Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Obamas popularitet i frit fald

De seneste måneders debat om Syrien har gjort ondt på præsident Obamas opbakning i befolkningen. Et klart flertal af amerikanerne mener ikke, at deres præsident gør et godt stykke arbejde. Og tendensen er klar – stadig flere vælgere er skuffede over deres commander in chief

Der er ikke meget at råbe hurra for i Det Hvide Hus i disse dage. Konflikten i Syrien giver fortsat anledning til dybe panderynker, den seneste jobrapport var langt fra så god som forventet og den foretrukne kandidat til posten som Centralbankchef, Larry Summers, har trukket sit kandidatur. Bare for at nævne et par eksempler fra de sidste par dage. Men selv om det kunne lyde som mere end rigeligt, ja, så er befolkningens opbakning til deres præsident dalende.
De seneste tal fra RealClearPolitics viser således, at blot 43,6 procent af amerikanerne mener, at Obama passer jobbet som præsident tilfredsstillende. Omvendt mener 50,9 procent, altså mere end hver anden, at der er plads til forbedringer hos manden med nøglerne til 1600 Pennsylvania Avenue.

Tallene er i sandhed dyster læsning for Barack Obama. Ikke mindst fordi tendensen i tallene ikke er til at tage fejl af. Flere og flere bliver utilfredse, mens antallet af tilhængere svinder ind. Således er Obamas popularitet dalet fra 50 procent i midten af april til det nuværende niveau på 43,6. I samme periode er antallet af utilfredse vælgere steget fra 45,6 procent til det nuværende niveau på 50,9. Dermed fortsætter 2013 med at være et regulært katastrofeår for præsident Obama, der lige siden genindsættelsen tilbage i januar, har måttet konstatere, at hans stjernestatus blandt vælgerne ikke længere er, hvad den engang var.

Nationen på det gale spor
Heller ikke i spørgsmålet om, hvorvidt amerikanerne generelt mener, at deres land er på rette kurs, er der opmuntring at hente for den trængte præsident. Tværtimod mener hele 61,2 procent af vælgerne, at USA er på det gale spor, mens blot 27,4 mener det modsatte. Tal, der har ligget nogenlunde stabilt de seneste måneder, om end med en svag stigning i antallet af bekymrede vælgere.

Lidt medvind til kongresmedlemmerne
I det hele taget står det mere end almindelig sløjt til med befolkningens opbakning til de folkevalgte i Washington D.C. i øjeblikket. Eneste lyspunkt i ellers dystre tal er, at vælgerne langsomt er begyndt at føle en større tilfredshed med den lovgivende forsamling på Capitol Hill. I løbet af den seneste måned, er den negative kurve så småt begyndt at knække og hvorimod det i slutningen af august var hele 77 procent af vælgerne, der var utilfredse med kongresmedlemmernes indsats, er det tal nu nede på 73,2. Omvendt er antallet vælgere, der nu er tilfredse med Kongressens arbejde, steget fra 15 til 18,8 procent i løbet af de seneste uger.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen