Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

MemberPress-test

Økonomi og klima i fokus, hvis Obama genvælges

Præsident Obama bør fortsat fokusere på økonomien og desuden rette fokus mod klimaforandringerne, hvis han bliver genvalgt på tirsdag. Sådan lyder den klare opfordring fra formanden for Democrats Abroad i Danmark

Der er ikke noget at sige til, at præsident Obama hurtigt blev gråhåret, efter han og familien var flyttet ind i Det Hvide Hus. De forgangne fire år har været hårde for Amerika med en økonomi i knæ og en ledighed, der på sit højeste var lige omkring ti procent. Samtidig var USA fortsat involveret i to krige i henholdsvis Irak og Afghanistan, og forholdet mellem Demokraterne og Republikanerne var elendigt. Derfor har Obamas første embedsperiode været både hård og udfordrende.
På tirsdag beslutter amerikanerne så, om de mener, at Obama har løst opgaven godt nok til, at de vil lade ham fortsætte yderligere fire år, eller om de i stedet foretrækker at lade Mitt Romney overtage ejendommen 1600 Pennsylvania Avenue. Lige nu er der dødt løb i målingerne, og valget tegner til at blive en regulær gyser.

Mere fokus på klimaet
Hos Democrats Abroad i Danmark både tror og håber man på, at præsident Obama bliver genvalgt og dermed får yderligere fire år som ’commander in chief’. Hvis genvalget bliver en realitet, er der ifølge formanden, David Miller, ingen tvivl om, hvad der bør være Obamas hovedfokus i frem mod 2016:
”Jeg tror, Obama vil fortsætte med at have sit hovedfokus på økonomien. Det er centralt. Som James Carville plejede at sige: ’It’s the economy, stupid!’ Sådan er det fortsat. Så jeg tror, at præsident Obama vil fortsætte arbejdet for en stærk amerikansk økonomi.  Men jeg håber virkelig, at han vil begynde at fokusere mere på klimaet og klimaforandringer. Han er simpelthen nødt til at gøre noget ved det område. Ellers vil det skade hans eftermæle.”

Det har været begrænset, hvad præsident Obama har brugt af tid på netop klimaforandringerne, siden han tiltrådte som præsident den 20. januar 2009. Klimatopmødet i København i december samme år blev et regulært flop, og selv om Obama var til stede i Bella Center, så har klimaet ikke stået særlig højt på præsidentens prioritetsliste. Men det skulle gerne ændre sig i en eventuel anden valgperiode, siger David Miller:
”Jeg håber virkelig, at han vil bruge mere tid på klimaet. Hele samfund kollapser på grund af klimaforandringerne i mange lande. Og det vil fortsætte. Om fem år vil det være endnu værre, end det er nu. Det forsvinder ikke. Og det sker i et tempo, der er langt hurtigere, end selv eksperterne havde forventet. Så han er nødt til at gøre noget, og USA er nødt til at gå forrest. Spørgsmålet bliver naturligvis, om den amerikanske regering vil være med til at gennemføre lovgivning, som gør, at den nye grønne teknologi kan blive taget i brug. Det mener jeg virkelig, at præsidenten bør fokusere på. Det er det, der skal være hans eftermæle.”

Behov for bæredygtighed
Ifølge David Miller behøver det langt fra at være et enten eller spørgsmål for præsident Obama, om hvorvidt han vil fastholde fokus på økonomien, eller om han vil rette fokus på klimaproblemerne. Tværtimod harmonerer de to ting fint, og der kan endda være god økonomisk ræson i at investere i grøn energi. Men amerikanerne skal snart til at komme ud af starthullerne, påpeger David Miller:
”Sidste sommer var der 18 centimeter vand i min kælder. Det samme skete samme året før på grund af massivt regnvejr. Vi oplever i øjeblikket regnvejr på en helt anden skala end tidligere. Der er tornadoer og senest orkanen Sandy i New York. Der plejede at være tornadoer i det område omkring hver tyvende år. Nu sker det et par gange om året. Så stod det til mig, så blev der rettet fokus mod at skabe bæredygtige byer, hvor man investerede i grøn teknologi og dermed også kunne eksportere det. Det kunne sagtens ske med Danmark som rollemodel,” siger David Miller og uddyber:
”Det, der for alvor er brug for, er ikke nødvendigvis vækst, men snarere bæredygtighed. Vi har brug for at skabe et samfund i balance. Det var det, jeg ville arbejde for. Og så fastholde det. Det er sådan, det bør og skal være. Så det håber jeg, at præsident Obama vil fokusere på, når han er blevet genvalgt.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen