Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Ohio afgør formentlig valget igen i 2016

´As goes Ohio so goes the nation´, lyder et valgsprog i USA. I morgen går den berømte svingstat til primærvalg. Og det store spørgsmål er, om John Kasich kan vinde sin hjemstat, eller om Donald Trump løber med sejren i The Buckeye State

Hvis du skal besøge én stat, under amerikanske valg, så bør det være Ohio. Midvest-staten, der støder op til den enorme Lake Erie på grænsen til Canada, og som ligger 7-8 timers kørsel stik vest for New York, emmer altid af politisk drama og intensitet i dagene op til afgørende valg. Ohio er ofte en af de mest centrale delstater ved både primærvalg og præsidentvalg i USA, og så er det samtidig en mikrokosmos af hele landet. Du kan således møde alle typer amerikanere her; både rigmænd, rednecks, sorte, unge og middelklassekvinder.

Symbolikken klæber altid til Ohio. De seneste 50 år er vinderen, under præsidentvalget her, blevet præsident. For fire år siden vandt Obama eksempelvis med to procentpoint foran Mitt Romney og snuppede dermed statens 18 valgmænd. Vinderen af primærvalgene bliver tit også partiets endelige kandidat. Det skete for George W. Bush i 2000, John McCain i 2008 og Mitt Romney i 2012. Ligesom det gjorde sig gældende for Bill Clinton i 1992 og for Al Gore i 2000. Dog tabte Obama i 2008 snævert til Hillary Clinton, og han er altså undtagelsen, der bekræfter reglen.

Jeg har selv boet, arbejdet og rejst flere gange i Ohio, og det slår mig altid, når jeg vender tilbage, hvor forskelligartet delstaten er. Det gælder både geografisk og befolkningsmæssigt. I det flade nord ligger de store industribyer Cleveland, Toledo, og i midten Columbus, hvor der er mange højtuddannede og velhavende mennesker, der typisk stemmer demokratisk. Omvendt er det sydlige Ohio mere grønt og bakket og i højere grad domineret af mindre byer og landområder, hvor folk er mere konservative og religiøse. Her står republikanerne stærkest.

Ohio er med andre ord en stat med enorm stor diversitet og sociale forskelle på tværs af regioner og distrikter. Det betyder også, at vælgerne er meget forskellige, og valgene tit bliver ekstremt tætte her. En bekræftelse på den tendens: I de sidste 50 år har der været afholdt 13 præsidentvalg i staten. I syv af dem har en republikaner vundet Ohio. I seks af dem er sejren til gengæld gået til en demokrat. Staten bliver ikke uden grund betegnet som sving-staternes moder.

At Ohio er så ekstremt vigtig betyder også, at kandidaterne bruger mange af deres timer og penge i staten. Jeg oplevede det selv i 2012, da jeg kørte ind over grænsen fra Indiana. Pludselig blev jeg bombarderet med reklamer i radio og tv, ligesom bumberstickers og yardsigns med kandidaterne fyldte betydeligt mere i landskabet. Politikerne sender ofte hele hære af frivillige fodfolk ud i småbyerne for at stemme dørklokker og ringe stemmer hjem, ligesom de politiske stjerner selv frekventerer haller, skoler og fodboldstadions i ugerne op til valget.

I 2012 oplevede jeg i de sidste dage inden valget Mitt Romney på en forblæst mark i Cincinnati sammen med 18.000 republikanere, ligesom Obama inviterede mig og 20.000 demokrater til politisk rally og koncert med Jay-Z og Bruce Springsteen i en gigantisk hal i Columbus. Ohio er vigtig. Det ved politikerne, og det ved vælgerne. Jeg talte blandt andet med en mand i en vælgerkø, der stemte Obama. Han havde boet i Washington DC de sidste mange år, men havde alligevel beholdt en adresse i sin lille hjemby i Ohio for at kunne stemme her. Ved hvert valg tog han så turen tilbage til Ohio for at stemme. ”Det er jo her, det tæller,” sagde han.

Igen i år bliver Ohio helt central, både i primær- og præsidentvalg. Af samme årsag, har vi også set flere af dette års kombattanter turnerer rundt i staten i de sidste dage inden valget tirsdag. Hos Demokraterne fører Hillary Clinton med 8 procentpoint foran Sanders, ifølge RealClearPolitics’ vægtede meningsmålinger. Clinton står stærkt blandt kvinder og sorte i staten, ligesom hun har godt fat i vælgere fra små industrivirksomheder. Samtidig har Sanders socialistiske budskaber om mere kontrol med Wall Street ikke rigtigt haft genklang i disse egne, og Ohio kan derfor være med til at banke det sidste søm i Vermont-senatorens præsidentkiste.

Hos Republikanerne står rigmanden Donald Trump til gengæld til en marginal sejr (to procentpoint hos RealClearPolitics) foran den lokale guvernør John Kasich. Valget er ekstra spændende her, fordi partiets 66 delegerede i Ohio bliver fordelt efter winner-takes-all princippet. En sejr til Trump, sammen med sejre i Illinois og Florida, hvor han fører mere sikkert, kan betyde, at Trump bliver meget svær at indhente for de republikanske modkandidater. Samtidig vil et nederlag i hjemstaten formentlig betyde at Kasichs kampagne, som i lang tid har kørt på pumperne, vil være nødt til at dreje nøglen endeligt om. Ohio kan med andre ord gå hen og blive begyndelsen på enden for det republikanske establishment.

Written By

Emil Lee Madsen er uddannet Cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Ohio. Forfatter til bogen ’Rombama’ om 2012-valgkampen og blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På? og ‘Fiktionens Magt’. Analyserer hver måned den lovgivende forsamling på Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen