Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Oprahs opråb

Ved nattens Golden Globe uddeling holdt Oprah Winfrey en tale, der flere gange undervejs fik stående ovationer. Og spekulationerne om, hvorvidt fru Winfrey har tænkt sig at optrappe sit politiske engagement på den ene eller anden måde, tager til i styrke

Når Donald Trump i dag vågner i sin seng i Det Hvide Hus, rækker ud efter sin telefon og trykker på Twitter appen, er der langt fra sikkert, at han bryder sig om, hvad han ser. For i nat dansk tid blev der holdt en tale i Los Angeles, som har fået de sociale medier til at eksplodere i spekulationer med udgangspunkt i følgende ide:
‘Oprah For President 2020’

Helt grebet ud af den blå luft er ideen ikke. Tværtimod faktisk. Allerede før nattens tale, har der i de politiske kredse i DC været snak om, hvorvidt den berømte talkshowvært, medieboss, forfatter og skuespillerinde kunne tænkes at være på vej ind i politik. Måske endda som præsidentkandidat i 2020.

Jeg vil ikke gå så langt som til at sige, at det er hævet over en hver tvivl, at hun stiller op. Der er vi slet ikke. Selv om hendes tale ved Golden Globe i nat var både overbevisende, retorisk stærk, fyldt med klare politiske holdninger og budskaber. Men at vi kommer til at høre mere til Oprah i den politiske debat både i år og frem mod 2020, er jeg ganske sikker på.

Talen, hun holdt i nat, tog fat i mange af de tematikker, der lige nu præger den politiske debat i USA. #MeToo, splittelsen i samfundet, angrebene på pressen med videre. Emner, der bliver diskuteret flittigt i DC, og som Oprah adresserede i sin tale. På yderst effektiv vis.

Jeg sad flere gange under talen og tænkte, at den lige så godt kunne have været holdt på et demokratisk partikonvent. Den lød som en valgkampstale.

Derfor er det heller ikke uden grund, at der lige nu er fuld gang i spekulationerne om, hvad fru Winfrey har af fremtidsplaner.

Kan hendes kandidatur flyve, hvis det er den vej, hun går? Ja, det vil det formentlig godt kunne. Af flere grunde. For at politisk erfaring ikke længere er et kardinalpunkt hos vælgerne, når de skal vælge deres præsident, har valget af først Obama og efterfølgende Trump vist. Obama havde kun små to års erfaring fra Senatet, inden han stillede op ved 2008-valget og Trump havde lige nøjagtig nul minutters politisk erfaring inden han vandt 2016-valget. Hun har den store fordel at alle kender hende. Alle amerikanere ved, hvem Oprah er. Alle ved, hvad hun står for. Alle kender hendes historie. Trump havde samme fordel, og især i første del af primærvalgkampen, er genkendelighed afgørende for en kandidat. Uanset partifarve. Samtidig vil hun kunne det, som Hillary Clinton ikke formåede, nemlig mobilisere kvindelige vælgere, appellere til minoriteterne og så skal man ikke glemme, at hun er fra Midtvesten, hvor det kneb for fru Clinton med at høste stemmer. Hvilket er af afgørende betydning. Og hun vil næppe heller have svært ved fundraising delen af en valgkamp.

Er det så det samme som, at det er givet, at hun stiller op? Nej, ingenlunde. Men… Når spekulationerne om, hvorvidt hun kunne tænkes at være i spil nu blusser op igen i kølvandet på hendes Golden Globe tale, så skyldes det ikke kun, at det var en virkelig stærk tale. Det skyldes også, at det lige nu er lidt svært at få øje på den oplagte demokratiske 2020-kandidat. Flere navne nævnes som muligheder. Kirsten Gillibrand, Kamala Harris, Elizabeth Warren. Og nå ja, Joe Biden og Bernie Sanders, for nu bare at nævne fem. Der er dog ikke noget, der tyder på, at partiet er ved at samles om en af de førnævnte. Banen er med andre ord fortsat åben. Modsat årene frem mod 2016-valget, hvor det stod mejslet i granit, at man kørte med Clinton. Sådan er det ikke nu. Tværtimod. Man leder med lys og lygte efter den profil, som kan samle partiet og som kan besejre Trump. Det er derfor, spekulationerne om Oprah kan få så meget styrke, som det er tilfældet. For hvis den oplagte 2020-kandidat var der, ville den slags spekulationer ikke kunne flyve. Det kan de godt nu. Fordi der ikke rigtig er nogen klar favorit.

Så kommer vi til at se Oprah som kandidat i 2020? Det kedelige svar er, at det må tiden vise, og at det er der jo reelt set kun en, der ved, nemlig Oprah selv. Der er ting, der taler både for og imod. Jeg vil så sige, at det ikke nødvendigvis vil være nogen særlig stor overraskelse, hvis det sker. Husk på, hvor central en skikkelse, hun var i Obamas 2008-valgkamp.

Så selv om vi skal passe på med at overfortolke begivenhederne, så er jeg ikke i tvivl om, at vi kommer til at høre mere til Oprah Winfrey i den politiske debat både i år og frem mod 2020. I hvilken rolle det så bliver, det tør jeg ikke spå om. Men at hun bliver et aktiv for Demokraterne, det er jeg sikker på. Ikke mindst efter den tale, hun holdt i nat.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen