Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Obamas våbenstramning har begrænset effekt

En berørt præsident Obama præsenterede i går en række stramninger af den amerikanske våbenlovgivning. En handling, der straks sendte samtlige republikanske præsidentkandidater op i det røde felt. Og en handling, som formentlig ikke vil have den helt store effekt

Han er ellers kendt som Mr. Cool. Hans medarbejdere har tit omtalt ham som ´No Drama Obama´. Men i går, lidt over middagstid i Washington D.C., gav Obama for en stund følelserne frit løb. Anledningen var præsentationen af de stramninger af våbenlovgivningen, Obama længe i de seneste tid har barslet med. Hen mod slutningen af præsentationen faldt talen på tragedien i Newtown for godt tre år siden, hvor 26 mennesker, heriblandt 20 børn, mistede livet, da en gal mand åbnede ild på en lokal skole. Allerede i kølvandet på Newtown-tragedien forsøgte Obama at få strammet våbenlovgivningen, men mødte modstand på Capitol Hill. Allerede den gang lyste frustrationerne ud af Obama over, at selv ikke en så meningsløs hændelse som den i Newtown ikke kunne få Republikanerne med på at ændre lovgivningen og som minimum indføre et udvidet baggrundstjek i forbindelse med våbenkøb. Men nej. Et nej, partiet har stået fast på lige siden har stået fast på. Og som nu til sidst har fået Obama til selv at skride til handling. Men glemt Newtown, det havde Obama tydeligvis ikke, hvilket kom til udtryk i form af tårer, da talen faldt på netop dette.

Obamas våbenstramninger har – forventeligt – sendt samtlige af de republikanske præsidentkandidater op på barrikaderne i forargelse over, hvad de betegner som forfatningsstridig lovgivning fra præsidentens side. Lovgivning, som ville blive rullet tilbage øjeblikkeligt under en republikansk administration, uanset, hvem personen bag skrivebordet i det ovale kontor så måtte være.

Hos Demokraterne bakkede Hillary Clinton straks op om præsidentens handling og lod forstå, at Obama gjorde det rigtige og at hun agtede at videreføre denne kurs under en fremtidig Clinton-administration.

Begge dele var nogenlunde forventeligt, og som udgangspunkt ikke noget, der ændrer dynamikken i valgkampen. Andet end at det måske graver kløfterne mellem partierne endnu dybere. Hvis det efterhånden snart er muligt.

Det store spørgsmål er selvfølgelig: Virker det her? Det triste svar er, at det gør det formentlig ikke. Tiltagene fra Obamas side er museskridt på en meget lang vej mod færre skudepisoder i USA. Det bliver desværre langt fra sådan, at det nu er slut masseskyderier som dem vi så i Newtown, Columbine og Virginia Tech for nu bare at nævne tre ud af en kolossal lang liste. Skulle det ske, ville det kræve en langt større ændring af både våbenlovgivningen og en generel ændring af den amerikanske samfundskultur, hvad angår våben. Og ingen af delene er lige om hjørnet.

Når Obama alligevel vælger at skride til handling, så er det fordi han må sande, at han ikke har andre muligheder end at gå solo på det her område. Og for at kunne sige, at han som præsident i det mindste har forsøgt at dæmme op for skyderierne. For desværre er det næppe sidste gang, at Obama kommer til at forholde sig til tragedier, hvor uskyldige mennesker har mistet livet på grund af skydevåben. Det sker alt for ofte i USA. Og vil formentlig også gøre det selv om Obama nu strammer lovgivningen.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen