Pedersen og uddyber:
”Kennedy står bag nogle af de største taler, ikke bare i amerikansk politisk historie, men i verdenshistorien generelt. Indsættelsestalen, fredstalen, Berlinertalen og ’Man On The Moon’-talen er fortsat storslåede taler, selv om det er et halvt århundrede siden de blev holdt. Og netop fordi han ikke var præsident ret længe, er hans taler blevet en central del af hans arv og myte.”

Talen, der aldrig blev holdt
I bogen har Anders Agner Pedersen udvalgt tyve taler, som Kennedy holdt fra han tiltrådte som senator i januar 1953 og frem til sin død den 22. november 1963. Eller det vil sige, den sidste af de tyve taler, har Kennedy aldrig holdt. Talen er, som langt de fleste af Kennedys taler, skrevet af Ted Sorensen. Og er den tale, som Kennedy skulle have holdt ved frokostarrangementet den skæbnesvangre dag i Dallas. En tale, som Kennedy beklageligvis aldrig nåede at holde.
Og selv om han nu har læst den mange gange, er det stadig svært for Anders Agner Pedersen ikke at få kuldegysninger, når han genlæser netop denne tale. For det er på mange måder en fantastisk tale, forklarer han:
”Det er selvfølgelig noget ganske særligt med denne tale, fordi den aldrig blev holdt. Alene af den grund, er det svært ikke at blive grebet af dens indhold. Derfor er jeg også glad for, at vi har den med i bogen, så læserne selv får muligheden for at læse den.”

Fredstalen er den største
Selv om det er svært at vælge, er Anders Agner Pedersen ikke i tvivl om, hvilken en af Kennedys taler, han mener er den største. Talen på American University den 10. juni 1963, også kendt som fredstalen. Og det er der flere grunde til, forklarer Anders Agner Pedersen:
”Det er ikke den mest kendte tale, Kennedy holdt, men for mig er denne tale den største. Dels er det en retorisk meget flot tale. Men den har samtidig nogle budskaber, som er relevante, både den gang og nu. Og det er meget få taler, der som denne, kan forblive relevante efter 50 år. Det var også denne tale, Ted Sorensen var mest glad for. Og den han så som den bedste. Men den er også fremragende.”

’Fred Til Alle Tider – Kennedys Største Taler’ af Anders Agner Pedersen udkommer på Forlaget Rosenkilde & Bahnhof fredag den 22. november

Written By

Jens Aagaard er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Dækkede i knap ti år dansk politik for Ekstra Bladet og var derefter ansat på Søndagsavisen, hvor han blandt andet dækkede dansk politik og skrev interviews og portræthistorier. Udgav i januar 2013 den anmelderroste bog ‘Da Spin Erobrede Danmark’ sammen med Anders Agner Pedersen og var blandt bidragyderne til antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’. Tilknyttet Kongressen.com som portrætskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen