Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Obama er ikke en svag præsident – bare spørg bin Laden

Præsident Obama holdt i nat sin sidste State of the Union til Kongressen. Her kunne han gøre status over den sikkerhedspolitik, som han har ført siden han tiltrådte i 2009 – og som han har fået så megen kritik for. Men USA er ikke svagt. USA er stadig en global leder, som vil bruge militær magt når nødvendigt. Som præsidenten sagde i nat: ”ask Osama bin Laden”.

Hvis man skal opsummere den sikkerhedspolitik som præsident Obamas har ført siden 2009, så kan man med rette bruge præsidentens egne ord fra nattens tale: ”for my final address to this chamber, i don’t want to talk just about the next year. I want to focus on the next five years, ten years, and beyond.” Sådan har det faktisk været for de fleste aspekter af præsidentens politik, bade indenrigs og udenrigs. Præsident Obama har søgt at manøvrere USA gennem en periode med store forandringer, og dermed sikre sin nation til fremtiden. Men samtidig med at skulle fokusere på fremtiden, så skal USA’s præsident også håndtere aktuelle sikkerhedspolitiske udfordringer. Det er et ansvar som præsident Obama ikke har skyet, men med de mange udfordringer som USA står overfor, så skal det gøres på en smartere måde end blot militær magt.

Obama har ikke været svag
Der har i årenes løb været massiv kritik af præsidenten sikkerhedspolitik, som af mange er blevet set som værende for svag og tilbageholdende. I sin tale medgav præsidenten da også at han havde været mere tilbageholdende, men at der var en klar årsag: ”We also can’t try to take over and rebuild every country that falls into crisis. That’s not leadership; that’s a recipe for quagmire, spilling American blood and treasure that ultimately weakens us. It’s the lesson of Vietnam, of Iraq – and we should have learned it by now.”

I stedet skal man fokusere på at bruge alle aspekter af amerikansk magt, både bilateralt diplomati, økonomi og arbejde gennem internationale organisationer.

Men man skal heller ikke tage fejl, for som præsidenten mindede tilhørerne om i sin tale, så har USA under præsident Obama ikke været bange for at anvende magt, når det var nødvendigt: ”If you doubt America’s commitment – or mine – to see that justice is done, ask Osama bin Laden. […] When you come after Americans, we go after you. It may take time, but we have long memories, and our reach has no limit.”

Derfor rettede præsidenten også skytset mod de præsidentkandidater, som i øjeblikket kritiserer ham for at være for svag. Som præsident er man nødt til at tænke videre, end hvad der lyder godt i et kort nyhedsindslag. Man skal overveje hvad der er bedst for nationen – også på lang sigt.

Klogt lederskab
Til at bakke op om sine ord om klogt amerikansk lederskab, kunne præsident Obama trække på en lang liste af bedrifter, som er opnået gennem en smart anvendelse af USA’s styrker.

For at inddæmme Irans atomprogram gjorde præsidenten opmærksom på, at man, uden anvendelse af militær magt, har standset udviklingen af et iransk atomvåben. Det er opnået gennem sanktioner, samarbejde gennem internationale organisationer og bilaterale relationer og forhandlinger.

En anden fjende som man har åbnet relationer til er Cuba, en ændring af 50 års amerikansk politik over for den sydlige nabo. Endnu en del af præsident Obamas indsats for at omstille udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Ligeledes har man gennem lange forhandlinger nået en økonomisk aftale med en række lande rundt om Stillehavet, og dermed skabt bedre forudsætninger for amerikanske arbejdspladser og markeder for amerikanske varer.

Men USA er også villige til at bruge militær magt, når man er truet. Her er kampen mod Islamisk Stat og al Qaeda gode eksempler. Med en bred koalition i ryggen har USA bombet Islamisk Stat i et år snart, og afventer nu at de irakiske allierede rykker frem på jorden. Det er den moderne anvendelse af amerikansk magt. USA skal ikke bære byrderne alene, men få partnernationer til at dele dem. Det er smart anvendelse af amerikansk magt, og præsident Obama ser det som vejen til at bevare den lederposition, som landet har haft siden Anden Verdenskrig.

Verden har brug for USA slog præsident Obama fast for: ”When it comes to every important international issue, people of the world do not look to Beijing or Moscow to lead – they call us.” Derfor er det så vigtigt, at USA bruger sin magt fornuftigt, og det var det sikkerhedspolitiske budskab i præsident Obamas sidste State of the Union.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen