Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Obama har vind i sejlene igen

Amerikanerne er tilfredse med præsident Obamas embedsførelse, viser nye tal fra RealClearPolitics. Et flertal mener fortsat, at USA generelt er på den gale kurs, men også denne kurve synes Obama at have knækket

Natten er mørkest lige før daggry, lyder et gammelt ord. Noget kunne tyde på, at det også er tilfældet for præsident Obama i øjeblikket. For efter at have kæmpet med høj ledighed, dårlig økonomi og en svindende opbakning i befolkningen, lysner det for den genvalgte præsident. Således viser nye tal fra RealClearPolitics, at Obamas formkurve er opadgående, og at et flertal på 50,8 procent af amerikanerne mener, at han gør det godt som præsident. 46,7 procent mener det modsatte.

Dermed fortsætter Obama den tendens, der så småt var ved at få fat allerede før han blev genvalgt den 6. november i år, nemlig, at stadig flere amerikanere bliver tilfredse med hans indsats, mens stadig færre er utilfredse.
Obama er dog fortsat langt fra den massive medvind han havde, da han blev indsats som præsident den 20. januar 2009. Den gang var det omkring to tredjedele af den amerikanske befolkning, der bakkede op om ham, hvilket var usædvanlig højt selv for en nyvalgt præsident. Siden hen har den stigende ledighed og den dårlige amerikanske økonomi fået barberet gevaldigt af opbakningen, men i takt med, at ledigheden gennem en tid har været faldende, og økonomien langsomt, men sikkert er i bedring, er opbakningen til præsidenten begyndt at vende tilbage.

USA på ret kurs igen
Hvad angår den generelle vurdering af, hvordan USA som nation klarer sig, ser Obama også ud til at have vendt skuden. Ganske vist mener et flertal af amerikanerne, helt nøjagtigt 53,3 procent, fortsat, at USA er på den gale kurs som land, mens blot 41,5 procent mener det modsatte. Det ændrer dog ikke på, at antallet af skeptikere er faldende, mens antallet af positive tilkendegivelser vokser.
Noget kunne altså tyde på, at præsident Obama, efter en svær første valgperiode har mulighed for, at den anden vil blive en noget bedre en af slagsen. Tallene fra RealClearPolitics er i hvert fald en klar indikator på, at stadig flere amerikanere ser lysere på fremtiden end tidligere, og at de er tilfredse med den præsident, de netop har genvalgt.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen