Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Og dette års Oscar går omsider til… Leonardo DiCaprio

Han har været nomineret flere gange. Og burde vel også have fået den mindst et par gange. Men på søndag ser det omsider ud til, at Leonardo DiCaprio vinder sin første Oscar for sin rolle i ´The Revenant´.

Af Anders Agner Pedersen, redaktør, og Mette Laursen, redaktionschef

Lad os starte denne artikel med en forudsigelse: På søndag vinder Leonardo DiCaprio Oscar for bedste mandlige hovedrolle. Præstationen i dramaet ´The Revenant´ har taget anmelderkorpset med storm, og både Golden Globe og BAFTA har belønnet den 41-årige med priser for rollen.
Det er en god måneds tid siden, at ´The Revenant´ havde dansk premiere. Anmelderne var generelt rundhåndede med stjernerne, om end enkelte pippede lidt rundt i krogene om, at filmen var lidt langtrukken. Men at dette omsider ville være filmen, der sikrede DiCaprio sin første Oscar, var der bred enighed om.

Det er ikke første gang, DiCaprio er i spil til en Oscar for sit skuespil. Det har han været intet mindre end fire gange. Første gang var for rollen i ´What´s eating, Gilbert Grape?´. Her var DiCaprio nomineret som bedste mandlige birolle. Herefter fulgte nomineringer for hovedrollerne i filmene ´The Aviator´, ´Blood Diamond´, ´The Wolf Of Wall Street´ og nu altså ´The Revenant´.

Leonardo DiCaprio er en af de skuespillere, der nyder bred anerkendelse hos både det mandlige og det kvindelige publikum. Sådan var det ikke helt i starten. I hans yngre dage, knuste han pigehjerter på striber med roller i film som ´Romeo And Juliet´ og ´Titanic´. Den gang syntes drengene, at han var lidt irriterende. Og i hvert fald ikke en mand, hvis film, man tog rødderne med ind for at se en film med.

Men med roller i film som ´The Beach´, ´Catch Me If You Can´ og ´Gangs Of New York´ måtte hele verdens publikum lette på hatten og erkende, at pigernes helt også var en fremragende skuespiller, der var garant for gode film. Prøv bare at se en liste over ti af de film, DiCaprio i sin karriere indtil videre har spillet med i:
1) The Revenant
2) Django Unchained
3) Inception
4) Gangs Of New York
5) The Departed
6) The Aviator
7) The Wolf Of Wall Street
8) Titanic
9) The Beach
10) Revolutionary Road

Og så mangler man stadig at nævne film som ´Romeo And Juliet´, ´J. Edgar´, ´Shutter Island´, ´Man In The Iron Mask´, ´What´s Eating, Gilbert Grape?´, ´The Basketball Diaries´ ´Catch Me If You Can´ ´Blood Diamond´, ´Body Of Lies´ og ´The Great Gatsby´.

Med andre ord: DiCaprio rimer på kvalitet. Så meget desto mere mærkværdigt er det også, at han fortsat har sin første Oscar til gode. For der er tydeligvis ikke tale om, at DiCaprio af og til rammer bolden. Han banker den som udgangspunkt ud af stadion hver eneste gang, mere eller mindre. Men nu skulle den med præstationen i ´The Revenant´ omsider være hjemme. Og DiCaprio kan udskifte ordet ´nominee´ ud med ´winner´ efter Academy Award.

At Leonardo DiCaprio er en af verdens største og dygtigste skuespillere, gør ham samtidig til et af sladderbladenes foretrukne ofre. Og da DiCaprio, trods sine 41 år, hverken er gift eller har børn, men i stedet jævnligt skifter ud mellem diverse fotomodeller, er der stof nok til at fylde både halve og hele ugeblade.
Charlatan-tilværelsen har dog aldrig været af en sådan karakter, at den har skygget for DiCaprios præstationer på lærredet. Modsat mange af sine kolleger har han konsekvent nægtet at indvie offentligheden i sit privatliv, og når han taler om andet end sine film, så er det gerne om politiske budskaber. Især klimadagsordenen står højt på DiCaprios prioritetsliste, og han deltager ofte i konferencer og arrangementer om klima og bæredygtighed, blandt andet i FN-regi.

Indtil videre har DiCaprio dog holdt sig fra at spille roller i politiske film. Eller i hvert fald roller i film, der direkte handler om politik. Dermed ikke sagt, at hans film ikke har politiske budskaber. For det har de i den grad. Seneste bevis på dette var ´The Wolf Of Wall Street´, der var en klar opsang til folkene i finanssektoren, der var med til at udløse finanskrisen.

Der skal imidlertid ikke meget fantasi til at forestille sig DiCaprio i en politisk rolle. Men hvis og hvornår det sker, må tiden vise. Næste store filmprojekt for DiCaprio har titlen ´Kerouac´ og handler om beatnik-forfatteren Jack Kerouac, hvis bestseller ´On The Road´ er fast inventar i mangt en bogreol rundt om på kloden. Endnu er det sparsomt med oplysningerne om filmen, men mon ikke der er grundlag for at antage, at det er værd at se? Sådan plejer det at være, når DiCaprio er med.

Og derfor er det også både forventeligt og fuldt fortjent, hvis søndag omsider bliver dagen, hvor Leonardo DiCaprio skriver sig ind i Oscar-historien om vinder i kategorien bedste mandlige hovedrolle.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen