Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Klimapanelet

Obama og Paven i fælles klimafront

USA’s præsident har fået en uventet allieret i sin kamp mod klimaforandringer. Pave Frans udtrykte nemlig i sidste uge sin opbakning til klimasagen. Paven opfordrede til handling. I USA og i resten af verden.

Ved Pave Frans’ besøg i USA i sidste uge slog Hans Hellighed et slag for klimaet. Det overordnede budskab var, at det er en fælles pligt at reagere på klimatruslen. Men har det blot symbolsk værdi, at Paven har sagt, at klimaforandringer skal bekæmpes? Både ja og nej. For Paven har jo som sådan ikke nogen direkte politisk indflydelse. Men med sine udtalelser i Guds eget land, forsøgte han at bringe klimaforandringer op på et niveau i de højere luftlag. Et niveau som ligger over politik, religion og penge. I talen var der en ganske klar opfordring til verdens ledere. Der skal opnås klimakonsensus. Og det skal opnås nu.

Der er flere end en milliard katolikker på verdensplan, hvoraf omkring 70 millioner bor i USA. Netop derfor er det vigtigt, at Paven har meldt sig selv og den katolske kirke ind i klimakampen. Selvom mange måske mener, at klimaforandringer ikke er et anliggende for Paven, så skal man ikke underkende, at der også er mange, som inspireres af det, Paven siger. Derfor kan Pavens tale skabe større tilslutning om klimasagen.
USA er uhyre vigtig for at opnå en god aftale på COP21 i Paris. Og Obama vil rigtig gerne. Godt nok er USA’s udspil frem mod klimatopmødet ikke tilstrækkeligt ambitiøst. Men det største problem ligger faktisk på den føderale hjemmebane. Der er lagt op til klimakrig mellem Obama og Kongressen, når præsidenten kommer hjem fra klimatopmødet. Men med Paven har Obama fået en uhyggelig stærk allieret i slaget med Kongressen.

Republikanere har traditionelt set opbakning fra katolske vælgere i USA. Og det kan give bagslag, hvis man lægger sig ud med selveste Paven. Derfor er det muligt at republikanske kritikere af internationale klimaaftaler toner pessimismen en smule ned. Klimakrigen i USA frem mod COP21 er indledt. Og den vil fortsætte i lang tid efter COP’ens afslutning. Heldigvis er Hans Hellighed på klimaets side.

Written By

Tue Sander Hansen er bachelor i amerikanske studier og engelsk fra CBS med speciale i forholdet mellem lokal statslig og føderal klimapolitik i USA, samt master i globale studier fra RUC med speciale i global klimapolitik. Redaktør på antologien ‘Klimakrisen’, der udkom i maj 2015. Tue styrer ‘Klimapanelet’ og er tilknyttet Kongressen.com som klimaanalytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen