Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Obamas nye sikkerhedspolitiske team

John Brennan og Chuck Hagel skal løfte arven efter henholdsvis David Petreaus i CIA og Leon Panetta i Pentagon. Udnævnelserne var ventede, men især udnævnelsen af Brennan tolkes som en yderligere militarisering af CIA, da Brennan tidligere har stået i spidsen for det amerikanske droneprogram

I denne uge kom de længe ventede nomineringer til to af de vigtigste poster i Præsident Obamas nationale sikkerheds team. Præsident Obama nominerede mandag republikaneren Chuck Hagel til posten som forsvarsminister og sin anti-terror rådgiver John Brennan til posten som direktør for efterretningstjenesten Central Intelligence Agency, bedre kendt som CIA.

Brennan og dronerne
Brennan er egentlig ikke et så overraskende valg som ny direktør for CIA, efter David Petraeus valgte at trække sig efter afsløringen af en udenomsægteskabelig affære. I Obamas første præsidentperiode har Brennan stået i spidsen for det drone program, som Obama har anvendt med stor effekt til at bekæmpe Al-Qaida. Selve droneprogrammet ligger i CIA regi, men John Brennan har været manden med fingeren på aftrækkeren. Han har været en del af ‘Den Hellige Treenighed’ i terrorbekæmpelse, som er de mænd, der beslutter, hvem der skulle være mål for næste droneangreb.

Med John Brennan ved roret i CIA er der mange, der forventer en yderligere militarisering af CIA. En trend som mange så som allerede værende intensiveret, da Obama udpegede general David Petraeus som direktør i efteråret 2011. Udpegelsen af Petraeus var for mange et tegn på, at Obama administrationen ønskede at lægge mere vægt på den militære del af CIA’s arbejde – nemlig droneangrebene.

Nu mener mange, at droner vil få en endnu større rolle, da Brennan ser droner som et vigtigt redskab i USA’s kamp mod Al-Qaida og andre terrorgrupper, som kan true USA, samt hans hidtidige rolle i udvælgelsen af mål.

Obamas ønske om militær nedtrapning
Mange ser en risiko ved en sådan yderligere militarisering, idet det kan tage fokus væk fra traditionelt efterretningsarbejde, som ellers skulle være CIA’s kernekompetence. Derfor snakker kritikere af CIA’s droneprogram om, at man bør flytte denne opgave over til Pentagon, da det er en militær opgave at udføre sådanne opgaver.

Men Obamas udpegelse af Brennan som direktør for CIA og det store fokus på droner som et effektivt middel i krigen mod Al-Qaeda giver god mening, set i sammenhæng med Obamas overordnede ønske om at trappe USA’s internationale militære engagementer ned og fokusere på de umiddelbare trusler mod amerikansk sikkerhed. Derfor vil droneprogrammet nok forsætte med at blive prioriteret, og det vil være naturligt, hvis Brennan vil søge at forsætte med at lede droneprogrammet, som han reelt har gjort de sidste mange år.

Republikaneren der passede perfekt
Nomineringen af Chuck Hagel til posten som forsvarsminister er måske kommet bag på nogen, men han er også et helt naturligt valg til posten, set i forhold til Obama administrationens hidtidige forsvars- og udenrigspolitik og de udfordringer, man står overfor i Pentagon.

Hagel er republikaner, men hans meninger om forsvars- og udenrigspolitik stemmer mere overens med den politik, som har været ført under Obama, end med sine partifæller.
Hagel er klassisk realist i den forstand, at han mener at USA skal afholde sig fra krige, som ikke umiddelbart truer USA’s sikkerhed, og han mener, at USA bør søge et så lille militært fodaftryk så muligt rundt om i verden.

Hagel skal trimme budgetterne
Han vil angiveligt også være mere villig til at kigge på besparelser i forsvaret end hans forgænger Leon Panetta, og han kan derfor være en nyttig person for Obama at have som leder for Pentagon, når der skal kæmpes om budgetter i den kommende periode.

Man skal dog ikke tro, at Hagel udelukkende vil være fokuseret på at opnå besparelser. Han har ry for at have de soldater, som skal udkæmpe USA’s krige når det er nødvendigt, som sin allerhøjeste prioritet. Hvis han bliver udnævnt, vil han være den første Vietnamveteran, der har stået i spidsen for Pentagon. Hans erfaringer som menig i Vietnamkrigen ligger til grund for hans politiske holdninger til krig, og han har altid gået meget op i soldaternes ve og vel. Som Obama sagde ved den officielle nominerings ceremoni:
”In Chuck Hagel our troops see a decorated combat veteran of character and strength. They see one of their own.”

Et stærkt team
Hagel har desuden, ud over at matche rent politisk med Obama-administrationen, den fordel, at han vil præsentere en stor udfordring for den republikanske opposition. De vil have svært ved at bekæmpe en politiker som kommer fra deres egne rækker, og som argumenterer for politik som reelt set er traditionel republikansk, men som er blevet overtaget af Demokraterne de seneste fire år.

I udpegelsen af Chuck Hagel og John Brennan har præsident Obama altså valgt et stærkt team til fortsættelsen af den politik, som han har ført de sidste fire år. En kontinuitet der er brug for med de udfordringer som det amerikanske sikkerhedsapparat står overfor både internationalt, men også indenrigspolitisk og økonomisk.

Spørgsmålet er, om vi har set det sidste til den tidligere CIA-chef, David Petreaus. Noget kunne tyde på, at det ikke er tilfældet. Læs mere her på Kongressen.com.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen