Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Obama bliver Hillarys vigtigste støtte de næste 100 dage

Onsdag aften blæste præsident Obama en begejstret forsamling omkuld på det demokratiske konvent i Philadelphia. Og understregede med al tydelighed, at han bliver den suverænt vigtigste støtte for Hillary Clinton i bestræbelserne på at holde Det Hvide Hus på demokratiske hænder

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA: Det har lidt været som en tretrinsraket de sidste par dage i Philadelphia. I mandags lagde Michelle Obama fra land med en fantastisk tale, der ryddede alle overskrifter. Tirsdag var det så Bill Clintons tur til at henrykke tilhørerne med fortællingen om en kvinde, han havde mødt for mere end 40 år siden. Og onsdag aften blev hattricket fuldendt, da præsident Obama fløj fra Washington D.C. til Philadelphia for at anbefale sin gamle udenrigsminister til partifællerne og nationen i det hele taget.

At han kan noget med de der ofte omtalte ord, er næsten overflødigt at nævne. Obama er og bliver en af de dygtigste talere i amerikansk historie, og en mand, der formår at bruge patos i sine taler på en måde, så det er effektfuldt, uden at blive søgt. Den øvelse er der mange i det politiske landskab, der ville ønske at de mestrede på samme måde som præsidenten.

Obama var kommet til Philadelphia med ét klart mål: At forklare amerikanerne, hvorfor Hillary Clinton skal have nøglerne til Det Hvide Hus, når han og familien flytter ud den 20. januar 2017. At der implicit i det lå en massiv kritik af Donald Trump, var ventet. Men at både Obama og før hans vicepræsident, Joe Biden, i så tydelig grad tog fløjlshandskerne af, når de uddelte verbale kindheste til Trump, var nyt, og tydeligvis noget, der passede tilhørerne i Wells Fargo Center fortræffeligt.

I det hele taget var det en præsident Obama i storform, der talte på konventet i Philadelphia sent onsdag aften amerikansk tid. Hans tale både en hyldest til Hillary, en fortælling om hans otte år som præsident og en generel lovprisning af det USA, han gennem snart otte år har stået i spidsen for. Yderst effektfuldt, og der blev da også fældet litervis af tårer rundt om på tilskuerpladserne af både glæde og sentimentalitet.

Obamas stjerne i den amerikanske befolkning er steget mærkbart den seneste tid og det var tydeligt at mærke blandt partisoldaterne i Philadelphia i går, at de kommer til at savne deres snart tidligere præsident.

Men netop fordi Obama er så populær i øjeblikket og netop fordi hans talegaver er så suveræne som de er, ja, så er det også helt uomgængeligt, at han bliver den vigtigste støtte for Hillary Clinton i hendes bestræbelser på at blive hans afløser. Et mål, som Obama også selv har en stor interesse i at se blive til virkelighed. For præsidenten ved godt, at mange af de ting, han gennem de seneste år har arbejdet for, og som vil være med til at definere hans eftermæle, kan komme under angreb, hvis den næste præsident ikke hedder Hillary Clinton, men Donald Trump. Det gælder sundhedsreformen, det gælder klimapolitikken, det gælder atomaftalen med Iran og meget andet. Ting, som Hillary Clinton vil beholde og beskytte, modsat Trump.

Derfor vil vi også se en præsident Obama, der meget aktivt vil hjælpe med at få valgt Hillary Clinton som sin afløser de næste tre måneders tid. Og det er fru Clinton næppe ked af. For med talen onsdag aften, viste Obama nok en gang, at han er en stærk campaigner og en formidabel taler. Han kan bedre end nogen anden i partiet, inklusiv Bill, sælge Hillary til amerikanerne. Han bliver med andre ord hendes vigtigste støtte de kommende 100 dage.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen