Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Obama genvalgt – valgkampen 2016 kan begynde

Med præsident Obamas genvalg, er 2012 valgkampen afsluttet, og en ny kan begynde. Både Demokraterne og Republikanerne skal finde nye kandidater til valget i 2016, og positioneringen begynder allerede nu

ANALYSE: Valgkampen er i gang. Nej, du læste ikke forkert. For selv om man måske skulle tro, at der havde været rigeligt valgkamp i den seneste tid, kulminerende med selve valgdagen tirsdag, så er der så småt ved at blive taget hul på en ny valgkamp. Ikke officielt, men i det skjulte. For med præsident Obamas genvalg, ligger det nu fast, at USA i 2016 skal have ny præsident, da Obama, jævnfør konstitutionen, ikke må sidde mere end to perioder. Dermed skal Demokraterne finde den person, de mener, vil være den naturlige arvtager, når Obamas anden valgperiode er forbi. Samtidig skal Republikanerne også til at finde ny kandidat, nu hvor Mitt Romney tabte.
100 dollar spørgsmålet er så, hvem der er i spil hos de to partier, som tingene ser ud lige nu?

Stiller Hillary op?
For at starte med Demokraterne, så spekuleres der allerede heftigt i, om den tidligere førstedame og nuværende udenrigsminister, Hillary Clinton, vil gøre forsøget. Hos bookmakerne er hun allerede storfavorit, og det er da heller ikke helt usandsynligt, at fru Clinton giver præsidentdrømmen et skud mere, efter hun i 2008 tabte primærvalget til Barack Obama. Det er blevet påpeget ved flere lejligheder, at Hillary til den tid vil være 69 år, hvilket vil placere hende i gruppen af ældre præsidentkandidater. Det bliver nu næppe det, der afholder Hillary, hvis hun beslutter sig for ikke at stille op. Skulle alder være et tema, så kan det håndteres ved at vælge en yngre vicepræsidentkandidat, som eventuelt kan overtage, efter præsidenten har siddet en periode. Det var i sin tid den model, republikaneren Bob Dole arbejdede ud fra ved valget i 1996, hvor han, ganske vist uden held, forsøgte at vippe Hillarys mand, Bill, af pinden.
Et andet bud hos Demokraterne, kunne være 54-årige New York guvernør, Andrew Cuomo. Han er søn af den berømte New York guvernør i 1980’erne, Mario Cuomo, der i sin tid blev nævnt som mulig præsidentkandidat, men som aldrig stillede op. Andrew Cuomo har gjort en god figur som guvernør i The Empire State siden han tiltrådte tilbage i 2010 og nævnes som en af stjernerne hos Demokraterne.

Slut for Romney
Hos Republikanerne skal man også finde en ny kandidat efter Mitt Romneys nederlag. Det er ikke sandsynligt, at Romney vil gøre forsøget en gang til. Han tabte primærvalgkampen i 2008 til John McCain og har nu haft chancen som sit partis nominerede, men tabte til Obama, trods en amerikansk økonomi, der har haft det bedre og en ledighed på 7,9 procent. Under andre omstændigheder ville det have været et udgangspunkt, der burde være til at vælte den siddende præsident på, men det formåede Romney ikke, og det taler imod, at han får en ny chance. Samtidig taler historien heller ikke for, at en tabende kandidat kommer tilbage fra et nederlag og sejrer. Den bedrift er det kun Richard Nixon, der i nyere tid kan prale med, da han efter at have tabt til John F. Kennedy i 1960, kom tilbage ved valget i 1968, og sikrede sig den samlede sejr over Hubert Humphrey.

Ryan vil prøve igen
Der er tre oplagte republikanske bud på præsidentkandidater netop nu. Den ene er Romneys vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, der med sine blot 42 år, har mange år tilbage i politik. Hans økonomiske politik har en stærk appel til det republikanske bagland, og han har spillet en central rolle for sit parti i Repræsentanternes Hus. Samtidig er han ikke på noget tidspunkt faldet igennem i kampagnen, som eksempelvis Sarah Palin gjorde det i 2008, hvorfor han vil være en yderst sandsynlig kandidat igen i 2016.
En anden, der er værd at holde øje med i præsidentkandidatregi, er senator Marco Rubio fra Florida, som siden 2011 har været en del af det republikanske mindretal i Senatet. Rubio er med sine 41 år en ung mand i politisk sammenhæng, men ligner en fremtidens mand, og hvis ikke han selv stiller op i 2016, er han et rigtig godt bud på en republikansk vicepræsidentkandidat. Ikke mindst fordi han ville kunne være med til at sikre den vigtige svingstat, Florida, som også i 2016 vil spille en central rolle i præsidentvalgkampen.

Christie den mest oplagte kandidat
Den mest sandsynlige kandidat hos Republikanerne i 2016, er imidlertid New Jerseys guvernør, Chris Christie, der for få dage siden optrådte side om side med præsident Obama, da orkanen Sandy havde raseret store dele af ’The Garden State’. Christie er en populær mand i det republikanske parti og holdt hovedtalen på partikonventet i sommer. Mange havde håbet, at han havde haft lyst til at stille op ved det netop overståede valg. Men sådan blev det ikke, og vejen er nu banet for, at Christie i 2016, kaster sig ud i en landsdækkende valgkamp. Den bramfrie guvernør nyder mange vælgeres gunst og vil være svær at hamle op imod for andre republikanske kandidater.

Den aktuelle valgkamp er hermed overstået, og de indledende øvelser til den kommende er så småt ved at gå i gang. Meget kan nå at ændre sig i løbet af de kommende år, men som den politiske virkelighed ser ud netop nu, vil det langt fra være usandsynligt, hvis vi kommer til at se ovenstående kandidater spille centrale roller ved præsidentvalget i 2016.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen