Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Pennsylvanias Højesteret forbedrer Demokraternes chancer i 2018

Glem nedlukning af staten. Kendelsen, der underkender Pennsylvanias kongres-kort kan få større betydning for, hvem der ender med flertallet i Huset.

Washington D.C. – Republikanernes muligheder for at holde fast i flertallet i Repræsentanternes Hus dalede mandag eftermiddag.

Pennsylvanias Højesteret fandt statens måde at tegne deres valgdistrikter på ulovlig og beordrede politikerne i the Keystone State at tegne nye distrikter inden midten af februar. Det nye valgkort vil blive sent til godkendelse af den Demokratiske guvernør og vil blive taget i brug til midtvejsvalget i 2018.

Det kommer ikke til at få indflydelse på specialvalget den 13. marts i statens 18. distrikt, hvor Republikaneren Rick Saccone og Demokraten Conor Lamb kæmper om det tomme sæde Republikaneren Tim Murphy efterlod sidste år. Murphy måtte forlade sin plads, efter det kom frem, at han havde haft en affære og opfordret sin elskerinde til at ende en graviditet, på trods af hans politiske holdning imod abort.

Den Republikanske lovforsamling i staten tegnede kortet tilbage i 2010. Groft sagt er det et demokratisk paradoks i USA, er at politikerne bestemmer, hvem deres vælgere er, fremfor at vælgerne bestemmer deres politikere. Fænomenet er bedre kendt som gerrymandering og har ifølge politisk videnskab en mindre, men stadig meningsfuld effekt for den politiske balance i Huset.

Det er den fjerde stat, hvis distrikter er blevet dømt ulovlige inden for de seneste måneder af appeldomstole. To af staternes kort, Wisconsin og Maryland, bliver i øjeblikket behandlet af USA’s Højesteret og en sag fra Texas er ligeledes på skemaet i landets mest magtfulde domstol senere i år.

Beslutningen i mandags adskiller sig ved at være ført i det statslige retssystem, og selvom det lokale parti torsdag eftermiddag ankede sagen til USA’s Højesteret, forventer eksperter som Steve Vladeck fra University of Texas og Rick Hasen fra University of California, Irvine, at der ikke bliver rykket ved den oprindelige kendelse.

Demokratiske strateger jubler over udviklingen. Pennsylvania bliver anset som en af de mest skævvredne stater i landet.

Demokraterne har vundet mellem 44 og 50 procent af stemmerne i staten i henholdsvis 2012, 2014 og 2016, men dette har blot givet 5 ud af de 18 pladser i Huset ved alle tre valg.

Ja, du læste rigtigt. I 2012 vandt Demokraterne mere end halvdelen af stemmerne, der blev afgivet til kandidater til Huset, men sendte kun 5 af statens 18 medlemmer til Capitol Hill.

Ifølge Princetons Gerrymandering Project ville Demokraterne have vundet 2 ekstra pladser i 2014 og 2016 og fire ekstra medlemmer af Kongressen i 2012 under neutrale forhold.

Vi ved ikke, hvordan kortet kommer til at se ud, men uanset hvad vil det gøre Republikanske medlemmer af Kongressen mere sårbare, siden de ikke længere kan pakke størstedelen af vælgere registret som Demokrater i få distrikter i de største byer, Pittsburgh og Philadelphia.

Den Demokratiske guvernør i Pennsylvania har veto-retten over ethvert kort, som det Republikanske statshus kommer med. Derfor er det langt fra sikkert, at der kan blive politisk enighed om, hvordan det nye kort skal se ud. Skulle det ske tegner den lokale Højesteret selv kortet. Her er fem dommere valgt som Demokrater og to som Republikanere, så i det scenarie kommer efter alt at dømme til at favoriserer Demokraterne.

Demokraterne anså allerede Pennsylvania som et af deres vigtigste mål i at flytte en håndfuld af de nødvendige distrikter fra den røde til den blå kolonne, det ville kræve få magten i det nedre kammer. Udover førnævnte Tim Murphy har endnu et medlem, Charlie Dent allerede meddelt, at han træder tilbage. Et tredje medlem, Pat Meehan, er sårbart, efter det i sidste uge kom frem, at han havde indgået et forlig med en tidligere ansat over sexchikane. Alle distrikter bliver anset som muligheder for Demokraterne.

Siden 1966 har præsidentens parti i gennemsnit mistet 24 pladser i midtvejsvalget. Og det er lige præcis 24 pladser, der vil give en Demokrat pladsen som leder af Huset.

Der er stadig lang tid til valget i 2018. De fundamentale faktorer som økonomien, præsidentens popularitet, vælger-entusiasmen i partiernes base og den såkaldte generic ballot giver stadig det bedste billede af, hvad der kan komme til at ske. Og med det nuværende politiske klima har det længe lignet, at Demokraterne stod til at genvinde et par pladser i Pennsylvania under det nu ugyldige kort.

Men kendelsen kan stadig få betydning. Afhængig af, hvordan distrikterne i sidste ende kommer til at se ud, kan GOP miste alt fra et til fire ekstra pladser i 2018. Det kan være forskellen på et Republikanske eller et Demokratisk kammer, når midtvejsvalget er overstået.

Hvis valget bliver tæt, sådan som mange spår, er det de små ting, der er forskellen på Republikansk eller Demokratisk kontrol efter 6. november.

Dagens kendelse i Pennsylvania kan derfor komme til at blive den mest udslagsgivende enkeltstående begivenhed i 2018.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen